Türkiye'den ABD devlerine yatýrým daveti! Savunma sanayi ve havacýlýk alanýnda iþ birlikleri söz konusu
ABONE OL

Bakan Bolat, New York'ta, Türkiye'nin yatýrým potansiyeli ve ABD ile ticaret iliþkilerine dair önemli açýklamalarda bulundu. Bakan Bolat, Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn liderliðinde gerçekleþtirilen 15. Yatýrým Konferansýnda Türkiye-ABD ekonomik iliþkilerinin geleceðine kadar pek çok konuyu ele alýndýðýný söyledi. New York'ta gerçekleþtirilen 15. Yatýrým Konferansýný deðerlendiren Bakan Bolat, "Ýki ayrý konferans yapýldý. Dün akþam Cumhurbaþkanýmýzýn baþkanlýk ettiði yatýrým konferansýna Türkiye'de çok uzun yýlladýr büyük yatýrýmlarý olan 24 dev Amerikan þirketlerinin üst yöneticileri ve Türkiye'nin önde gelen þirket sahipleri ya da yöneticileri katýldý. Bu sabah ise daha çok finans sektörü ile alakalý olan analistler, yöneticiler ve yatýrým bankalarýnýn yöneticilerinin katýldýðý yine bir yatýrým konferansý Goldman Sachs'ýn ev sahipliðinde yapýldý. Türkiye'den gelen, Ekonomi Bakanlarý olarak bizler bu toplantýlarda yer aldýk ve potansiyel yatýrýmlarla alakalý ülkemizin ekonomik tablosu, gerçekleþtirilen baþarýlý sonuçlar olumlu sonuçlar ve makroekonomik verileri, ekonomik verileri, yatýrým teþviklerini muhataplarýmýza anlattýk" dedi.

Bakan Bolat: Türkiye önemli bir çekim merkezi olmaya devam edecek

"YATIRIMCILAR PÝÞMAN OLMADI"

Cumhurbaþkanýnýn açýk bir davette bulunduðunu kaydeden Bolat, "Türkiye'ye bugüne kadar gelen yatýrýmcýlar piþman olmamýþtýr. Türkiye'de sizleri yatýrýma davet ediyoruz mesajýný verdi. Bunun dýþýnda da yaklaþýk 4 gün boyuna ABD'deki Türk sivil toplum kuruluþlarýnýn yöneticileri ve üyeleri ile de þahsen, heyetler halinde toplantýlar yaptýk. Dolu dolu geçen program oldu. Yarýn da sabah enerji alanýnda enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanýmýzýn katýlacaðý bir forum var. Amerikan ve Türk enerji þirketleri bir araya gelecek. Öðleden sonra sanayi ve teknoloji konusunda büyük bir forum olacak" ifadelerini kullandý.

Bakan Bolat, Cumhurbaþkaný Erdoðan'ýn gerçekleþtirdiði konuþma vesilesiyle Bakanlar olarak kendi sorumluluk alanlarýnda muhataplarýyla ve yatýrýmcýlarla, ABD'deki Türk sivil toplum kuruluþlarý ile yoðun bir program olduðunu ifade etti.

HEDEF 35 MÝLYAR DOLAR

Türkiye'nin son yýllarda Latin Amerika ülkeleri ile ticaretin arttýrýlmasýna deðinen Bakan, "Bu daha çok Türk-ABD ortak ticaret, yatýrým ve turizm alanýndaki iliþkileri geliþtirmek yolunda bu çabalarýmýzý sarf ettik. Kuzey Amerika'nýn ve Amerikan kýtasýnýn merkez üssü ABD. ABD güçlü bir ekonomi. ABD, 28 trilyon dolarlýk milli geliri, 3,2 trilyon dolarlýk ithalatý ve 2 trilyon dolar ihracatý olan bir ülke. 1.2 trilyon dolar dýþ ticareti açýðý veriyor. Bizim karþýlýklý ticaretimiz geçen yýl 33 milyar dolardý bu sene 35 milyar dolarý aþmayý hedefliyoruz. Onlarýn bizde 2 binden fazla Amerikan firmasý 15 milyar dolarýn üzerinde doðrudan yatýrýmlarý var. Türk firmalarýnýn da ABD'de 11 milyar dolar yatýrýmlarý var. Bu açýdan Türkiye'nin ihracatýna da büyük katký veren dýþ yatýrýmlar. Biz bunlarý çoðalmasý, Türkiye'ye yatýrým gelmesi için çaba sarf ediyoruz. Turizm alanýnda 1 milyon 700 bin Amerikan turisti 2024 yýlýnda ülkemizi ziyaret ettiler. Geçen yýl 1 milyon 300 bindi. Burada yukarý çýkýþ var. Savunma sanayi alanýnda, havacýlýk alanýnda, enerjide, kimyada, önemli yatýrým ve iþ birlikleri söz konusu. Türkiye bölgesinde güvenilir, güçlü, kaliteli üretim yapan bir ülke olarak lojistik sektöründe de çok baþarýlý bir ülke olarak baþta geliþmiþ ülkelere mal ve hizmet ürünleri satabiliriz. Ýhracat geliri elde edebiliriz. Bunun için yoðun çaba sarf ediyoruz. Bizim ana ticaret ortaklarýmýz olmakla beraber bu ticareti arttýrmak için önümüzde çok fazla potansiyel var. Ticaret Bakanlýðý olarak daha fazla ihracat amacýyla daha fazla irtibat, temas, toplantýlar trafiði içindeyiz. Ticaret Bakanlýðý olarak tüm ihracatçýlarýmýzý da bu konularda teþvik yönlendirme yapýyoruz" ifadelerini kullandý.

'Savunma sanayi' çaðrýsý

"BÜYÜK ÝMKANLAR, FIRSATLAR VAR"

Bakan Bolat, açýklamasýný þu þekilde sürdürdü:

"Türkiye-ABD arasýndaki ekonomik iþbirliðini hem ticaret hem yatýrýmlar hem hizmetler hem kritik sanayiler hem turizm alanýnda geliþtirmek için çok büyük imkanlar, fýrsatlar var. Ýki ülke arasýnda son 1 yýldan bu yana hem siyasal alanda hem ekonomik ticaret alanýnda iyileþen ve olumlu yönde ilerleyen iliþkiler bu alanlarda karþýlýklý ticaretin ve yatýrýmlarýn artmasýný saðlayacaktýr. Biz üzerimize düþen görevleri yapýyoruz. Ayný zamanda ABD'de yerleþik 371 bin vatandaþýmýzýn da Amerikan ekonomisi için de daha fazla iþ kurduklarýný, ticaret yaptýklarýný görmekten de memnuniyet duyduk. Aramýzdaki ticarette onlarýn ilk tercihi Türkiye'nin ABD'ye köprü kurmak yönünde olmakta. Bu Avrupa için de böyle olmuþtu. Bu Amerikan ekonomisi için de vatandaþlarýmýzýn kurduklarý iþ yerlerinin sayýsý arttýkça Türkiye ve Türk ürünleri bu kýtada daha çok tanýnacak"

Cumhurbaþkaný Erdoðan BM'den Gazze için seslendi: Daha neyi bekliyorsunuz?