Türkiye'den rekabeti artacak pilot hamlesi! Hedef için geri sayým baþladý
ABONE OL

Türkiye, yýl sonunda 15 bin 530'a ulaþmasý beklenen lisanslý pilot sayýsýný 2027'ye kadar 19 binin üzerine çýkararak küresel havacýlýk rekabetinde avantaj saðlamayý hedefliyor.

AA muhabirinin, 2025 Yýlý Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi'nden derlediði bilgiye göre, Türkiye'nin havacýlýk ve uzay alanýnda küresel rekabette konumunu güçlendirmek amacýyla bir dizi adým atýlacak.

Bu kapsamda, uluslararasý standartlara uygun olarak sivil havacýlýk güvenliði ve uçuþ emniyetinin saðlanmasýna yönelik mevzuat çalýþmalarý devam edecek.

Türkiye'de geçen yýlýn sonu itibarýyla 14 bin 201 olan lisanslý pilot sayýsýnýn bu yýl sonunda 15 bin 530'a yükselmesi bekleniyor. Gelecek yýl 16 bin 30 olmasý öngörülen lisanslý pilot sayýsýnýn, 2026'da 17 bin 450'ye, 2027'de 19 bin 155'e ulaþtýrýlmasý hedefleniyor. Bu geliþimin küresel rekabette de avantaj saðlamasý öngörülüyor.

Sivil havacýlýk kapsamýnda denetimler de kesintisiz sürecek. Yýl sonuna kadar 1787'yi bulmasý beklenen denetim sayýsýnýn gelecek yýl 1856, 2026'da 2 bin 273, 2027'de 2 bin 488 olmasý planlanýyor.

- STANDARTLARA UYUM HASSASÝYETÝ

Türkiye'nin sivil havacýlýk faaliyetlerindeki standartlara eksiksiz uyumu da hedefler arasýnda yer alýyor.

Bu yýl 0,5 olmasý beklenen "ülke adýna tescilli hava araçlarýnýn diðer ülkeler tarafýndan yapýlan denetlemelerdeki (SAFA denetimi) kabul edilebilir maksimum puan seviyesi"nin, gelecek yýllarda korunmasý hedefleniyor.

Uluslararasý Sivil Havacýlýk Teþkilatý regülasyonlarýna ve emniyet faaliyetlerine uyum oranýnýn da korunmasý öngörülüyor.

Bu amaçla sivil havacýlýða yönelik güvenliði tehdit eden müdahale ve tehlikelere karþý tedbir alýnarak bu konuda eðitim verilmesi, havalimanlarýna giriþ esaslarýný belirleyerek güvenlik standartlarýnýn uygulanmasýna ve tehlikeli madde taþýmacýlýðýna yönelik düzenleme ve denetlemeler yapýlmasý planlanýyor.


'Savaþan þahinler' mezun oldu!

'Uçaðýn patronu' pilotun yetkileri neler?

Alper Gezeravcý'ya yeni görev