Türkiye'den 'geleceðin petrolü' için üs planý! Geri sayým resmen baþladý
ABONE OL
Yatýrýmcýlarýn ilgisini çekmek isteyen Türkiye, 'geleceðin petrolü' olarak bilinen lityum-iyon, lityum-kükürt ve sodyum-iyon bataryalar için 2030'a kadar batarya üretimde yatýrým üssü olmayý hedefliyor.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlýðý Sanayi Genel Müdürü Ýlker Murat Ar, 2030 yýlýna kadar 80 gigavatsaatlik bir kapasite inþa ederek batarya teknolojilerinde bölgesel üretim ve yatýrým üssü olmayý hedeflediklerini bildirdi.

Ar, Pil Batarya Üreticileri ve Tedarikçileri Derneði (PÝLDER) tarafýndan Biliþim Vadisi'nde düzenlenen Batarya Teknolojileri Zirvesi'nde, enerji sistemlerinin güvenilirliðini artýrarak temiz enerjiye ulaþým imkaný sunan batarya teknolojilerinin öneminin giderek arttýðýný belirtti.

Sanayide, batarya teknolojisiyle dayanýklýlýk ve geri dönüþüm uygulamalarýna dayalý yeni bir rekabet alaný inþa edildiðini dile getiren Ar, "Lityum-iyon bataryalar her an yeni geliþmelere sahne olan batarya teknolojilerinde en yaygýn kullanýlan teknoloji durumunda. Ancak yeni nesil batarya teknolojilerine yönelik AR-GE çalýþmalarý da hýz kesmeden devam ediyor. Bu açýdan bakýldýðýnda, katý hal bataryalar, lityum-kükürt ve sodyum-iyon gibi alternatif teknolojilerle metal-hava bataryalarý önümüzdeki yýllarda endüstrinin yönünü belirleyecek kritik teknolojiler olacak." diye konuþtu.

Ar, batarya teknolojileri yolculuðundaki bir diðer geliþim alanýnýn ise sürdürülebilir ham madde tedariki ve geri dönüþüm süreçlerinin geliþtirilmesi olduðunu vurgulayarak, akýllý batarya yönetim sistemleri ve enerji verimliliðini artýracak yeni yazýlým çözümlerinin de fýrsat alanlar olduðunu söyledi.

Türkiye'nin otomotiv ve otomotiv yan sanayisindeki gücü, elektrikli araç piyasasýndaki öncülüðü ve yenilenebilir enerji teknolojilerine verdiði önemle batarya ve enerji depolama sistemleri için çok önemli bir yatýrým potansiyeline sahip olduðuna dikkati çeken Ar, þunlarý kaydetti:

"Sanayi ve Teknoloji Bakanlýðý olarak sürdürülebilir ve rekabetçi büyümenin bir unsuru olduðuna inandýðýmýz batarya teknolojilerine yönelik izlediðimiz yol haritasýnýn temelinde de yerli batarya üretimini teþvik etmek, kritik minerallerin yerli kaynaklardan teminiyle stratejik tedarik zincirini güçlendirmek ve AR-GE çalýþmalarýna destek vermek yer alýyor. Bu doðrultuda, yakýn zamanda açýkladýðýmýz Teknoloji Odaklý Sanayi Hamlesi ve HIT-30 programlarý kapsamýnda batarya teknolojileri ve bileþenleriyle enerji depolama sistemlerinin içinde bulunduðu, ülkemizi ön plana taþýyacaðýný düþündüðümüz odak alanlarýna saðlayacaðýmýz destek ve teþviklerle 2030 yýlýna kadar 80 gigavatsaatlik bir kapasite inþa ederek bölgesel bir üretim ve yatýrým üssü olmayý hedefliyoruz.

Bakanlýk olarak batarya teknolojilerini Türkiye'nin sanayi ve teknolojideki dönüþümüne liderlik edecek stratejik bir alan olarak deðerlendirdiðimizin bir kez daha altýný çizerek vurgulamak istiyorum. Bu doðrultuda, yerli üretim kapasitemizi artýrarak dýþa baðýmlýlýðý azaltmak, AR-GE faaliyetleriyle bu alandaki yenilikçiliðimizi desteklemek temel önceliðimiz ve birlikte çalýþarak ülkemizi batarya teknolojilerinde dünya ligine taþýmak ana hedefimizdir."

- "TÜRKÝYE, AVRUPA'NIN BATARYA ÜRETÝM ÜSSÜ OLMA YOLUNDA HIZLA ÝLERLEMEKTEDÝR"

PÝLDER Baþkaný Kadem Usta da batarya teknolojilerinin dünyadaki sürdürülebilir enerji geçiþinin kritik parçalarýndan biri haline geldiðini söyledi.

Usta, Türkiye'deki batarya üretim ekosisteminde önemli geliþmelerin kaydedildiðini belirterek, "Ülkemizde halihazýrda 2 hücre üretim tesisi ve çeþitli ölçeklerde 100'e yakýn lityum-iyon batarya üretim tesisi aktif olarak faaliyet göstermektedir. Yatýrým aþamasýnda olan gigavatsaat kapasitesinin üzerinde 4 yeni hücre üretim tesisi ile bu sayý daha da artacaktýr. Ülkemizin 2030 yýlýna kadar 80 gigavatsaat batarya üretim kapasitesini aþacaðýný öngörüyoruz." dedi.

Batarya teknolojilerinin her aþamasýnda sürdürülebilirlik ve çevre dostu yaklaþýmlarýn ön planda tutulduðuna dikkati çeken Usta, Türkiye'nin ham madde üretiminden geri dönüþümüne kadar geniþ bir batarya ekosistemine sahip olduðunu dile getirdi.

Usta, özellikle lityum-iyon teknolojisinin hýzla büyümesiyle birlikte elektrikli araçlar ve enerji depolama sistemleri gibi alanlarda bu teknolojilerin büyük önem taþýdýðý vurgulayarak, "Türkiye, Avrupa'nýn batarya üretim üssü olma yolunda hýzla ilerlemektedir. 2023 yýlýnda sadece lityum-iyon bataryalar için gerçekleþtirilen 1 milyar dolarlýk ithalat, bu alanýn stratejik önemini bir kez daha ortaya koymuþtur." diye konuþtu.

2 Türk devi gücünü birleþtirdi

Türkiye'den dünya devine teklif

Türkiye'ye 4 üs birden