Türkiye'den bölgedeki dev petrol ve doðal gaz rezervleri için iþbirliði teklifi
ABONE OL

Bakan Bayraktar, Azerbaycan'ýn baþkenti Bakü'de düzenlenen 29. Uluslararasý Hazar Petrol ve Gaz Fuarý'nda konuþtu.

TÜRKÝYE'DEN BÖLGEDEKÝ PETROL VE DOÐAL GAZ REZERVLERÝ ÝÇÝN ÝÞBÝRLÝÐÝ TEKLÝFÝ

Enerji güvenliði için güçlü bölgesel iþbirliðinin önemine iþaret eden Bayraktar, "Bölgemiz petrol, doðal gaz ve yenilenebilir enerji de dahil olmak üzere bol miktarda enerji kaynaðýna sahip. Birlikte çalýþarak ve sinerji yaratarak bu kaynaklarý daha etkin bir þekilde kullanabilir ve faydalarýn geniþ çapta paylaþýlmasýný saðlayabiliriz." ifadesini kullandý.

Bayraktar, Türkiye ile Azerbaycan arasýndaki iliþkilerin, yakýn iþbirliðinin saðlayacaðý faydalara iliþkin güzel bir örnek olduðunu belirterek, "Aramýzdaki bað, ortak tarih, kültür ve stratejik çýkarlara dayanmakta. Enerji sektörü, küresel petrol piyasasý için oldukça önemli olan Bakü-Tiflis-Ceyhan Ham Petrol Boru Hattý ile Trans-Anadolu Doðal Gaz Boru Hattý (TANAP) gibi dönüm noktasý niteliðindeki projelerle örneklenen ikili iliþkilerimizin temel taþlarýndan biri olmuþtur." deðerlendirmesinde bulundu.

Özellikle Güney Gaz Koridoru'nun bölgesel iþbirliðinin gücünün bir kanýtý olduðunu vurgulayan Bayraktar, "Bu stratejik giriþim sadece Türkiye'nin deðil Avrupa'nýn da enerji güvenliðini artýrmakla kalmamýþ, ayný zamanda ülkelerimiz arasýndaki ekonomik ve jeopolitik baðlarý da güçlendirmiþtir." diye konuþtu.

Bayraktar, geçen ay Azerbaycan Ekonomi Bakanlýðý ile doðal gaz alanýnda iþbirliði anlaþmasý imzalandýðýný anýmsatarak þunlarý kaydetti:

"Nahçývan'a doðal gaz sevkiyatýnýn yaný sýra Türkiye pazarýna ve Türkiye üzerinden Avrupa ülkelerine mevcut doðal gaz arzýnýn artýrýlmasý konusunda da iþbirliði yapmayý kararlaþtýrdýk. Bu sabah temel ticari anlaþmalarý sonuçlandýrdýk ve imzaladýk. Türkiye ve Nahçývan arasýndaki elektrik enterkonneksiyon kapasitelerini artýrmak için Azerbaycan Enerji Bakanlýðý ile çok yakýn çalýþýyoruz. Bu yatýrýmlarýn tamamlanmasýyla daha fazla yeþil elektrik, kurulabilir, üretilebilir ve taþýnabilir olacak."

Türkiye'nin bölgedeki enerji projelerindeki kilit rolüne de deðinen Bayraktar, "Bölgesel iþbirliðini teþvik ederek ve enerji güvenliðine öncelik vererek, mevcut ve gelecek nesillere fayda saðlayan esnek ve dinamik bir enerji ortamý inþa edebiliriz." dedi.

  • Türkiye enerji
  • petrol ve gaz
  • enerji güvenliði