Türkiye'den Ukrayna için Güney Kore ve Japonya ile ortak hamle
ABONE OL

Almanya'nýn Leipzig kentinde devam eden Uluslararasý Ulaþtýrma Forumu'nda (ITF) Türkiye'yi temsil eden Bakan Uraloðlu, AA muhabirine yaptýðý açýklamada, ITF'de alternatif ulaþým sistemlerinin ortaya konulmasý yönünde yoðun tartýþmalar olduðunu söyledi.

Bakanlýk olarak ITF'ye her yýl katýldýklarýný dile getiren Uraloðlu, etkinlikte yoðun bir þekilde ele alýnan alternatif ulaþým sistemlerinin hayata geçirilmesi konusunda hava, kara ve deniz yolu ulaþýmýnýn da ele alýndýðýný anlattý.

Uraloðlu, alternatif ulaþým koridorlarýnýn oluþturulmasý noktasýnda da istiþarelerin ve tartýþmalarýn yapýldýðýný kaydederek, Süveyþ Kanalý'nda bir geminin karaya oturmasý sonrasý buradaki sistemin durmasýnda ve dünya ekonomisinin 10 milyar dolar civarýnda zarara uðramasýna deðindi.

Son dönemde de Husilerin Kýzýldeniz'de yaptýðý saldýrýlar nedeniyle ciddi sýkýntýlar yaþandýðýný anýmsatan Uraloðlu, Türkiye'nin uluslararasý ticaretteki en önemli projelerinden biri olan ve Hindistan, Güney Asya ile Basra Körfezi ülkelerinden gelecek yüklerin, Irak'ýn Faw Limaný aracýlýðýyla Avrupa'ya taþýnmasýný saðlayacak Kalkýnma Yolu Projesi'ne dikkati çekti.

Uraloðlu, bu projeyi dünyanýn takip ettiðini belirterek, "Orada geldiðimiz aþamayý ITF'de anlattýk. Bu konuda dörtlü mutabakat saðladýk ve bu bizim için kýymetliydi. Ondan sonra dünyanýn ilgisinin biraz daha arttýðýný söyleyebilirim." dedi.

Toplantýda Türkiye'nin Orta Koridor'daki rolünden, Kalkýnma Yolu Projesi'nden, Türkiye'nin demir yolu taþýmacýlýðýnda karbon emisyonunun sýfýrlanmasýna iliþkin yatýrýmlarýndan bahsettiklerini söyledi.

- "TÜRK ÞÝRKETLERÝN UKRAYNA'DAKÝ PROJELERÝN FÝNANSMANI ÝÇÝN GÖRÜÞMELERÝMÝZ VAR"

Bakan Uraloðlu, ITF'de Ukrayna Hakkýnda Özel Bakanlar Yuvarlak Masa Toplantýsý gerçekleþtirdiklerini belirterek, toplantýda Ukrayna'nýn yeniden yapýlanmasýný masaya yatýrdýklarýný bildirdi.

Bu toplantýda gündemlerinin ulaþtýrma olduðunu dile getiren Uraloðlu, çok sayýda katýlýmcýyla Ukrayna'da neler yapýlabileceðinin tartýþýldýðýný kaydetti.

Uraloðlu, Türkiye'nin zaten Ukrayna'nýn yeniden imarý için imzaladýðý mutabakat zaptý olduðunu ve bu noktada elinden gelen her þeyi yaptýðýný kaydederek, Türk müteahhitlik sektörünün de Ukrayna'da çok ciddi yatýrým ve taahhütleri bulunduðunu aktardý.

Savaþýn ilk andaki þiddetinden sonra hasar gören ulaþtýrma yapýlarýnýn tekrar bu ülkeye dönen Türk firmalarý tarafýndan yapýldýðýný dile getiren Uraloðlu, "Onlarý, o anlamda da biz teþvik ettik. Tabii herkesin temennisi orada savaþýn bir an önce durmasý. Yoksa savaþ altýnda yapýlacak her þey hem daha riskli hem daha çok pahalý." diye konuþtu.

Savaþýn bitmesi için Türkiye'nin çabalarýndan ve Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn yaptýðý görüþmelerden bahseden Uraloðlu, sözlerini þöyle sürdürdü:

"Türk þirketlerin Ukrayna'daki projelerinin finansmaný noktasýnda Güney Kore ve Japonya ile görüþmelerimiz var. Güney Kore olsun, Japonya olsun, onlarýn finansman noktasýnda destek verip Türk þirketleriyle orada (Ukrayna'da) belli bir þeyler yapýlmasý konusunda görüþmelerimiz var. Ýyi günde firmalarýmýz iþ yaptý, para kazandý ama kötü günde de firmalarýmýz orada. Rusya ile de iliþkilerimiz iyi, Ukrayna ile de iyi. Kesinlikle bizim temennimiz savaþýn bir an önce bitmesidir."

- "TÜRKÝYE'NÝN HEM EKONOMÝK OLARAK HEM DE STRATEJÝK OLARAK KAZANIMLARINI KORUYACAÐIZ, GELÝÞTÝRECEÐÝZ"

Ulaþtýrma ve Altyapý Bakaný Uraloðlu, Türkiye'nin küresel ticaret için koridorlar arasýndaki boþluðu doldurmaya çalýþtýðýný belirterek, ülkenin sahip olduðu konumu sayesinde daha kýsa sürede ve daha az maliyetle taþýmacýlýk imkaný sunduðunu anlattý.

Zengezur Koridoru'ndan Kalkýnma Yolu Projesi'ne kadar çok sayýda koridor geliþtirdiklerini vurgulayan Uraloðlu, "Diðer koridorlardan yük almamýza gerek yok, artaný taþýmamýz bile yeterli olacaktýr. Herkes daha güvenli, daha kýsa, daha ekonomik koridorlarý tercih edecektir. Ama bunlar olduðu yerde olmuyor, gayret edeceðiz, ediyoruz, daha iyisini yapacaðýz ve oradan da ülkemizin hem ekonomik olarak hem de stratejik olarak kazanýmlarýný koruyacaðýz, geliþtireceðiz." deðerlendirmesini yaptý.

Abdulkadir Uraloðlu, Kalkýnma Yolu Projesi'nin Türkiye'ye sunacaðý avantajlara iþaret ederek, þu anda bu koridor üzerindeki istasyonlarýn nereye yapýlacaðýný dahi konuþmaya baþladýklarýný, sürecin yönetilmesi ve sonrasýnda iþletilmesinde yer alacaklarýný bildirdi.

Projenin ortaya konulmasý ve hayata geçirilmesi konusunda Katar'dan BAE'ye, Irak'tan diðer Körfez ülkelerine kadar birçok ülkeyle görüþtüklerini belirten Uraloðlu, somut çýktýlar almaya baþladýklarýnýn altýný çizdi.

- "ZENGEZUR KORÝDORU ÝLE TÜRK DÜNYASINA NAHÇIVAN ÜZERÝNDEN DAHA RAHAT ULAÞMA ÝMKANI OLACAK"

Bakan Uraloðlu, Türkiye'nin Zengezur Koridoru kapsamýndaki çalýþmalarýyla ilgili de koridorun ulaþýmda herhangi bir problemle karþýlanýrsa alternatif güzergah olacaðýna dikkati çekti.

Türkiye'nin þu andaki ulaþýmýnýn Hazar geçiþli olarak Bakü, Tiflis ve Kars hattýndan saðlandýðýný anlatan Uraloðlu, þöyle konuþtu:

"Bir yýldýr kapalýydý ve ciddi onarýmlar yapýlmasý gerekiyor burada. Hattýn bir kapasitesi var. Bu kapasitenin mutlaka geliþtirilmesi gerekir. Alternatifin olmasý gerekir. Zengezur Koridoru bu anlamda bir kapasite artýrýmý saðlayacak. Ýkincisi sizin elinizde herhangi bir problemle karþýlaþýrsanýz alternatif bir güzergah olacak. Yine Azerbaycan Bakü geçiþli daha yakýn bir güzergah olacak. Daha uygun coðrafyadan iklim þartlarýndan geçen bir güzergah olacak. Bunu bitirdiðimiz an Türk dünyasýna Nahçývan üzerinden daha rahat ulaþma imkaný olacak. Ermenistan'dan geçerse 43 kilometrelik, Ýran'dan geçerse yaklaþýk 60 kilometrelik bir koridordan bahsediyoruz. Görüþmeler devam ediyor. Netleþtiði zaman oradan da geçiþ saðlanacak ama Azerbaycan tarafýndaki bir kýsým yapýldý. Bir kýsým yapým çalýþmalarý devam ediyor. Türkiye tarafýnda da Dilucu-Iðdýr-Kars arasý 224 kilometrenin ihalesini yaptýk, bu sene baþlýyoruz."

- "BUNDAN SONRA ÝHTÝYACI OLANA UYDU YAPIP SATMAYA BAÞLAYACAÐIZ"

Uraloðlu, temmuz ayýnda uzaya fýrlatýlmasý planlanan Türkiye'nin ilk yerli ve milli haberleþme uydusu Türksat 6A'ya deðinerek, askeri ve sivil haberleþme için uydularýn önemine iþaret etti.

Özellikle askeri haberleþme için bugüne kadar gerekli önlemleri aldýklarýný ancak yüzde 90 yerliliðe sahip Türksat 6A ile daha da güvende olunacaðýný dile getiren Uraloðlu, "Artýk yazýlýmýyla` her türlü donanýmýyla daha güvende olacaðýz. (Türksat 6A ile) Dünyadaki 10 uydu üreticisinden bir tanesi olduk. Ýnþallah önümüzdeki ay ABD'ye oradan da temmuzda yörüngesine fýrlatarak hem kaliteyi artýracaðýz hem kapsama alanýný artýracaðýz. Faydasý ne olacak? Hem o uydunun aldýðý görüntüleri haberleþmeyi daha güvenli ve kaliteli yapmýþ olacaðýz hem de bundan sonra ihtiyacý olana uydu yapýp satmaya baþlayacaðýz." ifadelerini kullandý.

- "6G'YÝ DE KAÇIRMAYACAÐIZ"

Bakan Uraloðlu, Türkiye'nin 5G'ye geçiþiyle ilgili, "5G'ye doðru zamanda ve doðru fiyatla geçelim istiyoruz. Lisans ve yetkilendirme sürecini tamamlayýp muhtemelen 2026'da 5G'ye geçmiþ oluruz. Esasýnda geçeceðimiz 5G olmayacak, 5,5G gibi olacak. Çünkü zaten o belli bir noktaya geldi. 6G'yi de dünyada takip ediyoruz ve bununla ilgili toplantýlara katýlýyoruz. O süreci de kaçýrmayacaðýz." dedi.

Gençlere, doðru bilinende sonuna kadar ýsrar edilmesi tavsiyesinde bulunan Uraloðlu, baþarmak için önce kendilerine güvenmeleri gerektiðini, "yapabilirim" duygusunun çok önemli olduðunu sözlerine ekledi.