Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakaný Alparslan Bayraktar, Bloomberg'e konuþtu.
Enerji yatýrýmý konusunda açýklama yapan Bakan Bayraktar, "Türkiye'nin beklentileri ve istekleri karþý tarafla uyumlu olduðu zaman yakýnda anlaþmayý duyarsýnýz. Özellikle bir ülkeyle (somut aþamaya) geldik. Yatýrým olursa Avrupa'ya gaz tedariðini katlayabiliriz." dedi.
Bayraktar, yenilenebilir enerjide Çin'in önemli bir güç haline geldiðini anýmsatarak, "Çinli þirketleri de bekliyoruz. Onlarla da görüþmelerimiz var. Rüzgar için var, güneþ için var. Bize en uygun þartlarda elektriði getirecek, yerlileþme ile belli seviyeyi tutturan projeler gelirse bunlara biz sýcak bakýp bunlarý hükümetler arasý anlaþma yoluyla hayata geçirmek istiyoruz." ifadelerini kullandý.
Nükleer konusunda Türkiye'nin 2050 yýlýna kadar 20 bin megavata ulaþma hedefine deðinen Bakan Bayraktar, Rusya'nýn Akkuyu'dan sonra Sinop'u yapma konusunda istekli olduðunu belirtti.
Rosatom'un Sinop'la ilgili hazýrlýk süreci tamamlanana kadar Akkuyu'yu bitirip, buradan Sinop'a geçmek istediðini anlatan Bayraktar, "Önümüzdeki 2-3 yýl içerisinde lisanslama çalýþmalarý Sinop'ta bitecek. O ekip Akkuyu'dan yukarý gidecek. Dolayýsýyla onlarýn bu iþe doðal istekli olmasýnýn en temel noktasý bu ve bu anlamda bana ve birçoklarýna göre de öndeler" diye konuþtu.Bakan Bayraktar, yeni santrallerde Türkiye'nin teknoloji transferi ve yerlileþtirme gibi hedeflerinin yaný sýra özel sektörle ya da kamu þirketleriyle ortak bir model de geliþtirebileceðine iþaret etti. Bayraktar Akkuyu'da inþaat planlarýnýn büyük oranda hedefe uygun ilerlediðini söyledi.
Alparslan Bayraktar, Trakya'daki üçüncü nükleer projesi için de "Çin'le zaten çok geçmiþten gelen bir görüþme sürecimiz var. Çin Devlet Baþkanýyla Astana'da görüþmemizde gündem maddelerinden bir tanesi buydu. Onlarýn da Trakya'da bugüne kadar sürdürdüðümüz bir müzakere süreci var." dedi.