Türkiye'den yeni doðal gaz ve petrol hamlesi! Bakan Bayraktar: Libya ve Basra'da daha aktif olacaðýz
ABONE OL

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakaný Alparslan Bayraktar, Türkiye'nin Somali'de petrol ve doðal gaz arama faaliyetlerini kendi gemileriyle operatör olarak yürütebildiðini belirtti. Bakan Bayraktar, farklý coðrafyalarda ortaklýk yöntemiyle petrol ve doðal gaz arama çalýþmalarýnýn yürütülmesini planladýklarýný söyledi.

TÜRKÝYE YURT DIÞI DOÐAL GAZ VE PETROL ARAMALARINDA DAHA AKTÝF OLMAYI PLANLIYOR

Bayraktar, Bakanlýk'ta gazetecilere, enerji alanýndaki geliþmelere iliþkin deðerlendirmede bulundu.

Oruç Reis'in Somali'ye gönderildiði 5 Ekim'in "tarihi bir gün" olduðunu ifade eden Bayraktar, geminin tümüyle Türkiye'de tasarlanan ve üretilen bir gemi olduðunu ifade etti.

Türkiye'nin petrol ve doðal gazda dýþa baðýmlýlýðýnýn azaltýlmasý çalýþmalarýna 2016'da açýklanan "Milli Enerji ve Maden Politikasý"yla hýz verdiklerine iþaret eden Bayraktar, gelinen noktada ülkede kamu ve özel firmalarýn günlük petrol üretiminin yaklaþýk 110 bin varile ulaþtýðýný aktardý.

Karadeniz'deki Sakarya Gaz Sahasý'nda günlük 6 milyon metreküpü aþkýn üretim olduðunu belirten Bayraktar, kasým-aralýk gibi 7,5 milyon metreküp, gelecek yýl ilk çeyrekte ise 10 milyon metreküp üretim hedeflendiðini anýmsattý.

Bayraktar, Karadeniz'de üretimin hýzla artýrýlmasý gerektiðini vurgulayarak, Çanakkale'de aktivasyon çalýþmalarý yapýlan yüzer platform sayesinde üretimin 20 milyon metreküpe yükseltileceðini ifade etti.

Yoðun arama ve üretim stratejisi kapsamýnda Türkiye'de aranmamýþ lokasyonlar ve coðrafyalarda aramalar yapýlmasý gerektiðini anlatan Bayraktar, farklý coðrafyalarda ortaklýk yöntemiyle petrol ve doðal gaz arama çalýþmalarýnýn yürütülmesini planladýklarýný söyledi.

Bayraktar, Türkiye'nin Irak Basra'da ve Azerbaycan'da, Þahdeniz'de faaliyetleri bulunduðuna iþaret ederek, þöyle devam etti:

"Yeni coðrafyalar, yeni hedeflerimiz var. Bunlardan bir tanesi Somali denizleri. Bir diðer alan olarak Irak'ta çok daha farklý projelerin içerisinde olmak hedefimiz. Kuzey Irak'ta þu anda üç tane petrol sahasýnda ortaklýðýmýz var ama bunu büyütmek istiyoruz. Basra'da daha aktif olmak istiyoruz. Libya'da hem karada hem de Libya denizlerinde daha aktif olmak istiyoruz. Dolayýsýyla buralarda da farklý coðrafyalarda da bu arayýþýmýz devam ediyor. Önümüzdeki süreçte de buna devam edeceðiz. Somali denizlerindeki arama ve Oruç Reis gemimizin ilk görevi bu anlamda bizim için tarihi bir dönemi açýyor. Çünkü buralarda biz artýk kendimiz operatör olarak, kendi gemilerimizle arama yapabilir bir ülke haline geldik."

Somali'de sismik arama sonrasýnda sondaj ve keþif hedeflendiðine deðinen Bayraktar, ekonomik deðeri olan bir buluþa imza atmayý umduklarýný aktardý.

Bayraktar, yurt dýþý ortaklýklarýnda Türkiye'ye ve piyasalara deðer katacak projelerin tercih edildiðine iþaret ederek, doðal gazda ihtiyacýn karþýlanmasý noktasýnda ithalatýn yanýnda kaynak ve tedarik noktalarýnýn çeþitliliðine de önem verdiklerini dile getirdi.

Doðal gazda boru hattý üzerinden ithalatýn yanýnda sývýlaþtýrýlmýþ doðal gaz (LNG) anlaþmalarýnýn da yapýldýðýna dikkati çeken Bayraktar, doðal gazda fazla olan miktarýn ihraç edilmesinin ve ihracatýn artýrýlmasýnýn hedeflendiðini kaydetti.

Türkiye'den kýtalar arasý yeni hamle

Oruç Reis yola çýktý

Petrol keþfi an meselesi

  • Alparslan Bayraktar
  • Enerji Bakaný
  • Medya Toplantýsý
  • Ankarada