Türkiye'den petrol ve doðal gaz teklifi: Her türlü iþ birliðine açýðýz
ABONE OL

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakaný Fatih Dönmez, Türkiye olarak Türk Devletleri Teþkilatýna, üye ve gözlemci ülkeleriyle her türlü iþ birliðine hazýr olduklarýný ifade etti.

Bakan Dönmez, Türk Devletleri Teþkilatý Enerji Bakanlarý Toplantýsý için geldiði Budapeþte'de ilk olarak Azerbaycan Enerji Bakaný Perviz Þahbazov ile görüþtü.

Ardýndan zirvenin düzenleneceði Puskas Arena Stadyumu'na gelen Dönmez'i Macaristan Dýþiþleri ve Dýþ Ticaret Bakaný Peter Szijjarto karþýladý.

Ardýndan Bakan Dönmez ve Szijjarto, Þahbazov, Kýrgýzistan Enerji Bakaný Talaybek Ýbrayev, Özbekistan Cumhuriyeti Enerji Bakan Yardýmcýsý Azim Akhmedkhadjaev, Kazakistan Enerji Bakan Yardýmcýsý Askhat Khasseno ve Türk Devletleri Teþkilatý Genel Sekreteri Kubanýçbek Ömüraliyev ile toplantýya geçildi.

Heyetler arasý da görüþen bakanlar daha sonra ortak basýn açýklamasý yaptý.

"KAYNAKLARIN VE GÜZERGAHLARIN ÇEÞÝTLENDÝRÝLMESÝ SON DERECE ÖNEMLÝ"

Burada konuþan Bakan Dönmez, 6 Þubat'ta meydana gelen depremler sonrasý yardým eden Türk Devletleri Teþkilatýna teþekkür ederek sözlerine baþladý.

Gerçekleþen toplantýda afetlere müdahalede iþ birliðinin artýrýlmasýna yönelik de ortak bir karar aldýklarýna iþaret eden Dönmez, bu iþ birliði için de ayrýca teþekkür etti.

Üç yýlý aþkýn bir süredir enerji piyasalarý açýsýndan son derece kritik zamanlarýn yaþandýðýna deðinen Dönmez, "Enerji arz güvenliðine iliþkin endiþeler, öngörülemeyen piyasa koþullarý ve meteorolojik koþullar nedeniyle de devam etmektedir. Jeopolitik gerilimler de bu kaygýlarý etkilemekte, piyasalarda istikrarsýzlýða neden olmakta ve fiyat artýþlarýna yol açmaktadýr. Bu nedenle dengeli, uzun vadeli ve akýlcý bir planlama gerektiren enerji arz güvenliðimiz açýsýndan kaynaklarýn ve güzergahlarýn çeþitlendirilmesi son derece büyük önem arz etmektedir" ifadelerini kullandý.

"HER TÜRLÜ ÝÞ BÝRLÝÐÝNE AÇIÐIZ"

Dönmez, böylesine bir dönemde Türk Devletleri Teþkilatý üyeleri olarak iþ birliðini artýrmasý gerektiðinin altýný çizerek, "Ülkelerimiz birçok alanda birbirini tamamlayýcý özelliklere sahip ve bu potansiyeli özellikle çok uluslu petrol ve doðal gaz ve elektrik projelerinin gerçekleþtirilmesi için sinerji yaratacak þekilde kullanmak zorundayýz. Geçtiðimiz yýl Kazakistan'daki toplantý da belirtiðimiz gibi Hazar'ýn doðusunu ve batýsýný birleþtirerek teþkilatýmýzýn üye ve gözlemci ülkelerinin refahýna olumlu katkýlar yapmýþ olacaðýz" dedi.

Toplantýlarýn çok verimli geçtiðini belirten Bakan Dönmez, iþ birliklerin ülkeler arasýndaki iliþkileri geliþtireceðini, enerji güvenliðini artýracaðýný ve teþkilatýn güçlenmesine de büyük katký saðlayacaðýný bildirdi.

Türkiye'nin sürdürülebilir kalkýnmayý çok önemsediðini belirten Dönmez, þunlarý kaydetti:

"Yerli petrol ve doðal gaz arama ve üretimini artýrmak, petrol ve gaz tedarik kaynaklarýný çeþitlendirerek ilgili altyapýyý güçlendirmek, bu çerçevede ülkemizde bir gaz ticaret merkezi kurmak, yenilenebilir enerji kullanýmýný artýrmak, enerji çeþitliliðimizi nükleer santralleri de ilave ederek çeþitlendirmek ve enerji verimliliðini daha da geliþtirmek amacýyla gerekli çalýþmalarýmýzý sürdürüyoruz. Türkiye olarak Türk Devletleri Teþkilatý üye ve gözlemci ülkeleri ile her türlü iþ birliðine, bilgi ve deneyim paylaþýmýna hazýrýz."

Daha sonra gazetecilerin sorularýný yanýtlayan Dönmez, Türkiye'nin hem kendi hem de Avrupa'nýn arz güvenliðini güçlendirmek ve yardýmcý olmak için sorumluluk üstlenen ülkelerden biri olduðunu vurguladý.

Türkiye'nin önemli uluslararasý projelere ev sahipliði yaptýðýna dikkati çeken Dönmez, "TANAP bunlardan birisi. Azerbaycan gazýnýn Türkiye'ye, Türkiye üzerinden Avrupa'ya Ýtalya'ya kadar gönderilmesiyle alakalý önemli bir proje. Þu andaki kapasitesi 16 milyar metreküp yýllýk. Ama çok yakýn bir gelecekte kapasiteyi 2 katýna kadar artýracaðýz. Yine ayný þekilde bu artan kapasiteyle hem Türkiye hem de komþularýmýz faydalanmýþ olacak." diye konuþtu.

"KRÝZ KÝMÝN ÝÞÝNE YARADI ONA BAKMAK LAZIM"

Avrupa'nýn doðal gaz krizine hazýrlýksýz yakalandýðýný kaydeden Dönmez, "Avrupa sývý doðal gaza yönelmek suretiyle alternatif aradý. Ama orada da yine terminallerin kapasitesinin ve sayýlarýnýn yetersizliði ve kaynak ülkelerin birdenbire bu kadar artan talebi karþýlamaktan uzak olmasý gibi sorunlarla da fiyatlar anormal yükseldi." dedi.

Dönmez, söz konusu krizden en çok Avrupa'nýn etkilendiðine belirterek, "En çok istifade eden kim ona bakmak lazým. Dolayýsýyla bu kriz kimin iþine yarýyor kimin iþine yaramýyor bunu da öyle deðerlendirmek gerekiyor diye düþünüyorum. Bu süreci sadece tasarrufla yönetmek de sürdürülebilir deðil. Avrupa kendi içinde bunlarý deðerlendirip kendi kararýný verecektir. Biz Türkiye ve Türk devletleri olarak uzun ve orta dönemli projelerle yine Avrupa'nýn, özellikle dost ülkelerin yanýnda olmaya devam edeceðiz." deðerlendirmesinde bulundu.

Açýklamalarýn ardýndan Bakan Dönmez, Macaristan Dýþiþleri ve Dýþ Ticaret Bakaný Peter Szijjarto ile de heyetler arasý bir görüþme gerçekleþtirdi.