Ýlk olarak Gambiya Ticaret, Endüstri, Bölgesel Entegrasyon ve Ýstihdam Bakaný Babaoucarr Ousmaila Joof ile bir araya gelen Bolat, daha sonra Türkiye-Gambiya Yuvarlak Masa Toplantýsý'na katýldý.
Konuk Bakan Babaoucarr Ousmaila Joof'un yaný sýra Dýþ Ekonomik Ýliþkiler Kurulu (DEÝK), Africa Agenda Network organizasyonu ve iki ülke iþ dünyasýnýn üst düzey isimlerinin katýldýðý toplantýda ülkeler arasýndaki iliþkiler ele alýndý.
Türkiye'nin Afrika politikasýnda önemli bir konuma sahip olan Gambiya ile ikili ticaret hacminin geliþtirilmesinin hedeflendiði toplantýda; altyapý ve elektrik baþta olmak üzere enerji üretimi, yenilenebilir enerji, sanayi bölgeleri, serbest bölgeler, gümrüklerde verimlilik ve ülke içi ulaþým gibi alanlarda iþbirliðinin artýrýlmasý ile Türkiye'nin tecrübelerinin paylaþýlmasý gibi konular konuþuldu.
FÝLÝSTÝN VURGUSU
Bakan Bolat, daha sonra Filistin Ulusal Ekonomi Bakaný Muhammed el-Amur ve heyeti ile hem ikili hem de heyetlerarasý görüþme gerçekleþtirdi.
Görüþme çerçevesinde Gazze ve Filistin'in diðer bölgelerinde devam eden Ýsrail saldýrýlarýna derhal son verilmesi gerektiðini vurgulayan Bakan Bolat, Filistin'in ihtiyaç duyduðu ürünlerin karþýlanmasý noktasýnda mayýsta kurduklarý ortak mekanizmayý daha da güçlendirme noktasýndaki konu baþlýklarýný ele aldýklarýný bildirdi.
Bolat, "Bu çerçevede, Bakan Muhammed el-Amur mayýstan beri Filistin'e Türkiye'den ithal edilen ürünlerin Filistin'de kullanýldýðýný ifade ederek bu konudaki ihracatýn devamýnýn Filistin için çok önem taþýdýðýný vurgulamýþtýr. Sistemin devamý için Filistin Ulusal Ekonomi Bakanlýðý'nýn gösterdiði hassasiyetin de her zaman devam edeceðini söylemiþtir." ifadesini kullandý.
Bakan Bolat, Filistinli mevkidaþý Muhammed el-Amur'un, Türkiye'nin Ýsrail'in bölgede sürdürdüðü soykýrýma karþý 2 Mayýs'tan beri Ýsrail ile ihracat ve ithalat iþlemlerini tüm ürünleri kapsayacak þekilde durdurma kararýndan ve gümrük sistemini kapatmasýndan duyulan memnuniyeti paylaþtýðýný aktardý.
Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn liderliðinde her zaman Filistin'in yanýnda olmaya devam edeceklerini kaydeden Bolat, "Bu çerçevede Filistin'deki yerleþimci iþgal dahil olmak üzere bütün iþgali sona erdirilmesi ve baðýmsýz Filistin devletinin inþasýna ve kalkýnmasýna yönelik desteðimizi sürdüreceðiz." deðerlendirmesinde bulundu.
"BÜYÜK MEMNUNÝYET DUYUYORUZ"
Ticaret Bakaný Bolat, ÝSEDAK 40. Bakanlar Toplantýsý temaslarý çerçevesinde Kamerun Bölgesel Yönetim Bakaný Paul Atanga Nji ve heyeti ile de bir araya geldi.
Görüþmede, iki ülke arasýndaki ticaret hacmini artýrma ve iþbirliði alanlarýný çeþitlendirme noktasýnda görüþ alýþveriþinde bulunuldu.
Bolat, Türkiye olarak hem Afrika politikalarýný hem de Kamerun'un kalkýnma hedeflerini göz önünde bulundurarak ikili ticari iliþkileri derinleþtirmeyi hedeflediklerini belirterek, þu deðerlendirmelerde bulundu:
"SUUDÝ ARABÝSTAN ÝLE DIÞ TÝCARETTE HEDEF 30 MÝLYAR DOLAR"
Bakan Bolat, günün son görüþmesini Suudi Arabistan Ticaret Bakaný Macid el-Kasabi ve heyeti ile gerçekleþtirdi.
Türkiye ile Suudi Arabistan arasýndaki dýþ ticaret hacminde hedefin kýsa vadede 10 milyar dolar, orta ve uzun vadede ise 30 milyar dolar olduðunu kaydeden Bolat, "Bu doðrultuda iþbirliði alanlarýmýzý çeþitlendirerek, turizm, saðlýk, altyapý, mega þehirler, biliþim ve savunma sanayii baþta olmak üzere kapsamlý hale getirmeyi hedefliyoruz. Bugün gerçekleþtirdiðimiz iþ forumu çerçevesinde imzalanan iþ birliði anlaþmalarýndan da büyük bir memnuniyet duyuyor, iþ dünyalarýmýz arasýndaki iþ birliðinin hayýrlara vesile olmasýný diliyorum." ifadelerini kullandý.
Gazetecilerin kýsa süre görüntü almasýna izin verilen görüþmeler basýna kapalý gerçekleþti.