Türkiye'den ''Hazar Denizi'' teklifi: Doðusunu ve batýsýný birleþtirmeliyiz
ABONE OL

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakaný Fatih Dönmez, Türk devletleri arasýnda daha fazla elektrik, petrol ve doðal gaz enterkoneksiyonu oluþturulmasý yönünde çalýþýlmasý gerektiðini ve Hazar Denizi'nin doðusu ile batýsýnýn atýlacak iþ birliði adýmlarýyla birleþebileceðini belirtti.

Bakan Dönmez, Kazakistan'ýn Almatý þehrinde düzenlenen Türk Devletleri Teþkilatý Enerji Bakanlarý Toplantýsý'nda yaptýðý konuþmada, yaklaþýk 3 yýldýr enerji piyasalarý açýsýndan son derece kritik dönemden geçildiðini söyledi.

Salgýn sonrasý toparlanma süreci ve içinde bulunulan jeopolitik geliþmelerin enerji sektörü üzerinde baský oluþturduðunu dile getiren Dönmez, "Artan fiyatlar ve olaðandýþý hava koþullarý nedeniyle enerji güvenliði endiþeleri sürüyor. Jeopolitik gerilimler de bu endiþeleri tetiklemekte, piyasalarda istikrarsýzlýða ve fiyat artýþlarýna neden olmakta. Bu nedenle dengeli, uzun vadeli ve akýlcý bir planlama gerektiren enerji arz güvenliðimiz açýsýndan kaynaklarýn ve güzergahlarýn çeþitlendirilmesi büyük önem arz etmekte." dedi.

Dönmez, küresel anlamda yüksek petrol ve aþýrý maliyetli gaz fiyatlarýna tanýk olunduðuna iþaret ederek, ithalata baðýmlý ülkelerin çoðunun mevcut fiyatlar karþýsýnda tüketicilerini korumak adýna adýmlar attýðýný ifade etti.

Türkiye'nin sürekli büyüyen enerji talebi ve yüksek ithalat baðýmlýlýðý ile geliþmekte olan bir ülke olduðunu aktaran Dönmez, "Bu nedenle sürdürülebilir kalkýnmanýn bizim için önemi büyüktür. Bizler yerli petrol ile gaz arama ve bunlarýn üretimini artýrmak, petrol ve gaz tedarik kaynaklarýný ve ilgili altyapýyý çeþitlendirmek, yenilenebilir enerji kullanýmýný yaygýnlaþtýrmak, enerji karýþýmýmýzý çeþitlendirmek için nükleer santraller kurmak ve enerji verimliliðini artýrmak amacýyla büyük çabalar sarf ediyoruz." diye konuþtu.

TÜRKÝYE'DEN "HAZAR DENÝZÝ" TEKLÝFÝ: DOÐUSUNU VE BATISINI BÝRLEÞTÝRMELÝYÝZ

Türkiye'nin, yenilenebilir enerjide önemli bir ilerleme kaydettiðini ve yenilenebilir enerji kapasitesinin toplam kurulu güç içindeki payýný yüzde 54'e çýkarttýðýný vurgulayan Bakan Dönmez, rüzgar enerjisi sektöründe Türkiye'nin öncü ülkelerden olduðunu söyledi.

Dönmez, ülkenin ithalat baðýmlýðýný azaltmak için Karadeniz ve Akdeniz'de petrol ve gaz aramaya yönelik bir açýk deniz programý geliþtirdiklerini ve bunu uygulamaya koyduklarýný belirterek, "2020 yýlýnda Karadeniz'de 540 milyar metreküp doðal gaz rezervi keþfettik. Yeni rezerv bulmaya yönelik çalýþmalarýmýz sürüyor. Bu gazý önümüzdeki yýla kadar ülkemiz þebekesine dahil etmeyi planlamaktayýz" ifadelerini kullandý.

Dünyanýn en önemli enerji girdisinin enerji verimliliði olduðunun altýný çizen Dönmez, þunlarý kaydetti:

"Enerji verimliliði, enerji güvenliðinin saðlanmasýnda kilit bir role sahip. Çünkü enerji verimliliðinin bir ülkenin enerji talebindeki artýþý kademeli olarak azaltmada büyük katkýsý bulunmakta. Bu baðlamda bizler de 2017-2023 yýllarýný kapsayan Ulusal Enerji Verimliliði Eylem Planý'ný hazýrladýk ve bu plan çerçevesinde önemli hedefler belirledik. Son 15 yýlda enerji verimliliði projelerine 6,5 milyar dolar yatýrým yaptýk. Bu sayede yaklaþýk 16 milyon ton emisyon azaltýmý gerçekleþtirdik. 2023 dönemi sonrasýna yönelik yeni bir Ulusal Enerji Verimliliði Eylem Planý hazýrlamak amacýyla da þimdiden çalýþmalarýmýzý baþlattýk."

Dönmez, toplantýya katýlan ülkeler arasýnda iþ birliðinin artýrýlmasý gerektiðine iþaret ederek, "Ülkelerimiz birçok alanda birbirini tamamlayýcý özelliklere sahiptir ve bizlerin de bu potansiyeli özellikle çok uluslu petrol ve doðal gaz projelerinin hayata geçirilmesinde sinerji yaratmak amacýyla kullanmasý gerekmektedir. Bu kapsamda bölgemizde daha fazla elektrik ve hidrokarbon enterkoneksiyonu oluþturulmasý yönünde çalýþabiliriz. Hazar'ýn doðusunu ve batýsýný birleþtirmeliyiz" deðerlendirmesinde bulundu