Türkiye'nin Afrika hamleleri meyvelerini vermeye devam ediyor! Milyonlarca dolarlýk yeni hedef
ABONE OL

Dýþ Ekonomik Ýliþkiler Kurulu (DEÝK) ev sahipliðinde düzenlenen "Yatýrýmlara Ýliþkin Yuvarlak Masa Toplantýsý" vesilesiyle Lesotho Baþbakaný Samuel Ntsokoane Matekane ve heyetini Ankara'da aðýrlamaktan onur duyduðunu belirten Yýlmaz, "Ýlgili kurumlarýmýz ve her iki ülkeden iþ adamlarýnýn katýlýmýyla gerçekleþen bu güzel toplantýnýn, ülkelerimiz arasýndaki ekonomik ve ticari iliþkilerin geliþmesine katký saðlamasýný temenni ediyorum." ifadesini kullandý.

"BÝZÝ ZÝYADESÝYLE MEMNUN ETMÝÞTÝR"

Matekane'nin ziyaretinin, Lesotho Krallýðý'ndan Türkiye'ye bu zamana kadar gerçekleþtirilen en üst düzey temas olmasý açýsýndan önemli olduðunu bildiren Yýlmaz, þöyle devam etti:

"Sayýn Baþbakanýn ülkemizi farklý kurumlardan ve iþ çevrelerinden temsilcilerin yer aldýðý geniþ bir heyetle ziyaret ediyor olmasý, bizi ziyadesiyle memnun etmiþtir. Bu ziyaretin ülkelerimiz arasýndaki iliþkilerde, özellikle ekonomik-ticari iliþkilerde bir dönüm noktasý olacaðýna yürekten inanýyoruz. Sabah, Sayýn Baþbakan ile baþ baþa ve Lesotho heyetiyle heyetler arasý son derece verimli temaslarda bulunduk. Ýki ülke iþ dünyasýný buluþturan bu yuvarlak masa toplantýsýnýn da Türkiye ve Lesotho arasýndaki ticari iliþkilerin geliþtirilmesi ve karþýlýklý yatýrým imkanlarýnýn ele alýnabilmesi bakýmýndan yepyeni fýrsatlar sunacaðýna inanýyorum."

Ýki ülke arasýndaki ticaret hacmini artýrmak ve karþýlýklý yatýrýmlarý teþvik etmek için bu tür etkinliklerin düzenlenmesinin, iþbirliðinin daha da geliþmesine önemli katký saðladýðýný belirten Yýlmaz, "Türkiye olarak, Lesotho ile olan iliþkilerimizi her alanda ilerletme arzusunu taþýyoruz. Ýki ülke iþ çevreleri arasýnda doðrudan temaslarýn artýrýlmasý için her türlü desteði vermeye hazýr olduðumuzu da vurgulamak istiyorum." dedi.

Afrika Kýtasý'ndaki tüm ülkelerle iliþkilerin ve iþbirliðinin geliþtirilmesinin büyük önem ve öncelik verdikleri bir husus olduðunu söyleyen Yýlmaz, "Türkiye, köklü tarihi ve insani baðlara sahip olduðu Afrika ülkeleriyle iliþkilerini 25 yýl önce yürürlüðe koyduðu Afrika'ya Açýlým Eylem Planýyla bütüncül, kurumsal ve sistematik bir çerçeveye oturtmuþtur." diye konuþtu.

"50 MÝLYON DOLAR TÝCARET HACMÝNE ULAÞMA HEDEFÝ BELÝRLEDÝK"

Afrika Ortaklýk Politikasýnýn amacýnýn, "Afrika'nýn sorunlarýna Afrika perspektifinden çözümler" ilkesi doðrultusunda, eþit ortaklýk ve kazan-kazan temelinde kýtanýn barýþ ve istikrarýna katkýda bulunmak olduðunu ifade eden Yýlmaz, "Bu politika, kamu kurumlarýmýzýn, özel sektörümüzün ve sivil toplum kuruluþlarýmýzýn çalýþmalarýný içeren bütüncül bir anlayýþla icra edilmektedir." dedi.

Lesotho Krallýðý'nýn, Türkiye'nin Güney Afrika'da önem verdiði, iliþkilerinin olumlu seyrettiði ortaklardan biri olduðunu bildiren Yýlmaz, buna raðmen Lesotho ile ticaret hacminin sembolik denilebilecek bir seviyede olduðunu belirtti.

Lesotho'nun, 3 milyar dolara yakýn bir dýþ ticaret hacmi olduðu dikkate alýndýðýnda ülkeler arasýndaki ticaret hacminin potansiyelinin çok altýnda olduðunu söyleyen Yýlmaz, "Sayýn Baþbakanla görüþmelerimizde ikili ticaret ve yatýrýmlarýmýzýn gerçek potansiyelini yakalamasý için ilk aþamada 50 milyon dolar ticaret hacmine ulaþma hedefi belirledik. Buradan hareketle, Lesotho ile de ticaretimizi karþýlýklý olarak artýrabileceðimize ve Lesotho'nun Güney Afrika bölgesinde ticari ve yatýrýmlar için bir destinasyon olabileceðine inanýyorum." ifadelerini kullandý.

Türk firmalarýnýn halihazýrda Lesotho'da yatýrýmlarýnýn bulunmadýðýný aktaran Yýlmaz, "Ancak, iki ülke kamu otoriteleri ve iþ dünyalarý arasýndaki temaslar arttýkça, Türk giriþimcileri Lesotho'daki fýrsatlarý daha iyi deðerlendireceklerdir. Bunun neticesinde yapacaklarý yatýrýmlar sayesinde, Lesotho'nun ekonomik kalkýnmasýna ve istihdamýna da katký saðlayacaklarýna inanýyorum. Sayýn Baþbakanla bugün baþ baþa ve heyetler arasý gerçekleþtirdiðimiz görüþmelerde, iliþkilerimizi ticaret, yatýrýmlar, enerji, madencilik, tarým, eðitim, turizm ve çevre alanlarýnda geliþtirmek yönünde mutabýk kaldýk." diye konuþtu.

"LESOTHO'DAKÝ PROJELERÝNDEN MÜTEAHHÝTLÝK FÝRMALARIMIZIN DA PAY ALACAÐINA ÝNANIYORUM"

Gerek bölgesel gerek çok taraflý platformlarda Lesotho ile iþbirliði içerisinde olmaktan memnuniyet duyduklarýný belirten Yýlmaz, "Bu kapsamda, Lesotho'nun Afrika Büyüme ve Fýrsat Yasasý yararlanýcýsý bir ülke olmasý, SAKU ve SADAK gibi bölgesel örgütlerin üyesi olmasý, ayrýca da Afrika Kýtasý Serbest Ticaret Anlaþmasýna taraf olduðunu hatýrlatmakta fayda görüyorum." dedi.

Bu anlaþmalar vesilesiyle özellikle tekstil ve konfeksiyon sektöründe önemli bir ihracat performansý bulunduðunu bildiren Yýlmaz, ayrýca Lesotho'nun gýda güvenliði ile ilgili sorunlarýný da dikkate alarak tarým sektöründe ve tarýmsal mekanizasyon alanýnda da iþbirliði fýrsatlarý olduðunu belirtti.

Türk müteahhitlik firmalarýnýn henüz Lesotho'da herhangi bir proje gerçekleþtirmediðini söyleyen Yýlmaz, "Ancak önümüzdeki dönemlerde Lesotho'da geliþtirilecek altyapý ve üstyapý projelerinden müteahhitlik firmalarýmýzýn da pay alacaðýna inanýyorum. Böylece müteahhitlerimiz dünya çapýnda edindikleri tecrübeleriyle Lesotho'nun geliþmesine ve artan rekabet nedeniyle daha düþük maliyetlerle bu yatýrýmlarý gerçekleþtirmesine katkýda bulunacaklardýr. Lesotho'nun Highland Water Projesinin Ýkinci Aþamasýnýn gerçekleþtirilmesinde, ülkenin otoyol aðýnýn güçlendirilmesinde ve demiryolu hatlarý inþasýnda müteahhitlerimizin katký sunabileceðini düþünüyorum." ifadelerini kullandý.

Türkiye'nin, 48 Afrika ülkesiyle Ýþ Konseyi mekanizmasý bulunduðunu hatýrlatan Yýlmaz, þöyle devam etti:

"Türkiye ve Lesotho arasýnda henüz bir Ýþ Konseyi mekanizmasýnýn tesis edilmediðini biliyoruz. Bu baðlamda, DEÝK ve Lesotho'dan bir muhatap kuruluþ arasýnda, iki ülke iþ dünyalarý arasýnda iliþkilerin geliþtirilmesi ve ticaret ve yatýrýmlarýn artýrýlmasýna katký saðlayacaðýna inandýðýmýz bir Türkiye-Lesotho Ýþ Konseyi'nin kurulmasýnýn faydalý olacaðýný düþünüyorum. Bu çerçevede Sayýn Baþbakan ile iki aþamalý bir yol haritasý belirlemiþ durumdayýz. Öncelikle iþ dünyamýzdan oluþturulacak bir heyetin, gerek ticaret gerek yatýrýmlar gerek müteahhitlik hizmetleri anlamýnda Lesotho'daki fýrsatlarý yerinde görmesi, incelemesi, yeni projeler, fikirler geliþtirmesi ve bunun oluþturduðu zemin esas alýnarak ikinci aþamada da bir iþ konseyi kurulmasýnýn faydalý olacaðýný düþünüyoruz."

Türkiye'nin, Afrika ülkeleriyle iliþkilere verdiði önemin bir göstergesinin de iki yýlda bir Türkiye'de, Türkiye-Afrika Ýþ ve Ekonomi Forumu'nun düzenlenmesi olduðunu söyleyen Yýlmaz, "Bu kapsamda 2023 yýlý ekim ayýnda Ýstanbul'da Türkiye-Afrika Dördüncü Ekonomi ve Ýþ Forumu gerçekleþtirilmiþ ve kýtadan binlerce iþ insaný Ýstanbul'da muhataplarýyla bir araya gelmiþtir. Beþincisini 2025 yýlý sonbaharýnda gerçekleþtirmeyi öngördüðümüz forumda Lesotho'yu, iþ dünyasýndan temsilcilerini de aramýzda görmekten memnuniyet duyacaðýz." dedi.

Yýlmaz, Afrika ülkeleriyle ahdi altyapýyý güçlendirmek için bugüne kadar 49 ülke ile Ticari ve Ekonomik Ýþbirliði Anlaþmasý, 32 ülke ile Yatýrýmlarýn Karþýlýklý Teþviki ve Korunmasý Anlaþmasý, 17 ülke ile Çifte Vergilendirmenin Önlenmesi Anlaþmasý (ÇVÖA) imzalandýðýný aktardý.

"ÝKÝLÝ ÝÞBÝRLÝÐÝNÝ BÝR ÜST SEVÝYEYE TAÞIMA ÝMKANI BULABÝLECEÐÝZ"

Bu baðlamda, ülkeler arasýnda 2016'da imzalanan Ticari ve Ekonomik Ýþbirliði Anlaþmasýnýn da yakýn zamanda iç onay prosedürlerinin tamamlanarak yürürlüðe girmesini umduklarýný belirten Yýlmaz, þunlarý kaydetti:

"Bu anlaþmanýn yürürlüðe girmesiyle, Karma Ekonomik Komisyon toplantýlarýný düzenli bir þekilde bakanlar düzeyinde gerçekleþtirebilecek ve ekonomik ve ticari konulardaki ikili iþbirliðini bir üst seviyeye taþýma imkaný bulabileceðiz. Ayrýca müzakere aþamasýnda olan Çifte Vergilendirmenin Önlenmesi Anlaþmasý'ný da en kýsa zamanda neticelendirerek imzaya hazýr hale getirmeyi umuyoruz. Sayýn Baþbakan ve kabinesinin iþ dünyasýndan gelmesi, sonuç odaklý ve reformcu bir yaklaþýma sahip olmalarý bu sözleþmelerin en kýsa zamanda sonuçlanmasýna büyük destek verecektir. Dost Lesotho'nun Baþbakaný Sayýn Matekane'nin ziyareti vesilesiyle düzenlediðimiz bu toplantýnýn, ülkelerimiz arasýndaki ticari ve ekonomik iliþkilerin geliþimine katký saðlamasýný temenni ediyorum."

Dört gözle bekliyorlar

Cumhurbaþkaný Yardýmcýsý Yýlmaz: Türkiye, Afrika kýtasýnýn geliþmesine katkýda bulunuyor