Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakaný Alparslan Bayraktar, küresel enerji pazarýnda önemli oyuncu olan Arap coðrafyasýndaki ülkelerle iþbirliðini ve somut projeleri geliþtirmeyi hedeflediklerini söyledi.
Bayraktar, Arap Devletleri Ligi Misyonu Görüþmesi kapsamýnda 21 Arap ülkesinin büyükelçileri ve maslahatgüzarlarý ile Bakanlýkta bir araya geldi.
Batý Afrika, Kuzey Afrika, Orta Doðu ve Türkiye'nin bulunduðu coðrafyada yarým milyardan fazla insan yaþadýðýný belirten Bayraktar, bölgenin enerjide önemli bir pazar olduðunu dile getirdi.
Bayraktar, Türkiye'nin enerjide arz güvenliðini saðlayan, dýþa baðýmlýlýðýný azaltmýþ, ithalatýný düþürmüþ ve kendi kaynaklarýný keþfetmiþ bir ülke olma yolunda ilerlediðini ve iklim hedeflerine ulaþmak için gayret içerisinde olduðunu vurgulayarak, "Arap Ligi Devletleri ile iþbirliðimizin her alanda daha ileriye gitmesini istiyoruz. Belki Arap Ligi Devletleri ile bir enerji bakanlarý düzeyinde zirvenin tertip edilmesi, daha kalýcý, daha somut, çok taraflý iþbirliðinin geliþmesi için önem arz ediyor." ifadelerini kullandý.
Bayraktar, söz konusu ülkelerin küresel petrol üretiminin yaklaþýk yüzde 28'ini, doðal gaz ihtiyacýnýn ise yaklaþýk yüzde 17'sini karþýladýðýný ifade ederek, "Dolayýsýyla aslýnda küresel anlamda da küresel pazarlar için de çok önemli Arap ülkeleri. Bu ülkeler arasýndaki enterkoneksiyonlar, özellikle elektrik, doðal gaz ve petrol alanýndaki iletim hatlarý, iletim þebekeleri ve boru hatlarý hakikaten enerjinin arz güvenliðinin saðlanmasý ve çeþitlendirilmesinde büyük önem arz ediyor." diye konuþtu.
Türkiye'nin bölgedeki ülkelerle iþbirlikleri sayesinde enerji projelerini geliþtirmeyi ve çeþitlendirmeyi hedeflediðini aktaran Bayraktar, "Bu anlamda özellikle Irak'la konuþtuðumuz Kalkýnma Yolu Projesi'nin biz ayný zamanda bir enerji yolu projesine dönüþmesini önemsiyoruz. Orada oluþturabileceðimiz petrol ve doðal gaz boru hatlarýyla, elektrik iletim hatlarýyla da bölge kaynaklarýný Türkiye'ye ve Türkiye'den Avrupa'ya ulaþtýrmak suretiyle bölgesel kapsamý geniþletebileceðimiz bir iþbirliði içerisinde olabileceðimize inanýyorum." diye konuþtu.
- "ÝKLÝM DEÐÝÞÝKLÝÐÝ MÜCADELESÝ ENERJÝ POLÝTÝKALARINI ÞEKÝLLENDÝRÝYOR"
Bakan Bayraktar, son dönemde iklim deðiþikliðiyle mücadelenin enerji politikalarýný önemli ölçüde þekillendirdiðini anlattý.
Türkiye'nin nüfusunun arttýðýna, ekonomisi ve sanayisinin büyüdüðüne dikkati çeken Bayraktar, sözlerini þöyle sürdürdü:
"Enerji talebi de her yýl artýyor. Türkiye her yýl yaklaþýk 70 milyar dolarlýk bir enerji faturasý ödüyor. Petrolünün neredeyse yüzde 90'ýný, doðal gazýnýn çok yakýn bir zamana kadar neredeyse tamamýný ithal ederek karþýlýyor. Türkiye'nin kalkýnmasýna bir engel olmadan iklim deðiþikliðiyle mücadelede göstereceði çabalar enerji politikalarýmýzý þekillendiriyor. Arz güvenliðini saðlamak, dýþa baðýmlýlýðýný azaltmak, ithalatý düþürmek ve iklim deðiþikliðiyle ilgili mücadelesi Türkiye'nin enerji politikalarýný þekillendiriyor."
Bayraktar, Türkiye'nin yenilenebilir enerjide potansiyelinin oldukça yüksek olduðunu, enerji verimliliði uygulamalarýnýn yaygýnlaþtýrýlmasý çalýþmalarýna aðýrlýk verildiðini dile getirdi.
Nükleer enerji hedefinin ise yakýnda neticeleneceðini vurgulayan Bayraktar, "Türkiye'de yaklaþýk 70 yýldýr bütün hükümetlerimizin politikalarýnýn öncelikli alanlarýndan biri nükleer enerji. 2010'dan beri süregelen bir çalýþmamýz var. Mersin Akkuyu'da yapýmý devam eden santral bittiðinde Türkiye'nin elektrik enerjisinin yüzde 10'unu karþýlayacak 4 reaktörden oluþan bir santral inþa ediyoruz. Hedefimiz santrali 2028'e kadar devreye almak." deðerlendirmesini yaptý.
Bayraktar, Karadeniz'deki doðal gaz keþfiyle beraber yapýlan çalýþmalarla hanelerin yüzde 12'sinin doðal gaz ihtiyacýnýn bu gazla karþýlandýðýný, 2028'de mevcut doðal gaz üretiminin 10 katý üretim hedefi bulunduðunu bildirdi.
Gabar'daki petrol üretimine iliþkin bilgi paylaþan Bayraktar, þunlarý kaydetti:
"Yaklaþýk 1 milyar varillik bir rezervin olduðunu tahmin ettiðimiz bu sahada üretimimiz devam ediyor. Yaklaþýk günlük 47 bin varillik üretim var. Bu üretim Türkiye'nin ihtiyacýnýn sadece yüzde 5'ini karþýlamaya yetiyor. Üretimi 100 bin, 200 bin varillere çýkaracak bir çalýþma içerisindeyiz. Doðal gaz, petrol, nükleer, yenilebilir enerji, enerji verimliliði ama bütün bunlarý destekleyecek ve en önemli tamamlayacak unsurlardan biri de kritik madenler. Önümüzdeki süreçte bu rezervlerimizi en hýzlý þekilde ekonomiye katmak, bu teknolojilerle de sanayimizi geliþtirmek ve oralarda sadece ham madde deðil, ayný zamanda uç ürün veya nihayet ürünü üretmek istiyoruz. Arap Ligi Devletleri ile kritik madenler ve kritik minerallerle ilgili olarak önemli bir iþbirliði imkaný olduðunu düþünüyorum."