Ulaþtýrma ve Altyapý Bakaný Abdulkadir Uraloðlu, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Ulaþtýrma ve Altyapý Bakanlýðý'nýn 2025 yýlý bütçesini sundu. Uraloðlu, Bakanlýðýn 8 merkez, 5 ilgili, 2 baðlý ve 2 iliþkili kuruluþ olmak üzere; 17 genel müdürlük ve 10 baþkanlýktan oluþtuðunu belirterek, "Ülke genelinde 131 bin Bakanlýk personelimiz ile birlikte 2 bin 3 þantiyede çalýþanlarýmýz dahil toplam 223 bin kiþiye istihdam saðlýyoruz." ifadelerini kullandý.
Bakanlýðýn temel faaliyet alanýnýn insan, yük ve veri hareketliliðini saðlamak olduðunu vurgulayan Uraloðlu, "Türkiye Yüzyýlý'nda, insan ve çevre odaklý, akýllý ve güvenli entegre ulaþým sistemleriyle dünyada öncü olmak için çalýþýyoruz." dedi.
-MARMARAY 62 MÝLYON TON KARBON EMÝSYONU AZALTIMI SAÐLADI
2053 net sýfýr emisyon hedefi kapsamýnda, karayolu taþýmacýlýðýndaki yýllýk yük payýný azaltarak demiryolu taþýmacýlýðýný artýrdýklarýný ifade eden Uraloðlu, "Kurumsal karbon ayak izi hesabýný yapan ilk Bakanlýk olarak sadece Marmaray projemizde 62 milyon ton karbon emisyonu azaltýmý saðladýk. Projelerden saðlanacak emisyon azaltýmlarý karbon borsalarýnda krediye dönüþtürülecektir. Bu vizyon doðrultusunda, üniversitelerimizle yakýn iþ birliði de yaparak geleceðimizin teminatý gençlerimizle buluþuyor ve ülkemizi geleceðe birlikte taþýyoruz." þeklinde konuþtu.
Türkiye'nin Asya, Avrupa ve Afrika kýtalarýný birleþtiren stratejik bir konumuna iþaret eden Uraloðlu, "Sadece 4 saatlik uçuþ mesafesiyle, 1,5 Milyar insanýn yaþadýðý ve toplam 51,2 Trilyon Dolar Gayri Safi Milli Hasýla'ya sahip 67 ülkenin merkezindeyiz. Avrasya lojistiðinin merkezinde yer alan ülkemiz, Yeni Ýpek Yolu olarak adlandýrýlan Orta Koridor ile Çin'i Avrupa'ya baðlarken, planladýðýmýz Uluslararasý Kalkýnma Yolu Koridoruyla da küresel rekabet gücümüzü saðlamlaþtýrýyoruz." dedi.
-KALKINMA YOLU ÝÇÝN 727 KÝLOMETRE YENÝ DEMÝRYOLU HATTI
Orta Koridor üzerinden Bakü-Tiflis-Kars demiryolu ile Çin'den Türkiye'ye ulaþan yükleri Marmaray ile Avrupa'ya ulaþtýrdýklarýný anlatan Uraloðlu, "Azerbaycan ile ülkemiz arasýndaki mesafeleri kýsaltacak Zengezur Yolu, Bakü Limaný'ný doðrudan ülkemize baðlayacaktýr. Çin, Doðu Asya ve Hindistan'dan gelen yükleri Basra Körfezi üzerinden Avrupa'ya taþýyacak Kalkýnma Yolu projesinde uluslararasý iþ birliði çalýþmalarýmýz devam ediyor. Kalkýnma Yolu kapsamýnda ülkemizden geçen 2 bin 94 kilometre demiryolu baðlantýsý için 727 kilometre yeni hat, 923 kilometre karayolu koridoru içinse 331 kilometre yeni otoyol yatýrýmý planladýk." dedi.
-AK PARTÝ ÝKTÝDARINDA GERÇEKLEÞTÝRÝLEN YATIRIMLARIN 280,6 MÝLYAR DOLARA ULAÞTI
2002-2024 yýllarý arasýnda AK Parti iktidarýnda gerçekleþtirilen yatýrýmlarýn 280,6 milyar dolara ulaþtýðýný belirten Uraloðlu, "Demiryolu yatýrýmlarýnýn proje büyüklüðü payýný 2013'te yüzde 33'ten, 2023'te yüzde 53'e ve 2024'te yüzde 55'e çýkardýk. Yatýrým portföyümüzde bulunan 2 Bin 667 projeye 2 Trilyon 295 milyar lira yatýrým gerçekleþtireceðiz. 2024 yýlýnda, Bakanlýðýmýzýn tüm sektörleri için 351 milyar 379 milyon lira yatýrým ödeneði tahsis edildi. 28 ilimizde toplam yatýrým tutarý 112 milyar lira olan 50 projeyi tamamlayarak vatandaþýmýzýn hizmetine sunduk. 2025 yýlý yatýrým teklifimizi geçtiðimiz yýla oranla yüzde 26,9 artýþla 482 milyar lira olarak teklif ettik." þeklinde konuþtu.
-YHT'LER 92 MÝLYON YOLCU TAÞIDI
Bakan Uraloðlu, demiryolu sektörüne iliþkin açýklamalarda da bulunarak "Ülkemize kazandýrdýðýmýz Hýzlý Trenler ile bugüne kadar toplam 92 milyon yolcu taþýnmýþtýr. 13 bin 919 kilometreye ulaþtýrdýðýmýz demiryolu hat uzunluðunu, 2028'de 17 bin 287 kilometreye, 2053'te ise 28 bin 590 kilometreye çýkarmayý hedefliyoruz." dedi. Uraloðlu, 2009 yýlýnda dünyada hýzlý tren iþletmeciliðine geçen 8. ülke olarak; Ankara-Eskiþehir-Ýstanbul, Ankara - Konya – Karaman, Ankara - Sivas hatlarýyla 11 ili doðrudan hýzlý tren ile buluþturduklarýnýn altýný çizdi.
-MARMARAY'I DÜNYA NÜFUSUNUN 6'DA 1'Ý KULLANDI
Kent içi raylý sistemlerinde Marmaray sayesinde iki kýtayý deniz altýndan demiryoluyla
birleþtirdiklerini anýmsatan Uraloðlu, "Bugüne kadar Marmaray'ý 1,2 milyar yolcu kullandý. Dünya nüfusunun altýda biri dile kolay. Baþkentray günde 138 sefer ile ortalama 65 bin yolcuya, ÝZBAN günde 225 sefer ile ortalama 230 bin yolcuya, GAZÝRAY günde 98 sefer ile ortalama 7 bin yolcuya hizmet vermektedir." açýklamasýnda bulundu.
Uraloðlu, Ýstanbul'da hizmete alýnan kent içi raylý sistemler ile ilgili verileri de paylaþtý. Uraloðlu, "Pendik-Sabiha Gökçen Havalimaný Metrosu ile yaklaþýk 41 milyon, Ýstanbul Havalimaný-Gayrettepe Metro Hattý ile 13 milyon, Baþakþehir-Çam ve Sakura Hastanesi -Kayaþehir Metro Hattý ile 7 milyon yolcuya hizmet verilmiþtir. Þubat 2024'te hizmete aldýðýmýz Bakýrköy-Bahçelievler-Kirazlý Metrosu ile açýldýðý günde bugüne kadar 14 milyon yolcu taþýdýk." dedi.
-"EMEK-YHT-ÞEHÝR HASTANESÝ METROSU'NU 2026'DA TAMAMLAYACAÐIZ"
Bakan Uraloðlu, Sirkeci-Kazlýçeþme Hattý ile tarihi yarýmadayý modern raylý sistemlerle çevreci bir yaklaþýmla yeniden buluþturduklarýný da anýmsatarak "Ýstanbul Havalimaný'na ikinci bir metro hattý ile kuzey güney aksýnda eriþimi saðladýk. Ýstanbul dýþýnda diðer þehirlerimizde de kent içi raylý sistemleri yaygýnlaþtýrýyoruz. Ankara'da AKM-Gar-Kýzýlay metrosu ile Keçiören metrosunun Kýzýlay'a kesintisiz baðlantýsýný saðladýk. Kocaeli'nde þehir hastanesini tramvay hattý ile buluþturduk. Yerli ve milli araçlarýmýzý kullandýðýmýz Kayseri- Anafartalar tramvay hattýmýz ile bugüne kadar 5,5 milyon yolcuya ulaþým imkâný saðladýk. 2024'te kýsmi hizmete aldýðýmýz Bursa Emek-YHT-Þehir Hastanesi Metrosunu 2026'da tamamlayacaðýz." ifadelerini kullandý.
-LOJÝSTÝK MERKEZ SAYISI 25'E ÇIKIYOR
Bakan Uraloðlu, demiryolu taþýmacýlýk sektöründe serbestleþmeyi saðladýklarýnýn altýný çizerek "Lojistik sektöründe demiryolu kullanýmýný arttýrmak için 439 kilometre olan mevcut iltisak hatlarýmýzýn uzunluðunu 2028 yýlýna kadar 608 kilometreye çýkaracaðýz. 12 olan Lojistik merkez sayýmýzý 25'e çýkarmayý hedefliyoruz." dedi.
Devam eden demiryolu projelerine ait verileri de paylaþan Uraloðlu sözlerine þu þekilde devam etti:
"2028 yýlýna kadar mevcutta devam eden 3 bin 92 kilometre hýzlý tren hattýmýzý tamamlamayý planlýyoruz. Bunlardan; Ankara-Ýzmir hýzlý demiryolu hattý sayesinde 824 kilometre olan mevcut hat uzunluðu 505 kilometreye düþerek, 14 saatlik seyahat süresi yaklaþýk 3,5 saate inecektir. 312 kilometre uzunluðundaki Mersin-Adana-Osmaniye ve Gaziantep hýzlý tren hattý ile, 6 buçuk saat olan seyahat süresi 2 saat 15 dakika olacaktýr. Bandýrma- Osmaneli Hýzlý Tren hattýnda ise Bursa – Osmaneli kesimi 2025 yýlý sonunda, Bandýrma-Bursa arasý ise 2028 yýlýnda hizmete girecektir. Proje tamamlandýðýnda, Ankara-Bursa ve Bursa-Ýstanbul 2 saat
15'þer dakika olacaktýr. 229 kilometrelik Halkalý-Kapýkule Hýzlý Tren Hattý ile yolcu seyahat süresi 4 saatten 1,5 saate; yük taþýma süresi ise 6,5 saatten 3,5 saate düþecektir. Mevcut hat kapasitesi 4 kat artacaktýr."
Ankara-Sivas hýzlý demiryolu ile entegre olan Yerköy – Kayseri Hýzlý Tren Hattý Ankara-Kayseri arasýnda 7 saat 47 dakika olan ulaþým süresinin 2 saate ineceðini belirten Uraloðlu, Konya-Karaman hýzlý tren projesinin devamý olan 135 kilometrelik Karaman-Ulukýþla hýzlý tren projesinin yapýmýna da devam ettiklerini söyledi.
-KARS - IÐDIR - ARALIK - DÝLUCU DEMÝRYOLU HATTI PROJESÝ BAÞLIYOR
Bakan Uraloðlu, Zengezur Yolu baðlantýsýný saðlayacak 224 kilometrelik Türkiye kesimi olan Kars - Iðdýr - Aralýk - Dilucu Demiryolu Hattý ve Dörtyol - Hassa Otoyol ve Demiryolu Baðlantýsý Projelerinin yapýmýna baþlayacaklarýný duyurdu.
Demiryollarýnýn yaygýnlaþtýrýlmasý ve geliþtirilmesi hedefiyle yeni demiryolu projelerini de planlamaya devam ettiklerini söyleyen Uraloðlu, "Ankara - Ýstanbul Süper Hýzlý Tren Projesi 344 kilometre uzunluðunda olup, saatte 350 kilometre hýza ulaþacak trenlerimizle seyahat süresini 80 dakikaya indireceðiz. Kuzey Marmara Hýzlý Tren Hattý ile Asya ve Avrupa arasýnda yüksek kapasiteli yolcu ve yük taþýmacýlýðý saðlanacaktýr. Sabiha Gökçen ve Ýstanbul Havalimanlarý birbirine baðlanarak iki önemli ulaþým merkezi arasýnda baðlantý güçlenecektir." dedi.
Bakan Uraloðlu, Samsun-Sarp Hýzlý Tren Hattý için de proje çalýþmalarýna baþladýklarýný belirterek "Divriði- Kars- Hudut Demiryolu Hattý Rehabilitasyonu ile Hat tamamen modernize edilecektir. Aksaray-Ulukýþla-Yenice Hýzlý Tren Hattý ile kuzey-güney koridorunda yolcu ve yük talebi karþýlanacaktýr. Ankara'yý Karadeniz'e hýzlý trenle baðlayacak Kýrýkkale-Çorum-Samsun Hýzlý Tren Hattý'nda, Kýrýkkale (Delice)-Çorum kýsmýnýn yapýmýna yakýnda baþlýyoruz." þeklinde konuþtu.
Bakan Uraloðlu, Kalkýnma Yolu'nun bir parçasý olan 136 kilometrelik Gaziantep-Þanlýurfa
Hýzlý Treni, 180 kilometrelik Þanlýurfa-Mardin Hýzlý Treni ve devamýnda 185 kilometrelik Mardin-Nusaybin- Cizre-Ovaköy arasýnda yeni demiryolunun etüt ve yapým iþlerini planladýklarýný kaydederek "Malatya'yý hýzlý tren aðýna baðlamak için 224 kilometrelik Sivas Çetinkaya-Malatya hattý planlanmýþtýr." dedi.
-LOJÝSTÝK SEKTÖRÜNDE DEMÝRYOLU KULLANIMI ARTACAK
Karadeniz doðalgazý rezerv alanýna hizmet edecek ve bölgenin kalkýnmasýnda kritik bir rol üstlenecek Filyos Limaný ile Filyos Endüstri Sanayi Bölgesi Ýltisak Hattý baðlantýsý için yapým iþi hazýrlýklarýnýn sürdüðünü belirten Uraloðlu, "Lojistik sektöründe demiryolu kullanýmýný artýrma hedefiyle, Çukurova Bölgesi'ndeki liman, sanayi ve serbest bölgelerin iltisak hattý baðlantýlarýný planladýk. Demiryolu sektöründe tüm raylý sistem araçlarýnýn milli ve yerli imkanlarla tasarýmý ve üretiminin gerçekleþtirilmesine öncelik veriyoruz." dedi.
-434 KÝLOMETRE RAYLI SÝSTEM HATTI YAPILDI
TÜRASAÞ araç üretim tesislerini de ihtiyaçlar doðrultusunda modernize ederek kapasite artýrdýklarýný belirterek "Demiryolu yatýrýmlarýmýz kapsamýnda kent içi raylý sistem projelerini de hayata geçiriyoruz. Ülke genelindeki bin 15 kilometrelik þehir içi raylý sistem hattýnýn 434 kilometresi Bakanlýðýmýz tarafýndan yapýlmýþtýr." ifadelerini kullandý.
-383,5 KÝLOMETRELÝK HAT DAHA PLANLANIYOR
Bakanlýk tarafýndan 90,6 kilometrelik hat yapýmýnýn devam ettiðini anlatan Uraloðlu, "383,5 kilometrelik hat ise planlama aþamasýndadýr. Halkalý-Baþakþehir-Arnavutköy-Ýstanbul Havalimaný Metrosu 2. Etabý 2025 yýlý içerisinde hizmete açacaðýz. Altunizade-Çamlýca-Bosna Bulvarý Metrosu, Kocaeli Gebze Sahil - Darýca OSB Metrosu, Baþkentray'ýn devamý niteliðindeki Sincan OSB-Yenikent-Kazan Soda Demiryolu'nu, Konyaray'ý 2026 yýlý içerisinde, Kocaeli Büyükþehir Belediyesi Kuzey Hafif Raylý Sistem Hattýný ise 2028 yýlý sonunda tamamlayarak hizmete almayý hedefliyoruz." dedi.
-"BÖLÜNMÜÞ YOLLAR ÜLKEMÝZÝN YOL AÐININ YÜZDE 43'ÜNÜ OLUÞTURUYOR"
Karayolu yatýrýmlarý hakkýnda bilgi veren Bakan Uraloðlu, "Bölünmüþ yollar ülkemizin yol aðýnýn yüzde 43'ünü oluþturmakta, yol aðýmýzda hareket eden trafiðin ise yüzde 83'üne hizmet vermektedir. Son 22 yýlda hayata geçirdiðimiz 479 kilometre köprü ve viyadük ile toplam uzunluðu 790 kilometreye, 717 kilometre Tünel yapýmý ile de toplam uzunluðu 767 kilometreye çýkardýk." ifadelerini kullandý.
-"HAYATINI KAYBEDEN KÝÞÝ SAYISI YÜZDE 77 AZALDI"
Türkiye'deki taþýt sahipliðindeki artýþýn karayollarýndaki taþýt kullanýmýný yüzde 195 artýrdýðýný vurgulayan Uraloðlu, "Trafik güvenliðinde çok önemli bir geliþme saðladýk. 100 Milyon taþýt-km baþýna hayatýný kaybeden kiþi sayýsýnda yüzde 77'lik bir azalma olmuþtur." açýklamasýnda bulundu.
Elektronik Takip ve Denetim Sistemi ile karayolu yolcu taþýmacýlýðý yapan firmalarý anlýk takip ediyor ve kayýt altýna aldýklarýný anlatan Bakan Uraloðlu, "Ülkemizin her köþesinde, ihtiyaçlara göre bisiklet yollarýnýn yapýmýna devam ediyoruz." dedi.
-FÝBER AÐ UZUNLUÐU 20 BÝN 141 KÝLOMETREYE ÇIKACAK
2035'te her iki araçtan birinin elektrikli olmasý, paylaþýmlý seyahat oranýnýn yüzde 14'e, internet eriþimli baðlantýlý araçlarýn oranýnýn ise yüzde 68'e ulaþmasý beklendiðini belirten Bakan Uraloðlu, "Kooperatif AUS test ve Uygulama Koridoru ile yenilikçi teknolojilerin ülkemizde uygulanmasý testlerini gerçekleþtiriyoruz. Akýllý ulaþým sistemlerini yaygýnlaþtýrmak için 4 bin 675 kilometresi otoyollarda olmak üzere 7 bin 747 kilometrelik fiber optik aðý uygulamasýný yaptýk. Toplamda altyapýmýzý 5 bin 141 kilometresi otoyollarda olmak üzere 20 bin 141 kilometreye çýkaracaðýz." açýklamasýnda bulundu.
Uraloðlu, 8 ilde, toplam 300 kilometrelik yol aðýnda yürüttüðümüz çalýþmalar kapsamýnda, deprem konutlarý ve hastane baðlantý yollarýndaki altyapý iþlerini, 2025 yýlýnda tamamlayacaklarýný bildirdi.
-BÖLÜNMÜÞ YOL AÐI 31 BÝN 250 KÝLOMETREYE ÇIKACAK
Bakan Uraloðlu, 12. Kalkýnma Planý kapsamýnda, 2028'de bölünmüþ yol aðýný 31 bin 250 kilometreye çýkarmayý hedeflediklerini anlatarak "163 km'lik Aydýn-Denizli otoyolunu tamamladýk. Geriye kalan 843 kilometre ile birlikte 2028 yýlýna kadar toplamda bin 6 kilometre yeni otoyol yatýrýmý gerçekleþtireceðiz. 308 kilometre yeni otoyol ile Marmara otoyol ringi toplam bin 255 kilometreye ulaþacaktýr." dedi.
Devam eden karayolu projelerinden örnekler de paylaþan Uraloðlu sözlerine þu þekilde devam etti:
"Kuzey Marmara Otoyolu'nun bir parçasý olan 45 kilometrelik Nakkaþ- Baþakþehir projemizin 2026 yýlý içerisinde tamamlanmasýný hedefliyoruz. Sarýyer-Kilyos Tüneli ile Sarýyer'e ulaþým süresi 35 dakikadan 5 dakikaya düþecek. Mersin-Antalya arasýndaki 440 kilometrelik Akdeniz Sahil Yolu'nun 404 kilometresi tamamlandý. Çalýþmalarýmýza devam ediyoruz. Ankara-Kýrýkkale-Delice Otoyolu ve Antalya-Alanya Otoyolu projelerimizin yapým çalýþmalarýna baþladýk." Bakan Uraloðlu ayrýca Kuzey Marmara Otoyolunu Ankara'ya baðlayacak önemli bir proje olan Orta Anadolu Otoyolunu, planlara dahil edildiðini bildirdi.
-"2025 YILINDA YURT ÝÇÝ UÇUÞ FREKANS SAYIMIZI YÜZDE 10 ARTIRIYORUZ"
Türkiye'nin havayolu toplam yolcu trafiði sýralamasýnda Avrupa'da 2019 yýlýnda 5. sýradan 2023'de 3. sýraya, Dünya'da ise 10. sýradan 7. sýraya yükseldiðini belirten Uraloðlu, "Ýstanbul, Sabiha Gökçen, Antalya, Esenboða, Adnan Menderes ve Dalaman Havalimanlarý, Avrupa ve dünya sýralamalarýnda elde ettikleri baþarýlarla ülkemizin havacýlýk altyapýsýndaki güçlü konumunu pekiþtirdik. 2003'te 26 olan iç hat uçuþ noktasý sayýmýzý 2024'te 58'e çýkardýk ve 2025 yýlýnda yurt içi uçuþ frekans sayýmýzý yüzde 10 artýrýyoruz." dedi.
Bakan Uraloðlu, 50 ülkede 60 noktaya uçarken, uçuþ aðýna 287 yeni nokta ekleyerek 131 ülkede 347 noktaya ulaþtýrdýklarýný belirterek "Ayrýca, havayollarýnda dünyanýn önde gelen transit merkezlerinden biri haline gelen ülkemizde, 22 yýlýn sonunda Hava Ulaþtýrma Anlaþmasý yaptýðýmýz ülke sayýsýný 81'den 175'e çýkardýk." þeklinde konuþtu. Bakan Uraloðlu, yolcu ve çevre dostu 50 havalimanýnýn, Uluslararasý Havalimanlarý Konseyi'nin Havalimaný Karbon Akreditasyonu Programýnda sertifika almaya hak kazanarak önemli bir baþarýya imza attýðýný da bildirdi.
-77 BÝN ÝHA, 1,6 MÝLYON ÝHA PÝLOTU
Kritik sistemlerde dýþa baðýmlýðý azaltan yazýlýmlarý geliþtirdiklerini belirten Uraloðlu, "Kritik sistemlerde dýþa baðýmlýlýðý azaltan Yerli ve milli Hava Trafik Görüntüleme yazýlýmýmýz ÝRADE'yi, Çukurova ve Atatürk Havalimanlarýmýzda kullanmaya baþladýk. 14 adet Hava Kampüsümüz ile VTOL ve sabit kanatlý hava araçlarýnýn kullanýmýna uygun vertiport alanlarý oluþturduk. Ýnsansýz Hava Araçlarý sayýsý 79 bine, ÝHA Pilot Lisansý sahipliði ise 1 milyon 600 bine ulaþmýþ olup bu doðrultuda ÝHA'larýn güvenli ve emniyetli yönetimi için ÝHA Takip ve Trafik Yönetimi Sistemi Projesini baþlattýk." dedi.
Bakan Uraloðlu tamamlanan havalimaný projeleri hakkýnda da bilgi vererek "Ýstanbul Havalimaný 1 Etap 1. Fazýný 29 Ekim 2018'de, Rize Artvin Havalimanýný 14 Mayýs 2022'de, Sabiha Gökçen Havalimaný 3.Etap iþler devam etmekle birlikte 2. pist 25 Aralýk 2023'te, Türkiye'nin Ýlk Yerli ve Milli Gözetim Radarýný Aralýk 2023'te Kayseri Havalimaný Terminal Binasý ve Apronu 3 Þubat 2024'te, Çukurova Uluslararasý Havalimaný'ný 10 Aðustos 2024'te hizmete açtýk." dedi.
-YOZGAT ÝLE BAYBURT-GÜMÜÞHANE HAVALÝMANLARINDA HEDEF 2026
Havayolu sektöründeki devam eden yatýrýmlardan bahseden Bakan Uraloðlu sözlerine þu þekilde devam etti:
"Antalya Havalimaný kapasitesini 82 milyon yolcuya, Esenboða Havalimaný kapasitesini 3.pisti yaparak 30 milyon yolcuya yükseltiyoruz. 2025 yýlýnda, yýllýk 2,5 milyon yolcu kapasitesine sahip Malatya Havalimaný Yeni Terminal Binasý'ný tamamlamayý hedefliyoruz. Hatay Havalimaný'nýn PAT Sahalarý Onarýmý ve Geliþimi projesini hayata geçiriyoruz. Kapadokya Havalimaný terminal binasýný yenileyerek, 10 Bin 650 m²'lik yeni bir terminal binasý, Siirt Havalimaný için ise yaklaþýk 3.400 m² büyüklüðünde yeni bir terminal binasý, yapacaðýz. Yozgat ile Bayburt-Gümüþhane havalimanlarýmýzý da 2026 yýlý içerisinde hizmete alacaðýz. Trabzon Yeni Havalimaný projemizin 1. etap çalýþmalarý hýzla ilerlemektedir."
-"BOÐAZ GEÇÝÞLERÝNDEN ELDE EDÝLEN YILLIK GELÝR 212 MÝLYON DOLARA ÇIKARILMIÞTIR"
Bakan Uraloðlu, sunumunda denizcilik sektörü verilerine de yer verdi. Uraloðlu, "38 ülkeyle gemi insaný tanýma anlaþmasý bulunan ülkemizde, 141 bin gemi insaný ve 1 milyonu aþkýn amatör denizci bulunmaktadýr. Türk Sahipli Deniz Ticaret Filomuz, 2 bin 107 gemi ve 52,7 milyon dedveyt ton kapasitesiyle dünyada 11. sýraya yükseldi. Amacýmýz, ilk 10'a girmektir ve bu doðrultuda hýzla ilerliyoruz. Dünyanýn en iyi 100 konteyner limaný arasýnda ülkemizden 4 limanýmýz yer aldý. 1936 Montrö Türk Boðazlar Sözleþmesi'nde yer alan Altýn Frank birimi üzerinden yapýlan son 3 yýldaki güncellemelerle boðaz geçiþlerinden elde edilen yýllýk gelir 38 milyon dolardan 212 milyon dolara çýkarýlmýþtýr." þeklinde konuþtu.
-"YENÝ GEMÝ ÝNÞASINA YÖNELÝK TEÞVÝKÝ GENÝÞLETTÝK"
Bakan Uraloðlu, gemi inþasý yaþam döngüsünün tüm aþamalarýný Türkiye'de hayata geçirdiklerini belirterek "Tasarým, üretim, operasyon, bakým ve geri dönüþüm süreçlerini modern teknolojilerle gerçekleþtiriyoruz. Bunu yapabilen az sayýda ülkeden biri olduðumuzu ifade etmek isterim. Mavi Vatan'daki hak ve menfaatlerimiz için, KKTC'deki Doðu Akdeniz Gemi Trafik Hizmetleri Projemizi, HAVELSAN iþ birliðiyle yürütmekteyiz. Mavi Ekonomi ve Deniz Saha Planlamasý ile denizlerimizdeki güneþ, rüzgar enerjisi, yeraltý kaynaklarý ve balýkçýlýk faaliyetlerinden maksimum faydayý saðlamayý hedefliyoruz. Milli Deniz Ticaret Filomuzu Gençleþtiriyoruz! Hurdaya ayrýlacak gemi tonajýný 5 bin gross tondan 50 bin gross tona çýkararak yeni gemi inþasýna yönelik teþviki geniþlettik." dedi.
-AYDINCIK YAT LÝMANI ALTYAPI ÇALIÞMALARI 2025'TE TAMAMLANACAK
Uraloðlu, 2003'te 8 bin 500 yat baðlama kapasitesi varken, 2024'te bu sayýyý 25 bin 38'e ulaþtýrdýklarýný kaydederek "Tersane Ýstanbul Projemizin 1. Etap açýlýþýný Eylül ayýnda gerçekleþtirdik. Karadeniz'deki ticareti güçlendirecek Rize Ýyidere Lojistik Limaný'nýn yapýmýna devam ediyoruz. Hasar gören kýyý yapýlarýmýzý hýzla onarýp, en kýsa sürede yeniden hizmete sunacaðýz. Demre Yat Limanýmýzýn altyapý çalýþmalarýný tamamladýk. Üstyapý çalýþmalarýnýn ardýndan 2026'da hizmete almayý planlýyoruz. 150 yat kapasiteli Aydýncýk Yat Limaný'nýn altyapý çalýþmalarýný 2025 yýlýnda tamamlamayý hedefliyoruz." þeklinde konuþtu.
-"11 ÝLDEKÝ 34 LOKASYONDA 5G ÞEBEKESÝ KURULUYOR"
Haberleþme sektörüne iliþkin verileri de paylaþan Bakan Uraloðlu, "Ülkemiz; e-devlet uygulamalarýnda, 37 ülke arasýnda 83 puanla 10. sýrada yer alarak, AB ortalamasý olan 76'yý geride býrakmýþtýr. Yerli ve milli ULAK 4.5G baz istasyonlarýmýzýn evrensel ve ticari þebekelerde yaygýnlaþtýrýlmasý çalýþmalarý devam etmektedir. Uçtan Uca Yerli ve Millî 5G Haberleþme Þebekesi Projesi ile haberleþme altyapýsýndaki dýþa baðýmlýlýðý ortadan kaldýrmayý amaçlýyoruz. 11 ildeki 34 lokasyonda 5G þebekesi kuruluyor ve izinler kapsamýnda testler gerçekleþtiriliyor. Bu adýmla, yerli ve millî teknolojilerle güçlü bir iletiþim altyapýsý oluþturmayý hedefliyoruz." dedi.
Bakan Uraloðlu, Türkiye'de sosyal medya kullanýcý sayýsýnýn 75 Milyon olduðunu belirterek "Bu da dünya genelindeki kullanýcý sayýsýnýn yüzde 1,4'üne karþýlýk gelmektedir. Ayrýca, ülkemizde internette geçen süre günlük 7 saat ile dünya ortalamasýnýn yüzde 8 üzerindedir. 2011'den beri ücretsiz sunulan Çocuk ve Aile profilleri ile zararlý içeriklere karþý koruma saðlayan Güvenli Ýnternet Hizmetimiz, 46 Milyon aboneye ulaþtý. Ülkemiz, Uluslararasý Telekomünikasyon Birliði'nin Global Siber Güvenlik Endeksi'nde tüm baþlýklardan tam puan alarak Almanya ve Fransa gibi ülkelerle birlikte 'Seviye 1: Rol Model Ülke' kategorisinde yer aldý." ifadelerini kullandý.
-"TÜRKSAT 6A, YIL SONUNA KADAR HÝZMETE GÝRECEK"
Yüzde 81 yerli imkanlarla üretilen Türksat 6A uydusunu temmuz ayýnda uzaya fýrlatarak, uydu üretebilen 11 ülkeden biri olduklarýný kaydeden Uraloðlu, "Türksat 6A, yýl sonuna kadar hizmete girecek ve uydularýmýzýn kapsama alaný 5 milyar nüfusa ulaþacak. PTT ile iletiþimden e-ticarete kadar birçok alanda ülkemizin her köþesine hizmet sunmaktayýz. Türkiye Kart, tek kartla toplu taþýma, para transferi ve alýþveriþ imkâný sunmayý hedefliyor. Þu anda 5 þehrimizde aktif olan kartýn, 18 ilimizde kullanýlmasý için çalýþmalarý sürdürüyoruz." dedi.