Cumhurbaþkanlýðý Yatýrým Ofisi Baþkaný Ahmet Burak Daðlýoðlu, bölgesel bir üretim merkezi olarak konumlandýrýlan Türkiye'nin sürdürülebilirlik ve dijitalleþme hedeflerine ulaþma yolunda yatýrýmcýlara önemli fýrsatlar sunduðunu ve bu baðlamda "güvenli bir liman" olarak öne çýktýðýný ifade etti.
Globalturk Capital tarafýndan Küresel Özel Sermaye Birliði (GPCA) iþbirliðiyle düzenlenen "6. Yýllýk Özel Sermaye Fonlarý Buluþmasý" kapsamýnda AA muhabirinin sorularýný yanýtlayan Daðlýoðlu, dünyanýn pek çok yerinden küresel yatýrýmcýyý bir araya getiren etkinlikte Türkiye'deki makroekonomik geliþmelerin deðerlendirildiðini belirtti.
Daðlýoðlu, "Bu konu, uluslararasý yatýrýmcýlar tarafýndan yakýndan takip edilen bir mesele. Yaklaþýk 1,5 yýldýr uygulanan ekonomik programýn sonuçlarýný gözlemliyoruz. Fiyat istikrarý öncelikli bir hedef. Ancak, dünyadaki olumsuz geliþmelere ve enflasyona raðmen Türkiye büyümeye devam ediyor." dedi.
Türkiye'de son bir yýlda 1,1 milyon istihdam yaratýldýðýný vurgulayan Daðlýoðlu, iþsizlik oranýnýn da yüzde 8,5 seviyesine gerilediðini söyledi.
Daðlýoðlu, zayýf küresel talebe ve birçok olumsuz jeopolitik geliþmeye raðmen Türkiye'nin ihracat gücünü koruduðuna iþaret ederek, þu deðerlendirmede bulundu:
"Net ihracat ve ithalat verilerine bakýldýðýnda cari açýðýn azaldýðý bir dönemden geçiyoruz, bu da uluslararasý yatýrýmcýlar için olumlu bir gösterge olarak deðerlendiriliyor. Özellikle son iki çeyrek büyüme rakamlarýna baktýðýmýzda, net ihracatýn pozitif olduðu ve ithalattaki azalma ile ortalama büyümenin neredeyse yarýsýnýn net ihracattan kaynaklandýðý bir tablo görüyoruz. Bu da yatýrýmcýlar tarafýndan saðlýklý bir büyüme olarak deðerlendiriliyor."
Türkiye'nin uluslararasý doðrudan yatýrým çekme konusunda baþarýlý bir yýl geçirdiðini belirten Daðlýoðlu, "Bu, geçen yýla paralel bir geliþme aslýnda. Yine dünyadaki daralan yatýrým ortamýndan dolayý Türkiye'nin aslýnda uzun vadeli ortalamasýnýn biraz altýnda olduðunu görüyoruz. Uluslararasý doðrudan yatýrýmlarda son 12 aylýk veri 10,5 milyar dolar civarýnda. Geçtiðimiz yýl bu rakam 10,6 milyar dolardý ve bu yýl da paralel bir performans sergiliyoruz." diye konuþtu.
Daðlýoðlu, yakýn zamanda imzalarý atýlan büyük ölçekli yatýrýmlara da dikkati çekerek, þu ifadeleri kullandý:
"BYD Türkiye'de elektrikli otomobil üretimini duyurdu, Nordex ise enerji alanýnda 1 milyar avroluk bir yatýrým planýný açýkladý. Bosch, Bursa'daki tesislerinde yeþil hidrojen sistemleri üzerine 500 milyon dolar civarýnda bir yatýrým yapmayý planlýyor. Ayrýca Abu Dhabi Development Authority (ADQ), Odeabank'ý devralýyor. Kazakistan merkezli yatýrýmcýlar ise Hepsiburada hisselerini satýn aldý. Bu gibi yatýrýmlar Türkiye'nin teknoloji ve üretim merkezi olma yolundaki potansiyelini ortaya koyuyor."
Savunma ve havacýlýk sektöründe artan yatýrýmlara iþaret eden Daðlýoðlu, SAHA EXPO gibi etkinliklerin Türkiye'nin bu alandaki baþarýsýný dünyadaki yatýrýmcýlara tanýttýðýný söyledi.
Daðlýoðlu, yatýrýmcýlar için teknoloji giriþimciliðinin dikkat çeken bir alan olmaya devam ettiðini belirterek, "Teknoloji ve teknoloji giriþimciliði ile alakalý yatýrýmlar her zaman yatýrýmcýlarýn dikkatini çekiyor." ifadesini kullandý.
Türkiye'deki ihracata yönelik imalat sanayi yatýrýmlarýna da deðinen Daðlýoðlu, "Burada yani sektöründen baðýmsýz olarak otomotivden bahsediyoruz, otomotiv yani sanayiden enerji ekipmanlarýndan bahsediyoruz, gýdadan bahsediyoruz. Birçok alanda yatýrým fýrsatý olduðunu görüyoruz ama ana odaklardan biri Türkiye'nin bölgesel bir üretim merkezi olarak konumlanmasý." deðerlendirmesinde bulundu.
Daðlýoðlu, Türkiye'de yatýrýmcýlarýn odaðýndaki bir diðer alanýn da teknoloji ve imalat olduðuna iþaret ederek, þunlarý kaydetti:
"Türkiye'de AR-GE merkezi, inovasyon merkezi projelerinin, yüksek nitelikli istihdam saðlayan bölgesel yönetim ve eðitim merkezleri ve satýn alma ofisleri gibi bölgesel fonksiyonlarý içeren projelerin arttýðýný gözlemliyoruz. Yatýrýmcýlarýn bu alana ilgisi var. Dünyadaki geliþmelere baktýðýmýz zaman küresel deðer zincirinin, küresel tedarik zincirlerinin yeniden þekillenmesiyle beraber insanlar geniþ bir coðrafyaya eriþebilecekleri bir güvenli liman arýyorlar ve Türkiye aslýnda bu anlamda onlara güvenli bir liman imkaný sunmuþ oluyor."
Globalturk Capital Kurucu Ortaðý Barýþ Öney de son birkaç yýldýr ABD ve Avrupa'da olduðu gibi Türkiye'de de özel sermaye fonlarýnda daralma yaþandýðýný ancak geçen yýla kýyasla bu yýl özel sermaye fonlarýnýn daha fazla yatýrým aldýðýný belirtti.
Yatýrýmlardan çýkýþlarýn da baþarýlý olduðunu vurgulayan Öney, bu çýkýþlarýn yeni fon giriþlerine zemin hazýrladýðýný söyledi.
Öney, Türkiye'nin, küresel eðilimlere paralel olarak yeþil dönüþüm ve enerji dönüþümüne yatýrým yaptýðýný belirterek, teknoloji, yapay zeka, robotik süreçler, fintech ve e-ticaret gibi alanlarýn da ilgi gördüðünü ifade etti.
Özellikle ihracat odaklý sanayi, katma deðer yaratan sanayi þirketleri ve saðlýk turizmi gibi sektörlerde yatýrým artýþý olduðunu vurgulayan Öney, "Türkiye'de sanayi daha güçlü. Biz Almanya ile Çin arasýndaki hala en büyük sanayi üssüyüz. Ayný zamanda en büyük telekom, belki en büyük servis, en büyük saðlýk servisleri veren ülkeyiz." dedi.
Öney, Türkiye'nin tüm olumsuzluklara raðmen yatýrýmcýlar için çok sayýda fýrsatý barýndýran dinamik bir pazar olduðunu vurgulayarak, þu ifadeleri kullandý:
"Tahminimce þu anda Türkiye'de yatýrýmcýlar için 20'den fazla etkinlik yapýlýyor. Kimisi baþka yatýrýmcýlar, kimisi bölgesel iþbirliði organizasyonlarý ile dolu. Hepsi iþle, yatýrýmla ilgili. Müthiþ bir dinamizm var burada. Türkiye'deki bu dinamizm bitmez. Türkiye'de 1,2 milyon TOBB'a kayýtlý þirketimiz var. Bunlarýn 15 bini, 10 milyon avro ve üzerinde ciro yapan þirketler. Dolayýsýyla burada büyük yatýrým fýrsatlarý var. Türkiye'ye yatýrým yapan bir yatýrýmcý, bu tür dayanýklý þirket yöneticileri tarafýndan yönetilen þirketlere para yatýrmayý isteyecektir."