Bakan Kurum, AA muhabirine, Azerbaycan'ýn baþkenti Bakü'de düzenlenen Birleþmiþ Milletler Ýklim Deðiþikliði Çerçeve Sözleþmesi 29. Taraflar Konferansý'na (COP29) iliþkin deðerlendirmelerde bulundu.
COP29'da en önemli gündemin "finans" olduðunu belirten Kurum, 10 gün sürecek toplantýda finansa eriþimin tüm ülkeler adýna kolaylaþmasýný, geliþmekte olan ülkelere biraz daha destekte bulunulmasýna yönelik kararlarýn alýnmasýný ümit ettiðini dile getirdi.
Stantlarda Türkiye'nin iklim deðiþikliðiyle mücadele, uyum ve azaltým politikalarýna iliþkin projelerini tüm dünyaya aktardýklarýný ifade eden Kurum, ayrýca COP29'da Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn ilan ettiði "2053 Net Sýfýr Emisyon Hedefi"ni yakalamaya yönelik stratejileri de duyurduklarýný söyledi.
Kurum, 2025 ilk çeyreðinde Meclisten geçmesini bekledikleri Ýklim Kanunu ile bu hedeflerin desteklenmesine yönelik altyapýyý oluþturacaklarýný belirterek "2053'e iliþkin yol haritamýz, uygulama araçlarýmýz belli. Bakanlýklarýmýz bu hedefler doðrultusunda projelerini, hedeflerini, hayallerini gerçekleþtirecek. Amacýmýz ülkemize daha iyi bir gelecek sunabilmek." diye konuþtu.
Türkiye'nin iklim deðiþikliði konusunda tarihi sorumluluðunun yok denecek kadar az olduðunu vurgulayan Kurum, buna raðmen iklim deðiþikliðiyle mücadeleyi sürdürdüklerini anlattý.
Yenilenebilir enerjiye bakýldýðýnda Türkiye'nin Avrupa'nýn 5'inci, dünyanýn ise 11'inci ülkesi olduðunu belirten Kurum, "Elektrikli otomobilimiz Togg'u ürettik, yüksek hýzlý tren hatlarýmýzý arttýrmaya devam ediyoruz. Bu hatlarla amacýmýz, emisyon miktarlarýný, gerek enerjide gerek sanayide gerekse ulaþýmda düþürecek adýmlarý atmak. Çünkü emisyonlarý büyük bir çoðunluðu bu alanlarda üretiliyor. Tarýmda sürdürülebilir tarým ekonomisi ve organik tarýmýn arttýrýlmasý, biyoçeþitliliðin korunmasý adýna adýmlar atýyoruz." ifadelerini kullandý.
Türkiye'nin COP31 baþkanlýðýna adaylýðýna da deðinen Bakan Kurum, þunlarý kaydetti:
"COP31 adaylýðýný, Cumhurbaþkanýmýz Ýklim Liderleri Zirvesi'ndeki konuþmasýnda tüm dünya ülkelerine iletti, bu manada desteklerini beklediklerini de söyledi. Biz de yaptýðýmýz ikili görüþmelerde mevkidaþlarýmýzdan bu desteðin verilmesi noktasýnda talebimizi yeniliyoruz. Türkiye'nin, Akdeniz Havzasý'nda yer almasý ve iklim deðiþikliðinin etkilerinden en çok etkilenen bölgelerden biri olmasý nedeniyle COP31'in Türkiye'de olmasý çok deðerli olur. Türkiye'nin geliþmiþ ve geliþmekte olan ülkeler arasýnda bir köprü vazifesi göreceðini, sürdürülebilir þeffaf, adil bir yönetim anlayýþýný sergileyeceðimizi tüm dünyaya ilan ettik. Amacýmýz çocuklarýmýza, gelebileceðimize güzel bir dünya býrakmak. Bunun mücadelesini veriyoruz, vermeye de devam edeceðiz."