Ticaret Bakaný Ömer Bolat, son dönemdeki verilerin Türkiye ekonomisinin gücünün ve dayanýklýlýðýnýn en görünür göstergesi olduðuna iþaret ederek, yatýrýmcýlarý, Türkiye'deki fýrsatlardan yararlanmaya, daha fazla üretim, ihracat ve refah için çabalarý artýrmaya çaðýrdý.
Birleþmiþ Milletler (BM) 79. Genel Kurulu'na katýlmak üzere New York'ta bulunan Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'a eþlik eden Bolat, 15. Türkiye Yatýrým Konferansý kapsamýnda ABD'li yatýrým bankasý Goldman Sachs'ýn genel merkezinde düzenlenen toplantýda konuþtu.
Türkiye'deki ekonomik görünüm ile ekonomi ve ticaret alanýndaki geliþmelere iliþkin yatýrýmcýlara güncel bilgiler veren Bolat, son dönemdeki verilerin Türkiye ekonomisinin gücünün ve dayanýklýlýðýnýn en görünür göstergesi olduðunu söyledi.
Bolat, yatýrýmcýlarý, Türkiye'deki fýrsatlardan yararlanmaya ve "Türkiye Yüzyýlý" vizyonu çerçevesinde daha fazla üretim, ihracat ve refah için çabalarý artýrmaya davet etti.
Bakan Bolat, Türkiye'nin cari açýðýndaki kayda deðer düþüþe dikkati çekerek, bunun temel olarak mal ve hizmetlerdeki dýþ ticaret performansýndan kaynaklanan önemli bir baþarý olduðunu belirtti.
Türkiye'nin küresel ticaretteki payýnýn hem mal hem de hizmet açýsýndan arttýðýný, geçen yýl sonu itibarýyla tarihin en yüksek seviyesine ulaþtýðýný dile getiren Bolat, Türkiye'nin bu oranlarý daha da artýrmayý hedeflediðini bildirdi.
Yatýrým tarafýnda da Türkiye'nin finansal taraftaki baþarýlar sayesinde daha da parlak bir tabloya sahip olduðuna iþaret eden Bolat, ülkenin küresel doðrudan yabancý yatýrýmlardaki payýný da artýrmayý hedeflediklerini söyledi.
Bolat, artýk küresel þirketlerin yönetildiði bölgesel bir merkez olarak hizmet veren Türkiye'nin, tedarik zincirleri yeniden tanýmlanýrken Avrupa için üretim ve daðýtým merkezi olma konumunu daha da saðlamlaþtýracaðýna inandýklarýný ifade etti.
Bakan Bolat, Türkiye'nin ABD ile ticari iliþkilerinin de son 10 yýlda arttýðýný belirterek, yukarý yönlü ivmeyi daha da hýzlandýrmaya odaklandýklarýný, iki ülke liderlerinin ortaya koyduðu 100 milyar dolarlýk ticaret hacmi vizyonuna ulaþmak için her türlü çabayý gösterdiklerini dile getirdi.
Bolat, son 1,5 yýldýr Türkiye ile ABD'nin diyaloðunun güçlendiðine iþaret ederek, birlikte gerçekleþtirilen faaliyetler ve etkinlikler açýsýndan 2024'ün çok verimli bir yýl olduðunu söyledi.
Cumhurbaþkaný Erdoðan'ýn dün Amerikalý ve Türk iþ insanlarýyla gerçekleþtirdiði toplantýya deðinen Bolat, ticari ve ekonomik iliþkilerin iki ülke arasýndaki gündemin itici gücü olmaya devam edeceðini vurguladý.
Bolat, ABD'nin Türkiye'ye en çok yatýrým yapan ikinci ülke olduðuna dikkati çekti.
Tüketim mallarý, enerji, saðlýk, savunma ve teknolojinin Türk-Amerikan iþbirliðinin amiral gemisi endüstrilerinden olduðunu söyleyen Bolat, Türk þirketlerinin de giderek daha fazla küresel iþ dünyasýna ve ABD pazarýna girmesinden memnun olduklarýný dile getirdi.
Türkiye ve ABD arasýndaki iliþkilerde geleceðe iyimserlikle baktýðýný belirten Bolat, Türk ve Amerikan þirketlerinin birlikte daha fazlasýný baþarabileceðini düþündüðünü kaydetti.
Bolat, Türkiye'nin sanayi gücünün de son 20 yýlda dönüþüm geçirdiðini ifade ederek, ülkenin otomotiv, savunma, tekstil ve hazýr giyim gibi çeþitli sektörlerde hem Avrupa'da hem de küresel olarak önde gelen üreticilerden biri olarak öne çýktýðýný vurguladý.
Türkiye'nin, inþaat sektöründe yabancý þirketler için fýrsatlar barýndýrdýðýna iþaret eden Bolat, bu þirketlerin, ortaklýklar kurmak, Türkiye'de veya üçüncü pazarlarda ek yatýrým fýrsatlarýný keþfetmek için Türk inþaat þirketleriyle yakýn bir þekilde çalýþabileceklerini belirtti.