Türkiye'den Almanya'ya çaðrý! ''Parlak bir dönem olacak''
ABONE OL

Temaslarda bulunmak üzere geldiði Almanya'nýn baþkenti Berlin'de Alman ve Türk iþ insanlarý ile görüþmeler yapan Bakan Bolat, AA muhabirine bu ülkedeki temaslarýna ve Türkiye-Almanya iliþkilerine yönelik açýklama yaptý.

Bolat, Almanya'nýn Türkiye ile tarihi, siyasi ve ekonomik iliþkilerin en güçlü olduðu ülkelerin baþýnda geldiðini kaydederek, þöyle devam etti:

"Burada 3,5 milyon kýymetli vatandaþlarýmýzýn varlýðý da Türkiye-Almanya iliþkilerinde çok özel bir yer alýyor. Yaklaþýk 63 yýl oldu. Türk vatandaþlarýmýz, gurbetçilerimiz Almanya'da çalýþma hayatýna atýldýlar ki bugün artýk yaklaþýk 500 bin istihdam oluþturan, 100 bin Türk iþletmesi yýlda 50 milyar avro ciro üretim yaparak Alman ekonomisine ciddi katkýda bulunuyor. Ayný zamanda Türkiye ile Almanya arasýnda da 3,5 milyon gurbetçimiz çok önemli bir bað oluþturuyor. Ticarette, yatýrýmda, turizmde ve hizmetler sektöründe onlarýn aracýlýðýyla Türkiye-Almanya iliþkileri büyük bir ivme yakaladý."

- "ALMANYA, ÝHRACATIMIZDA BÝRÝNCÝ SIRADA"

Bakan Bolat, Almanya'nýn 21 milyar dolarla Türkiye'nin ihracatýnda birinci sýrada olduðunu belirterek, bu ülkenin Türkiye'nin ithalatýnda 28 milyar dolarla üçüncü sýrada yer aldýðýný söyledi.

Ömer Bolat, "Ýki ülke arasýndaki ticaret 50 milyar dolar sýnýrýna geldi. Ýki ülkenin liderleri, Cumhurbaþkanýmýz Sayýn Recep Tayyip Erdoðan ve Almanya Þansölyesi, geçen Kasým ayýndaki Berlin ziyaretinde 60 milyar dolarlýk bir hedef ortaya koymuþlardý. Biz de bu hedefe ulaþmak için çalýþýyoruz." dedi.

- "AB ÝLE ÝLÝÞKÝLERÝMÝZÝ ÝLERLETME KONUSUNDA ÇALIÞMALARIMIZ DEVAM EDÝYOR"

Bolat, Türkiye'nin imkanlarýný, avantajlarýný ve fýrsatlarýný anlatmak üzere dün Alman Orta Ölçekli Ýþletmeler Federasyonu'nun yýllýk genel kuruluna katýlýp bir konuþma yaptýðýný anýmsatarak, Almanya'daki iþ insanlarý ile ortak istiþare toplantýlarý yaptýklarýný, onlarýn sorularý yanýtladýklarýný ve Türkiye'deki yeni geliþmeleri aktardýklarýný bildirdi.

Türkiye'nin Avrupa Birliði (AB) ile iliþkilerinde Almanya'nýn çok önemli bir yer oluþturduðunu vurgulayan Bolat, þu ifadeleri kullandý:

"Türkiye, Avrupa Birliði'nin 6'ncý büyük ticaret ortaðý konumunda, 211 milyar dolar karþýlýklý ticaretimiz var. Ve bu kafa kafaya denk bir ticaret. AB'ye 105 milyar dolar bizim ihracatýmýz var. AB'den ise 106 milyar dolar ithalatýmýz var. AB ile Gümrük Birliðimizi daha modernleþtirmek ve hizmetler sektörüne geniþletmek istiyoruz. Bu konuda Almanya'nýn Avrupa Konseyi Liderler Zirvesi'nde desteðini bekliyoruz. AB ile iliþkilerimizi ilerletme konusunda çalýþmalarýmýz devam ediyor."

- "TÜRKÝYE'YE YÖNELÝK YOÐUN BÝR ÝLGÝ VAR"

Bakan Bolat, Almanya ziyaretinde görüþtüðü iþ insanlarýna Türkiye'ye yatýrým konusunda mesajlar verdiðini belirterek, þunlarý kaydetti:

"Dünkü toplantýlarda Alman iþ adamlarýna Türkiye'nin en güvenilir ve en dayanýklý tedarik zinciri, lojistik zinciri ve üretim kalitesi anlamýnda birinci sýrada yer alan bir ülke olduðunu mesajýný verdim. Çok özel yatýrým teþviklerimiz olduðunu, yabancý yatýrýmcýlarýn Türk yatýrýmcýlar ile arasýnda herhangi bir negatif ayrýmcýlýk olmadýðýný ortaya koyduk. Gerek Kovid-19 dönemi, gerekse Rusya-Ukrayna savaþý Türkiye'nin üretim, ihracat, tedarik zinciri ve lojistik alandaki baþarýsýný Avrupalý müteþebbislere gösterdi. O nedenle Türkiye'ye yönelik yoðun bir ilgi var."

Bolat, Alman iþ dünyasýnda, bütün Batýlý iþ dünyasýnda, Amerikalýlarda ve Körfez ülkelerinde bu ilgiyi gördüklerini kaydederek, "Sürekli olarak Türkiye'ye geliyorlar, araþtýrýyorlar, soruþturuyorlar. Biz gittiðimizde soru bombardýmanýna tutuyorlar. Ve zaten yatýrýmlarda da bir artýþ eðilimi var. Son 20 yýlda 262 milyar dolarlýk doðrudan yatýrým Türkiye'ye geldi. Bu Türkiye'nin baþarýsý." diye konuþtu.

Türkiye'deki yabancý firma sayýsýnda 80 bine ulaþtýklarýný dile getiren Bolat, "Bu, rekabeti artýrdý ve ülkemize teknoloji, yatýrým, istihdam getirdi. Ýhracat kapýlarý açtý. Döviz girdisi saðladý. Daha fazlasý için de çaba sarf ediyoruz." dedi.

- "ALMANYA-TÜRKÝYE ÝLÝÞKÝLERÝ ÝÇÝN ÖNÜMÜZDEKÝ DÖNEM PARLAK OLACAK"

Ticaret Bakaný Bolat, 2024'ün Türkiye-Almanya Diplomatik iliþkilerinin 100. yýl dönümüne denk geldiðini belirterek, sözlerini þöyle tamamladý:

"Alman Cumhurbaþkaný birkaç ay içinde Türkiye'ye gelecek. Alman iþ dünyasý kendisine eþlik edecek. Alman iþ dünyasý dostlarýmýzý Türkiye'ye yatýrýmlara bekliyoruz. Bütün fýrsatlar, iþ imkanlarý önlerinde. Türk iþ dünyasý ile yapacaklarý ortaklýklarla çok daha büyük fýrsatlar elde edebilecekler. Türkiye çok güvenilir, dayanýklý, güçlü bir ekonomiye ve güçlü bir iç piyasaya sahip. Almanya-Türkiye iliþkileri için önümüzdeki dönem parlak bir dönem olacak."