Türkiye, yenilenebilir enerji sektöründe önemli geliþmelere imza atarken, bu alanda yapýlan kapasite tahsislerinin hýzla yatýrýma dönüþmesini saðlamak için "süper izin" dönemini uygulamaya koymaya hazýrlanýyor.
Enerji yatýrýmlarýný hýzlandýrmayý hedefleyen "süper izin" döneminin sektörde hareketliliði artýrmasý beklenirken, bu yeni mekanizmanýn uygulanma þekli ve saðlayacaðý kolaylýklarýn piyasaya etkileri de yakýn ilgi ile takip ediliyor.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlýðý, Çevresel Etki Deðerlendirmesi (ÇED) kararlarý için eþik deðerler belirlenmesini, izin baþvurularýnýn ÇED süreciyle eþ zamanlý yürütülmesini, imar ve ruhsat süreçlerinin iyileþtirilmesini, orman izin süreçlerinin sadeleþtirilerek tek bir izne dönüþtürülmesini ve acele kamulaþtýrma imkaný saðlayarak yatýrýmlarýn hýzla hayata geçirilmesini hedefliyor.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakaný Alparslan Bayraktar da Türkiye'nin yenilenebilir enerji 2035 yol haritasýna iliþkin yaptýðý açýklamada, 48 ayý bulan izin süreçlerini 2 yýl ve altýna indirmek istediklerini söylemiþti.
ÇED süreçlerinde, teknik etkileþim analiz izinlerinde, kamulaþtýrma, orman izinleri, imar izinleri ve yapý ruhsatlarýnda uzun zaman harcandýðýný belirten Bayraktar, bu süreçleri hýzlandýrmak amacýyla "süper izin" olarak adlandýrdýklarý reformlarý hayata geçirmeyi hedeflediklerini vurgulamýþtý.
Bayraktar, izin sürelerinin kýsaltýlmasýyla ilgili olarak, ön lisans baþvuru süresini 48 aydan 15-18 aya indirmeyi, ÇED süreçlerini ise 3-6 aya çekmeyi hedeflediklerini açýklamýþtý. Ayrýca, Teknik Etkileþim Analizi (TEA) izinlerinin 4-5 ay, Kamulaþtýrma izinlerinin 6-9 ay, orman izinlerinin sadeleþtirilerek 4-6 ay arasýnda tamamlanacaðýný ve imar ile ruhsat iþlemlerinin 3 ay gibi kýsa bir sürede sonuçlandýrýlacaðý bilgisini paylaþmýþtý.
Enerjide "süper izin "dönemi, Türkiye'de enerji yatýrýmlarýný hýzlandýrmak ve bürokratik süreçleri basitleþtirerek yatýrýmcýlara kolaylýk saðlamak amacýyla yürürlüðe konulan bir uygulama olarak öne çýkýyor. Bu dönemde, enerji yatýrýmlarýnýn izin, lisans ve onay süreçlerinin daha hýzlý yürütülmesi hedefleniyor.
Yatýrýmcýlarýn önünü açmak ve enerji projelerinin hayata geçirilme sürecini hýzlandýrmak amacýyla, ÇED gibi uzun ve karmaþýk bürokratik süreçler, süper izin mekanizmasý ile daha kýsa sürede tamamlanacak þekilde düzenlenecek.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlýðý tarafýndan koordine edilen bu uygulama, özellikle yenilenebilir enerji ve enerji depolama gibi stratejik öneme sahip projelerin daha hýzlý þekilde hayata geçirilmesine katký saðlayacak.
Dünya geneline bakýldýðýnda ise ülkeler, özellikle yenilenebilir enerji yatýrýmlarýnýn daha hýzlý ve kolay hayata geçirilmesi için bürokrasiyi azaltan ve süreci kolaylaþtýran reformlar devreye alýyor. Bu adýmlar, enerji projelerinin kýsa sürede devreye girmesini saðlarken, yenilenebilir enerji sektöründe büyüme hýzýný artýrýyor.
Enerji Yatýrýmcýlarý Derneði (GÜYAD) Baþkaný Cem Özkök, AA muhabirine yaptýðý açýklamada, enerji projelerinin karþýlaþtýðý en büyük zorluklarýn baþýnda mevcut izin süreçlerinin olduðunu belirterek, "Süreçlerin çok uzun, belirsizliklerle dolu olmasý ve projelerin özel gereksinimlerine uygun olmamasý, enerji yatýrýmlarýnýn önünde ciddi engeller yaratýyor." dedi.
Özkök, enerji projeleri için gerekli izinlerin tamamlanmasýnýn ortalama olarak 2,5-3 yýl sürdüðünü aktararak, "Bu süre zarfýnda farklý kurumlardan alýnmasý gereken belge sayýsý 35-40'a kadar çýkabiliyor. Bu kadar uzun ve çok aþamalý süreçler, sadece projelerin maliyetlerini artýrmakla kalmýyor, ayný zamanda enerji arzýnda gecikmelere yol açarak ülke ekonomisini de olumsuz etkiliyor." deðerlendirmesinde bulundu.
Özellikle Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlýðýnýn tüm süreçlerin yürütücüsü olmasý gerektiðini vurgulayan Özkök, bu sayede farklý kurumlar arasýndaki koordinasyon sorunlarýnýn ortadan kalkacaðýný, süreçlerin çok daha hýzlý ve verimli ilerleyeceðini kaydetti.
Özkök, þöyle devam etti:
"Sayýn Bakanýmýzýn açýkladýðý 'Süper Ýzin' çözümünü, yýllardýr savunduðumuz makul ve haklý taleplerimizin bir meyvesi olarak görüyor ve düzenlemelerin en kýsa zamanda hayata geçirileceðinin bir iþareti olduðunu düþünüyoruz. Bu geliþme, enerji sektörü açýsýndan son derece olumlu bir adým. Henüz detaylarý görmemiþ olsak da bu düzenlemelerin enerji projelerini çok daha etkin ve hýzlý þekilde hayata geçireceði yeni bir dönemin habercisi olduðuna inanýyoruz. Uzun zamandýr beklenen bu adýmlar, süreçleri hýzlandýracak, þeffaf ve öngörülebilir hale getirecek, projelerin maliyetlerini azaltacak, zaman kayýplarýný önleyecek ve enerji sektörü için büyük bir avantaj saðlayacaktýr. Bu sürecin baþarýyla hayata geçmesi, enerji sektöründe uzun zamandýr beklenen iyileþmenin iþareti olacaktýr. Geliþmeleri heyecanla takip ediyor olacaðýz."