Türkiye'den dev uranyum keşfi
ABONE OL

Türkiye'nin yer altı zenginliği son keşiflerle gün yüzüne çıktı. Son 5 yılda 292 ton altın keşfedildi, en büyük keşif Manisa'da gerçekleşti.

Enerji alanında son yıllarda yaptığı atılımlarla 'Enerjide tam bağımsızlık' hedefine büyük ölçüde yaklaşan Türkiye'nin maden kaynakları da gün yüzüne çıkarılıyor. 'Milli Enerji ve Maden Politikası çerçevesinde Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) son yıllarda yaptığı keşiflerle Türkiye'nin dört bir yanındaki madenleri ülke ekonomisine kazandırdı. Bu keşifler arasında bulunan nadir toprak elementleri, altın ve uranyum keşifleri ise stratejik olarak dikkat çekiyor.

2020'de 42 ton üretim ile rekor kırılan altında arama çalışmaları aralıksız sürerken MTA son 30 yılda 301 ton keşfetti. Bu keşiflerin neredeyse tamamı son 5 yılda gerçekleşti. 5 yılda 292 ton altın keşfedildi. Büyük bir bölümü son yıllarda yapılan keşiflerle artan altın kaynağının en büyük kısmı 222 ton ile Manisa'da bulundu.

URANYUMDA % 283 ARTIŞ

Akşam Gazetesi'nin haberine göre, son on yılda hız kazanan uranyum arama çalışmaları kapsamında 2020 sonu itibarıyla 580 bin 866 metre sondaj yapılarak bugüne kadar 11 bin 304 ton olan uranyum kaynağı yüzde 283 artırılarak toplam 32 bin 35 tona çıkarıldı. Türkiye'deki en büyük uranyum kaynağı ise 22 bin tonla Nevşehir'de bulunuyor.