Türkiye'den Dubai hamlesi: Bu þekilde büyütülecek
ABONE OL

15. Türk Arap Ekonomi Forumu, "Türkiye ve Arap Dünyasý: Yatýrým, Ticaret, Teknolojide Global Koridor" temasýyla Ýstanbul'da baþladý.

Hazine ve Maliye Bakaný Mehmet Þimþek'in de iþtirak ettiði foruma, Kuveyt, Irak, Mýsýr, Libya ile Tunus'un hükümet, iþ dünyasý ve finans sektörü temsilcileri de katýlýyor.

Burak Daðlýoðlu, etkinliðin açýlýþýnda, bölgesel yatýrýmlarýn önemine dikkati çekerek, Cumhurbaþkanlýðý Yatýrým Ofisi'nin ilgili ülkelerdeki muhataplarýyla sürekli irtibat halinde olduklarýný belirtti.

Daðlýoðlu, ülkelerdeki yatýrým bakanlýklarý veya yatýrým ajanslarýyla sürekli istiþareler gerçekleþtirdiklerini ve beraber çalýþtýklarýný dile getirerek, "Fintek'ten bir örnek vermek istiyorum. Türkiye'den bir fintek þirketi Dubai'den bir fintek þirketini satýn aldý. Farklý Arap ülkelerindeki yatýrýmlarýný bu þekilde büyütecekler. " ifadelerini kullandý.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliði (TOBB) Baþkaný Rifat Hisarcýklýoðlu da jeopolitik risklerin ve çatýþmalarýn arttýðý bir dönemde olunduðunu hatýrlatarak güçlü bir uluslararasý iþ birliði ve dayanýþmaya olan ihtiyacýn arttýðýna inandýklarýný söyledi.

El birliðiyle özel sektörün güçlendirilmesi gerektiðine iþaret eden Hisarcýklýoðlu, "Zira çaðýmýzda ülkelerin esas gücü, özel sektörlerinden geliyor. Türkiye ekonomisinin gücü ve dinamizmi de özel sektöre dayalýdýr. Bu sayede, Ýtalya ile Çin arasýnda, en büyük sanayi üretim kapasitesini kurmuþ, en büyük sanayi ürünü ihracatýný yapan, giriþimci bir ülkeyiz." diye konuþtu.

Hisarcýklýoðlu, Türkiye'nin inþaat, turizm ve tarým alanlarýnda dünyanýn en büyüklerinden olduðuna iþaret ederek, þunlarý söyledi:

"Pek çok sektörde, otomotiv, beyaz eþya, demir-çelik ve konfeksiyon baþta olmak üzere, Avrupa'nýn ana tedarikçisiyiz. AB'nin kendi dýþýnda, en çok otomobil ithal ettiði ülkeyiz. Yüzde 94'ü sanayi malý olan 12 bin 600 farklý ürünle, 200'den fazla ülkeye, yýlda 260 milyar dolar ihracat yapýyoruz. Bunun yüzde 60'ýný da geliþmiþ, zengin pazarlara, ülkelere gerçekleþtiriyoruz. Bu da Türk ürünlerinin kalitesini, fiyat rekabetçiliðini ve tüketiciler açýsýndan beðenildiðini gösteriyor. Tüm bunlarý, ticareti serbest hale getirip, rekabeti artýrmak suretiyle saðladýk. Zira ticaret zenginleþtirir, korumacýlýk fakirleþtirir. Özellikle geliþmekte olan ülkelerin istikrarý ve refahý için, ticaretin daha serbest olmasý þarttýr."

- "ARAMIZDAKÝ EKONOMÝK ÝLÝÞKÝLER, POTANSÝYELÝMÝZÝ YANSITMIYOR"

Dünyaya entegre olunmasý ve iþ yapma ortamýnýn iyileþtirmesi gerektiðine dikkati çeken Hisarcýklýoðlu, "Bunu baþaran ülkeler, bu asrýn kazananlarý olacak. Ne yazýk ki bu duruma raðmen, aramýzdaki ekonomik iliþkiler, potansiyelimizi yansýtmýyor. Aramýzdaki ticaret ve yatýrým hacmi, olmasý gerektiði seviyenin altýnda kalýyor. Ülkeleri daha müreffeh hale getirmenin yolu bir araya gelmek ve bir arada durmak. Bunun yolu da iktisadi iliþkileri ve özellikle de birbirimizle yaptýðýmýz ticareti artýrmaktýr." dedi.

Sanayi, turizm ve tarým alanýnda Arap ülkelerinin sermaye birikimleriyle, Türk özel sektörünün üretim tecrübesinin bir araya getirilmesi gerektiðine vurgu yapan Hisarcýklýoðlu, "Coðrafyamýzda giriþimciliðin geliþtirilmesi ve KOBÝ'lerin güçlendirilmesi için de,Arap dostlarýmýzla yakýndan çalýþmak istiyoruz. TOBB olarak bu konularda tecrübe ve bilgi paylaþýmý yapmaya hazýrýz." diye konuþtu.

Son dönemde ticari iliþkilerin artmasý noktasýnda önemli ilerlemeler saðladklarýný anýmsatan Hisarcýklýoðlu þöyle devam etti:

"Türkiye'nin Arap ülkelerine ihracatý, 20 yýl önce 5 milyar dolardý. 2023'te 45 milyar dolarý geçti. Yine son 20 yýlda Türkiye, 50 milyar dolardan fazla doðrudan yabancý yatýrýmý Arap ülkelerinden aldý. Afrika, Avrupa ve Asya'nýn tam ortasýnda bulunan Türkiye'nin, iþ dünyasý dostu bir yatýrým ortamý var. Son 20 yýlýn 19'unda pozitif büyüme gösteren Türkiye ekonomisi, saðlam ve hýzlý þekilde geliþmektedir. Ýnanýyorum ki bu forum, yeni bölgesel iþ birliklerinin hayata geçmesine ve Arap kardeþlerimizle ekonomik iliþkilerin daha da güçlendirilmesine katký saðlayacaktýr."

- "TÜRKÝYE, RUSYA, AVRUPA VE AFRÝKA'YI BÝRBÝRÝYLE BAÐLAYAN KONUMA SAHÝP"

Arap Odalar Birliði Genel Sekreteri Khaled Hanafy ise Türkiye ile Arap ülkeleri arasýndaki ekonomik ve ticari iþ birliðini artýrmak için çaba gösterdiklerini, Türkiye'nin Arap ülkeleri ile ticaret hacimlerini artýrmasýnýn önemine iþaret etti.

Al-Iktissad Wal-Aamal Ýcra Direktörü Faysal Abou Zaki de dünyada ekonomik dönüþümlerin yaþandýðýný belirterek ortak zenginlik ve bölgesel geliþme vizyonuna sahip olunduðunu söyledi.

Zaki, Türkiye'nin Rusya, Avrupa ve Afrika'yý birbiriyle baðlayan konuma sahip olduðunu ifade ederek, Türkiye'nin stratejik ve ekonomik potansiyeli ile küresel ekonomideki konumunu daha da güçlendirebileceðini kaydetti.

Körfez Ýþbirliði Konseyi Sekreter Yardýmcýsý Khalid Ali Salim Al Senaidi ise Türkiye ve Arap ülkeleri arasýndaki serbest ticaret anlaþmalarýnýn ülkeleri arasýndaki ikili ticaretin artmasý açýsýndan önemli olduðunu belirterek, ülkelerin ve halklarýn refahýnýn artmasýný hedeflediklerini dile getirdi.

Arap Ekonomik Forumu Stratejik Partneri Erkan Kork da Türkiye'de disipline edilmiþ bir bankacýlýk sektörünün olduðunun altýný çizerek, Türkiye ve Arap ülklelerinin fintek alanýnda, teknoloji alanýnda, know-how tecrübesiyle, kazan-kazan formülüyle iþ birlikleri yapabileceðini kaydetti.

Bakan Þimþek'ten yapay zeka mesajý

13 yýl sonra Türkiye'ye geliyor

Cumhurbaþkanlýðý Yatýrým Ofisi Baþkaný Daðlýoðlu: 2003 yýlýndan bu yana hýzlý büyümemiz devam ediyor