Türkiye tarafýndan haklý tepki: Çin'den alýyoruz diye þikayet etmeyin
ABONE OL

Avdagiç, ÝTO'nun 346 firma ile milli katýlýmýný düzenlediði SIAL Paris Gýda Fuarý'nda, gazetecilerin, vize sorununa iliþkin sorularýný yanýtladý.

Cumhurbaþkaný'ndan baþlayarak Dýþiþleri Bakanlýðý ve diðer bütün kurumlarýn vize sorununun çözümü için en etkili þekilde çalýþtýklarýný belirten Avdagiç, "Bu konu, devletler nezdinde yürütülebilecek, çözülebilecek bir konu. Biz de ÝTO olarak iþ dünyasý penceresinden görüþlerimizi üst düzey AB yetkilileri ile sýkça paylaþýyoruz. Ümit ediyoruz ki makul bir süre içinde vize konusunda ilerleme katedilir." dedi.

AB'nin üst düzey yetkilileriyle yaptýklarý görüþmelerde artýk ezberlenen bir yaklaþým gördüklerini bildiren Avdagiç, þunlarý kaydetti:

"Önce vize baþvurularý çok arttý, yetiþemiyoruz diyorlar. Ýkinci olarak da vize verdikleri kiþiler içinde geri dönmeyenlerin sayýsýnýn çok fazla arttýðýný öne sürüyorlar. Ýkisinin de doðru olmadýðýný kendilerine ifade ediyoruz. Siz, baþvuranlara 1 hafta, 1 ay, 3 ay, 6 ay gibi kýsa süreli vize verdiðiniz için o kiþi tekrar müracaat etmek zorunda kalýyor. Baþvuru sayýsýnda artýþ yok, burada bir mükerrerlik var."

"ÇÝN'DEN ALIYORUZ DÝYE ÞÝKAYET ETMEYÝN"

Avdagiç, AB'nin vize sorununa mülteci sorununu gerekçe göstermesinin de çeliþkili ve teknik olarak karþýlýðý olmayan bir tutum olduðunu vurgulayarak, "Geliyor, mülteci olarak kalýyor iddiasýný ileri sürüyorsunuz. Siz o kiþiye 1 haftalýk veya 10 yýllýk vize verdiðiniz zaman ne deðiþiyor? 1 hafta verdiðinizde de ülkenizde kalacaðý varsa kalýyor. Yani vizeyi kýsa vermiþ olmanýz, onun kalma kararýný deðiþtiren bir þey deðil. Onun teknik bir karþýlýðý bizim nezdimizde yok." ifadelerini kullandý.

Vize konusunda makro resimle ilgili süreçleri paylaþtýklarýný belirten Avdagiç, ancak ÝTO'yu doðrudan ilgilendiren bölümünün aðýrlýklý olarak dýþ ticaret tarafý olduðunu aktardý.

Avdagiç, AB'nin hem Çin'in ticari baskýsýndan yakýndýðýný hem de tedarik sorununu çözebileceði Türkiye'deki iþ insanlarýna kýsa süreli vize vermek ya da hiç vize vermemek için her türlü bahaneyi ürettiðini kaydederek, "Avrupalý diplomatlara diyoruz ki bizim makine talep eden iþ adamýmýzýn ülkelerinize gelmesine fýrsat vermiyorsunuz. Sonra Çin makinesi alýyorlar diye Çin'den þikayet ediyorsunuz. Kendinize zarar veriyorsunuz." dedi.

- "ÝHRACATÇILAR ÝÇÝN BU YIL ÖNEMLÝ ÜRÜNLERÝMÝZÝN REKOLTELERÝNDE SORUN OLACAK BÝR DURUM OLUÞMADI"

ÝTO Baþkaný Avdagiç, bugün sona erecek olan SIAL Paris Gýda Fuarý'na Türkiye'nin rekor sayýda firma ile katýlmasýnýn önemli olduðuna dikkati çekti.

Ýhracatçýlar için bu yýl önemli ürünlerin rekoltelerinde sorun olacak bir durum oluþmadýðýný ifade eden Avdagiç, "Bazý seneler hava koþullarý, don sebebiyle veya kuraklýktan dolayý mahsulde düþme olabiliyor. Allah'a çok þükür, bu sene mesela zeytinde çok ciddi bir rekolte artýþý var. Dolayýsýyla gýda ihracatýna konu olan önemli mahsullerin üretiminde de bir sýkýntý olmamasý, bizim fiyatlarýmýzýn da daha makul bir seviyede oluþmasýna vesile oluyor." diye konuþtu.

- "TÜRKÝYE'NÝN ÝHRACATI YÜZDE 5-6 ARTIYORSA GIDA ÝHRACATININ 15-16 ARTMASI LAZIM"

"Gýda sektöründe ciddi bir potansiyel olduðu çok açýk" diyen Avdagiç, þu deðerlendirmelerde bulundu:

"Orta Vadeli Plan'da (OVP) 2025, 2026 ve 2027 ile ilgili açýklanan hedefleri var. Gýda sektörü, Türkiye'nin ihracat artýþýndan en az 8-10 puan daha yüksek miktarda artýþ saðlayacak bir sektör. Böyle bir potansiyeli var. Türkiye'nin ihracatý yüzde 5-6 artýyorsa gýda ihracatýnýn yüzde 15-16 artmasý lazým. Türkiye'nin gýda ve gýda ürünleri ihraç potansiyeli, konvansiyonel ihracat rakamlarýnýn üzerindedir. Bunu artýracak konularý çalýþmamýz lazým. Bunun önünü kesen konularý incelememiz ve süratle masadan kaldýrmamýz lazým. Ben o konuda iyimserim. Gýda ve tarým, Türkiye'nin önü açýk sektörlerinden biri. Þunu da söylemem gerekir. Bunu büyük bir keyifle söylüyorum ki Türk gýda endüstrisinin özellikle nitelikli pazarlarda imajý çok iyi, kalitemiz çok iyi."