Türkiye, gelecek yýl petrol ve gaz üretimi için 270 kuyuda sondaj yapmayý hedefliyor.
Hazine ve Maliye Bakanlýðý ile Strateji ve Bütçe Baþkanlýðýnca hazýrlanan "2025 Yýlý Cumhurbaþkanlýðý Yýllýk Programý"ndan derlenen verilere göre, Gabar'da 2021'de Þehit Esma Çevik ve Þehit Teðmen Akdeniz, geçen yýl Þehit Aybüke Yalçýn, bu yýl ise Mehmet Ýrfan Güler, Bülent Sadioðlu, ve Bulmuþlar sahasýnda keþfedilen petrol rezervlerinin toplamý 867 milyon varile ulaþtý.
Böylece, enerjide dýþa baðýmlýlýðýn azaltýlmasý ve yerli kaynaklarýn ekonomiye kazandýrýlmasý çalýþmalarý kapsamýnda yerli petrol üretimi hýz kazandý.
Bölgedeki sahalarda eylül itibarýyla üretim kuyularýnýn sayýsý 50'ye, petrol üretimi ise günlük 48 bin 100 varile ulaþtý.
Üretimin baþladýðý tarihten itibaren geçen 3 yýllýk dönemde Gabar bölgesinde kümülatif petrol üretimi 17,1 milyon varil oldu.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakaný Alparslan Bayraktar'ýn 7 Ekim'de yaptýðý açýklamaya göre, günlük petrol üretimi yaklaþýk 110 bin varile ulaþtý. Programa göre, üretimin 2025'te günlük 172 bin varile ulaþmasý hedefleniyor.
Doðal gaz alanýnda ise 2023'te gaz üretimi bir önceki yýla göre yüzde 109 artarak 852 milyon metreküp olarak gerçekleþirken, yurt içi üretimin tüketimi karþýlama oraný yüzde 1,7 oldu. Doðal gaz üretiminin bu yýl sonunda 2,8 milyar metreküpe, 2025'te ise 3 milyar metreküpe çýkarýlmasý planlanýyor.
Karada ve Kuzey Kýbrýs Türk Cumhuriyeti'nin deniz sahalarý dahil olmak üzere denizlerde petrol ve gaz arama faaliyetleri kapsamýnda sismik ve sondaj faaliyetler yoðunlaþtýrýlacak. Bu çerçevede Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlýðý öncülüðünde petrol ve gaz arama ile üretimi çerçevesinde gelecek yýl 270 kuyuda sondaj yapýlacak. Ayrýca, 21 bin kilometrekarelik üç boyutlu sismik veri toplanacak.