Türkiye'den 4 temelde büyük fýrsat! 4,7 milyar dolar kazanýldý
ABONE OL

Cumhurbaþkanlýðý Yatýrým Ofisi Baþkan Yardýmcýsý Bekir Polat, Türkiye'nin teknoloji giriþim ekosisteminin son dönemde ciddi bir büyüme gösterdiðini belirterek, bu ekosisteme son 4 yýlda 4,7 milyar dolarlýk yatýrým geldiðini bildirdi.

Polat, Finlandiya'nýn baþkenti Helsinki'de düzenlenen Avrupa'nýn en önemli teknoloji ve startup etkinliklerinden Slush'ta AA muhabirinin sorularýný yanýtladý.

Türkiye'nin teknoloji giriþim ekosisteminin son dönemde ciddi bir büyüme gösterdiðini belirten Polat, "2011-2021 döneminde giriþimlerimiz yaklaþýk 810 milyon dolarlýk yatýrým aldý. Fakat son 4 yýla baktýðýmýzda özellikle 700 milyon dolarlýk bir yatýrýmýn alýndýðý 2024'ün ilk 9 ayýný da hesaba katacak olursak, Türkiye'ye 4,7 milyar dolarlýk bir yatýrým geldi." ifadelerini kullandý.

Polat, Cumhurbaþkanlýðý Yatýrým Ofisi olarak farklý ortamlarda Türkiye'nin teknoloji giriþim ekosistemini anlatma hedefi taþýdýklarýný vurgulayarak, bu hedefe ulaþmak için teknoloji yatýrýmcýlarýnýn ve giriþimlerinin buluþtuðu bir etkinlik olan Slush'a katýldýklarýný söyledi.

Bekir Polat, Slush benzerini farklý Avrupa ülkelerinde de yaptýklarýný, yakýn zamanda Lizbon'da Web Summit'e katýldýklarýný belirterek, "Türkiye'nin hem tüm oyuncularýyla geliþmiþ ekosistemini hem de kamu tarafýndaki verilen teþvikleri bir þekilde anlatabilmek istiyoruz. Bu etkinliklerin bir önemi daha var. Son dönemde dünyaya baktýðýmýzda teknoloji giriþimleri ile gelen yatýrýmlarýn hem istihdama hem büyümeye hem de ekonomideki diðer girdiler açýsýndan ciddi bir anlamý var. Biz de Türk giriþimcilerimizin bu paydan daha fazla almasýný temenni ediyoruz. Tabii ki giriþimler baðlamýnda sadece yatýrýmcýlar deðil, baþka ülkelerdeki giriþimcileri de aslýnda Türkiye'ye çekmek ve Türkiye'yi bölgesel bir üs olarak hem bizim 85 milyonluk pazarýmýza hem de Türkiye'den bölgesel diðer pazarlara ulaþmalarýný istiyoruz." diye konuþtu.

- TÜRKÝYE'NÝN SUNDUÐU FIRSATLARI VE TEKNOLOJÝ EKOSÝSTEMÝNÝ DÜNYAYA TANITMA HEDEFÝ

Türkiye'nin yatýrýmcýlara saðladýðý fýrsatlara iþaret eden Polat, yatýrýmcýlara sunulan birçok deðer önerisi olduðunu fakat genelde kendilerinin bunu son dönemde biraz daha kýsaltýp 4 temel deðer önerisine indirgediklerini dile getirdi.

Polat, yatýrýmcýlara sunulan deðer önerilerinden birincisinin büyüme olduðunu belirterek, þunlarý söyledi:

"Büyüme her türlü yatýrýmcý için aslýnda en önemli konulardan birisi. Türkiye'ye baktýðýmýzda son 20 yýlda her yýl yüzde 5,4 büyüme ile aslýnda sürdürülebilir bir büyümenin gerçekleþtiðini görüyoruz. Ýkincisi yine yatýrýmcýlar için en önemli hususlardan birisi de yatýrým ortamý. Ne kadar yatýrým dostu bir yatýrým ortamý var malumunuz. Geçen yakýn bir zamanda Cumhurbaþkanýmýzýn baþkanlýðýnda Yatýrým Danýþma Konseyi yapýldý. Cumhurbaþkaný Yardýmcýmýzýn baþkanlýðýnda Yatýrým Ortamý Ýyileþtirme Koordinasyon Kurulumuz var. Aslýnda biz sistematik olarak devamlý 'Türkiye'deki yatýrým ortamý daha iyi nasýl hale getirilir' bunun peþindeyiz ve bu çerçevede devamlý hem kamu tarafýnda hem özel sektör tarafýnda çalýþmalar devam ediyor"

Polat, Türkiye'nin sunduðu deðer önerisinin bir diðerinin de genç, yetenekli iþ gücü olduðunu belirterek, ülkeyi þu anki mevcut bölgesinde ayýran en önemli özelliðinin eðitimli ve nitelikli iþ gücü olduðunu kaydetti.

Cumhurbaþkanlýðý Yatýrým Ofisi Baþkan Yardýmcýsý Polat, þöyle devam etti:

"Özellikle giriþim ekosisteminde de çok giriþimci bir kültürümüz var. Ama buna ek olarak yetenekli mühendislerimiz de mevcut. Bu ikisinin birleþimi ülkemizin potansiyeli açýsýndan çok önemli. Bunun da devamlý altýný çiziyoruz. Bir diðeri de aslýnda lokasyon. Tabii ki her ortamda Türkiye'nin jeostratejik olarak lokasyonun önemi vurgulanýyor. Ama biz bunu daha fazla altýný çizmek için önemsiyoruz.

Çünkü birincisi 4 saatlik bir zaman diliminde Türk Hava Yollarý'nýn da desteðiyle birçok ülkeye eþ zamanlý bir baðlantýlýlýk saðlýyor. Bir diðeri ise yine son 20 yýlda yapýlmýþ altyapý ve üst yatýrýmlarýyla beraber Türkiye yine bölgesinde sadece üretim deðil, yönetim üssü. Üretimin diðer deðer zincirindeki parametrelerin de Türkiye'ye gelmesi, satýn alma ofisleri, AR-GE çalýþmalarý, finans ofisleri ve benzeri komple paketin Türkiye'den kullanabileceði bir hale geliyor. O yüzden lokasyonu da ciddi anlamda önemsiyoruz."

- "ALMANYA ÝLE ÇÝN ARASINDA ASLINDA KALAN EN BÜYÜK EKONOMÝK GÜÇ"

Türkiye'de 7 unicorn ( 1 milyar dolarý aþan giriþimler) olduðunu ve ülkede unicorn adayý olan birçok giriþimin mevcut olduðunu dile getiren Polat, daha çok "Turcorn" çýkmasý için durmadan çalýþtýklarýný kaydetti.

Polat, yakýn zamanda 2024-2028 doðrudan yatýrým stratejilerini yayýnladýklarýný hatýrlatarak, orada stratejiyi deðerlendirirken hem uluslararasý doðrudan yatýrýmlar hem finansal paraya ulaþým, hem özel yatýrým fonlarý, hem de risk sermayesi fonlarýnýn gündeminde olan bazý parametreler bulunduðunu vurguladý.

Dünyayý þu an etkileyen birtakým ekonomik belirsizliklerin mevcut olduðunu anýmsatan Polat, Kovid-19 salgýný sonrasý tedarik zincirindeki kýrýlmalarla beraber yeniden bir þekillenmenin baþladýðýný kaydetti.

Polat, yaþlanmanýn da birçok ülke için ciddi bir sorun olduðunu belirterek, "Özellikle genç nüfus, çalýþacak olan nüfusla alakalý. Son dönemde haberlerde de görüyoruz. Birçok ülke özellikle Avrupa ülkeleri baþta olmak üzere nitelikli insan gücü ile alakalý çalýþmalarý var. Daha fazla ülkeleri nasýl çekebilirler þeklinde. Biz bütün bunlarý parametreleri de göz önüne alarak bu stratejiyi oluþturduk." ifadelerini kullandý.

Polat, bu stratejinin merkezinde son dönemde çok önemli olan sürdürülebilirlik, yeþil dönüþüm ve dijital dönüþümün de olduðunu vurgulayarak, "Bunlar önemli konular ve nitelikli uluslararasý doðrudan yatýrýmlar. Artýk ülkemizin büyümesinin bir týk daha öteye taþýyacak olan þey, katma deðeri yüksek, daha inovasyon aðýrlýklý, AR-GE aðýrlýklý yatýrýmlarýn peþinde koþmak. Aslýnda bu taraftaki ciddi desteðimizin ve kapasitemizin buraya ayrýlmasýnýn bir nedeni de o. Çünkü teknoloji yatýrýmlarýnýn bu anlamda ciddi bir açýðý doldurduðunu düþünüyoruz." deðerlendirmesinde bulundu.

Uluslararasý yatýrýmcýlarla görüþürken birçok þirkette Türkiye'den çok genç yetenekler çalýþtýðýný ve üst kademelere çýktýklarýný gördüklerini aktaran Polat, gençlerin Türkiye'nin potansiyeline inanarak ülkeyi bir üst seviyeye taþýyacaðýný belirtti.

Bekir Polat, sözlerini þöyle tamamladý:

"Bizim ülkemiz, bölgesinde 85 milyon nüfusuyla, 33 buçuk yaþ ortalamasýyla, eðitimli, genç, nitelikli ve sofistike bir üretim gücüyle aslýnda bazen yine yatýrýmcýlarýn söylediðiyle söyleyeyim, 'Almanya ile Çin arasýnda aslýnda kalan en büyük ekonomik güç ve bölgesel güç.' Ve tabii ki bu yeterli deðil. Daha büyük hedeflerimiz var. Ülke olarak inþallah birçok alanda daha üst seviyelere çýkmak için hep beraber çalýþýyor olacaðýz."

  • teknoloji giriþim
  • yatýrým fýrsatý
  • Türkiye ekosistemi