Türkiye'den Libya'da önemli görüþme
ABONE OL

DEÝK'ten yapýlan açýklamaya göre, DEÝK Türkiye-Libya Ýþ Konseyi Baþkaný Murtaza Karanfil baþkanlýðýnda düzenlenen ziyarette, Bingazi Yatýrým Bakaný Ali es-Sayiti, Bingazi Belediyesi Baþkaný Al Saghir Bujwari, Bingazi Ticaret Odasý Yönetim Kurulu Baþkaný Münim es-Sayiti ile toplantýlar ve firma saha ziyaretleri gerçekleþtirildi.

Açýklamada görüþlerine yer verilen Karanfil, DEÝK Türkiye-Libya Ýþ Konseyi olarak, Türkiye'nin Trablus Büyükelçisi Güven Begeç ve Türkiye'nin Trablus Ticaret Müþaviri Yusuf Yýldýz'ýn destekleriyle Bingazi Ticaret Odasý iþbirliðinde ziyaret gerçekleþtirdiklerini belirtti.

Karanfil, Türkiye-Libya iliþkilerini güçlendirmek ve iki ülke arasýndaki ticari iþbirliðini artýrmak amacýyla düzenlenen Libya'nýn Bingazi þehrine heyet ziyareti gerçekleþtirdiklerini aktararak þunlarý kaydetti:

"Libya Yatýrým Bakaný Ali Alsaidi, Bingazi Ticaret Odasý Baþkaný Salih Alebeydi ve Bingazi Belediyesi Baþkaný Al Saghir Bujwari ile toplantýlar gerçekleþtirdik. Türkiye ve Libya arasýnda yatýrým projelerinin geliþtirilmesi ve mevcut projelerde karþýlaþýlan sorunlarýn çözümünü deðerlendirdik. Bingazi Belediyesi Baþkaný Al Saghir Bujwari tarafýndan, Türkiye Bingazi Baþkonsolosluðu'nun açýlmasýndan dolayý memnuniyet duyduklarý ve Bingazi Belediyesi'nin meclisin kararýyla Türkiye Baþkonsolosluðun olduðunu sokak adýný ise 'Ýstanbul Sokaðý' olmasý için meclisin kararýnýn alýndýðýný söyledi. Bu geliþmenin, Türkiye ve Libya arasýndaki dostane iliþkilerin bir göstergesi."

Tarih boyunca Libya ile birbirlerini sürekli tamamlamýþ, birbirlerine sürekli güç vererek birbirlerinin yolunu açtýklarýný belirten Karanfil, bunu geçmiþte olduðu gibi gelecekte de sürdürme niyetinde olduklarýný ifade etti.

Karanfil, Libya'nýn Türkiye için stratejik bir öneme sahip olduðunu kaydederek, "Gerçek kardeþlikle birlikte Afrika'ya açýlan bir kapý olan Libya'da, Libya'lý iþ insanlarý Türkiye'nin 25 yýllýk kalkýnmasýný görünce Libya'nýn ihya edilerek, kalkýndýrýlmasýna yönelik inançlarý artýyor. Bu ziyareti, iki ülke arasýnda ekonomik ve ticari iþ birliklerinin güçlenmesi açýsýndan önemli bir adým olarak görüyoruz." deðerlendirmesinde bulundu.

  • DEÝK Türkiye-Libya
  • Bingazi ziyareti
  • Dýþ Ekonomi Kurulu