Oktay, Türkmenistan'daki resmi temaslarýný ve yapýlan anlaþmalarý deðerlendirmek üzere, Türkiye'nin Aþkabat Büyükelçiliði rezidansýnda basýn açýklamasý yaptý.
Türkmenistan ile Türkiye arasýndaki iliþkilerin 30 yýllýk geçmiþi olduðunu ifade eden Oktay, "Türkiye, Türkmenistan'ýn baðýmsýzlýðýný tanýyan ve burada büyükelçilik açan ilk ülke. Ama onun çokta öncesine dayanan kadim bir geçmiþimiz var." dedi.
Oktay, Türk dünyasý ile Türkiye arasýnda geliþen bir iliþki gördüðünü belirterek, "Türk Devletleri Teþkilatý çerçevesinde, siyasi, ekonomik ve diðer birçok alanda iliþkilerin daha sistematik halde ve kurumsal yapýda geliþtiðine þahit oluyoruz. Bunun için Cumhurbaþkanýmýz baþta olmak üzere Türk devletleri liderleri çok ciddi efor sarf ediyor. Tabii bu bölge barýþýna ve bölgenin ekonomik kalkýnmasýna çok ciddi katký saðlayacak bir proje." diye konuþtu.
Türkiye ile Türkmenistan arasýndaki iliþkinin mercek altýna alýndýðýnda geliþen bir grafik görüldüðünü söyleyen Oktay, "Türk Devletleri Teþkilatýna gözlemci üye olarak katýlan kardeþ Türkmenistan'ý, Özbekistan'da yapýlacak bir sonraki toplantýda daimi üye olarak görmeyi arzu ediyoruz." dedi.
Oktay, Ekonomik Ýþbirliðine Dair Hükümetlerarasý Türk-Türkmen Komisyonu (HEK) Toplantýsý'nda iki ülke arasýndaki iliþkileri çerçeveye oturtma þansý bulduklarýný ifade etti.
72 maddeden oluþan bir yol haritasýnýn çizildiðini aktaran Oktay, halihazýrda 2 milyar dolar olan ticari iliþkinin yýl sonuna kadar 3 milyar ve sonrasýnda 5 milyar dolar seviyesine çýkarmayý ve devamýnda 10 milyar dolarý hedeflediklerini ifade etti.
Oktay, enerji, ulaþým, tarým, saðlýk ve inþaat sektörlerinde iliþkileri geliþtirecek dantel gibi örülmüþ çalýþmalarýn olduðunu söyledi.
Türkmen doðal gazýný Türkiye'ye ulaþtýrmak için birkaç alternatifin bulunduðunu ifade eden Oktay, "Hazar üzerinden TANAP hattýnýn kullanýlmasý, SWAP anlaþmasý veya gemiler ve gemilerden sonra boru hattý olmak üzere 3 alternatif üzerinde çalýþýyoruz ve kýsmet olursa sona yaklaþtýk." dedi.
Oktay, bu proje ile alakalý Türkmenistan Devlet Baþkaný Serdar Berdimuhamedov'un da hemen sonuca ulaþýlmasý konusunda ciddi desteði olduðunu belirtti.
Oktay, Rusya-Ukrayna arasýndaki kriz nedeniyle kuzey koridorunun riskli hale geldiðini ve bunun orta koridoru çok daha cazip hale getirdiðini belirterek, "Birçok alanda orta koridoru aktif hale getirmek istiyoruz. Hazar geçiþinin kullanýlmasý ile deniz yolu, demir yolu ve hava yolu lojistik altyapýsýnýn oluþturulmasý önemli. Burada da karþýlýklý kararlýlýðýn ve samimi bir iþbirliðinin olduðunu gördük." diye konuþtu.
Tarým alanýnda da net bir iþbirliðine karar verdiklerini ifade eden Oktay, ilgili bakanlarýn çalýþtýðýný ve hemen faaliyete geçeceðini söyledi.
Oktay, gübre üretiminde hammaddesi olan Türkmenistan ile ileriye dönük ortak tarýmýn yapýlabileceðini dile getirdi.
Gümrük iþlemlerinin kolaylaþtýrýlmasý, ticaret ve yatýrýmda bürokratik engellerin hafifletilmesi ile alakalý ortak çalýþma grubunu faaliyete geçireceklerini dile getiren Oktay, "Ýki tarafta da çok net bir iþbirliði arzusunu görmüþ bulunmaktayýz. Dediðim gibi biz bunun altýný dolduruyoruz, Cumhurbaþkanlarýmýz bir araya geldiðinde bunlarýn sonuçlarýný görüyor olacaðýz, imzalarýn atýldýðý bir aþamaya geliyor olacaðýz." ifadelerini kullandý.
Oktay, basýn açýklamasýndan sonra, Uluslararasý Atçýlýk Spor Kompleksini ziyaret etti.
Oktay ve beraberindeki heyet, at üstünde yapýlan çeþitli oyunlarý ve gösterileri izledi.
Daha sonra Halý Müzesi'ni gezen Oktay, buradaki halýlarý ve motiflerini inceledi.
Ziyaretinin ardýndan Oktay, beraberindeki heyetle ülkeden ayrýldý.