Türkiye'den ABD'ye 'yeni baþlangýç' mesajý: Bunu baþarýrsak en önemli basamaðý geçeceðiz
ABONE OL

Müstakil Sanayici ve Ýþadamlarý Derneði (MÜSÝAD) tarafýndan Washington'da Türkiye-ABD Ýþ Forumu yapýldý.

Washington'a yarým saatlik mesafedeki Amerika Diyanet Merkezi'nde (DCA) düzenlenen forum kapsamýnda, tecrübe paylaþýmý oturumlarýnda Washington ticaret müþavirleri sunumlar yaptý.

Türkiye ve ABD'de iþ yapmakla ilgili hukuki mevzuata ve ABD'de inþaat sektörü ile yatýrým imkanlarýna iliþkin oturumlarýn düzenlendiði etkinlikte, "Türkiye-ABD Ticari Ýliþkiler: Fýrsatlar, Sorunlar ve Çözüm Yollarý" baþlýklý panel de gerçekleþtirildi.

MÜSÝAD Genel Baþkaný Mahmut Asmalý, burada yaptýðý konuþmada, MÜSÝAD'ýn 34 yýlý aþkýn zamandýr yüksek ahlak ve yüksek teknoloji ilkesiyle faaliyetlerini her geçen gün artýrarak sürdürdüðünü söyledi.

ABD'nin hem siyasi hem de ekonomik olarak dünyanýn en önemli ülkesi olduðunu belirten Asmalý, hiç bir ülkenin özellikle de Türkiye'nin böyle bir ülkeyi hem ticari hem de diðer faaliyetler noktasýnda görmezden gelemeyeceðini ifade etti.

MÜSÝAD Genel Baþkaný Mahmut Asmalý

Asmalý, iki ülkenin siyasi iliþkileri bazen iniþli-çýkýþlý olsa da çok eski müttefik olduðuna iþaret ederek, þunlarý kaydetti:

"Geldiðimiz durum itibarýyla ABD ile siyasi noktada bazý farklý düþüncelerimiz olduðunu hepimiz biliyoruz. Bunun en büyük sebebi de bizim tezlerimizi, haklý davamýzý Amerikalý siyasetçilere anlatamamýz. Bunun en önemli yolu ticaretten, ekonomik iliþkilerden geçmektedir. Dolayýsýyla burada daha çok yatýrým ve daha çok ticaret yapacaðýz, iktisadi olarak çok daha güçlenerek tezlerimizi Amerikalý siyasetçilere anlatma fýrsatý bulacaðýz. Ben bunu çok rahatlýkla baþarabileceðimize inanýyorum. Ticaret hacmimizi ilk etapta 100 milyar dolara çýkarýrsak en önemli merhaleyi geçmiþ olacaðýz. Þu anda bu hedef hacmin 3'te 1'i mesafesindeyiz. Yapacak çok iþimiz var ve bir an önce bu iþlere baþlamalýyýz."

ABD'ye bu geliþleriyle yeni bir baþlangýç sayfasý açtýklarýný belirten Asmalý, bundan sonra çok daha kalabalýk ve kararlý iþ adamlarý heyetleriyle ülkeye en kýsa zamanda tekrar geleceklerini aktardý.

MÜSÝAD Ýhracat Baþkaný Abdullah Bozatlý da bir buçuk yýl önce ABD'yi stratejik ülke ilan ederek özel bir heyetle geldiklerini anlattý.

Türkiye'nin bütün illerinden ihracat yapmak isteyen iþ insanlarýyla görüþerek kurduklarý heyetle ABD'ye geldiklerini anlatan Bozatlý, ülkeye gelirken bir ticaret seferberliði baþlatmak istediklerini kaydetti.

Bozatlý, iki ülke arasýnda ticareti geliþtirmek için çalýþtýklarýný ifade ederek, en büyük ekonomi olan ABD'nin Türkiye için stratejik ülke olduðunu aktardý.

MÜSÝAD ABD Baþkaný Yavuz Orta ise Kur'an-ý Kerim ve hadislerin ticaretin önemini anlattýðýný belirtti.

Ýslam'ýn ortaklýk dini olduðunu anlatan Orta, ortaklýklar kurarak güzel hizmetler yapacaklarýný ifade etti.