Türkiye'nin Avrupa Birliði'ne ihracatý yüzde 3,1 artarak 80,4 milyar dolara ulaþtý
ABONE OL

Türkiye Ýhracatçýlar Meclisi (TÝM) verilerine göre, Türkiye'nin bu yýl ocak-eylül dönemindeki ihracatý, geçen yýlýn ayný dönemine göre yüzde 3,2 artarak 192 milyar 808 milyon dolar olarak gerçekleþti.

TÝM Baþkaný Mustafa Gültepe, geçen yýlýn ocak-eylül döneminde AB ülkelerine yaklaþýk 78 milyar dolarlýk ihracat gerçekleþtirildiðini ifade etti.

Bu senenin 9 aylýk performansýnýn geçen yýlýn üzerinde olsa da beklentinin altýnda olduðunu kaydeden Gültepe, "Küresel rekabette yaþadýðýmýz zorluklar ve AB'deki sýkýlaþtýrýcý politikalara baðlý daralma, ihracatýmýzdaki artýþýn sýnýrlý kalmasýnda etkili oldu. Genel Ticaret Sistemi verilerine göre, bu yýlýn ocak-eylül döneminde Türkiye, AB ülkelerine yüzde 3,1 artýþla 80,4 milyar dolarlýk ihracat gerçekleþtirdi. Böylece AB'nin 9 aylýk dönemde ihracatýmýzdaki payý yüzde 41,7 oldu." dedi.

Gültepe, AB'ye ihracatta, 10 ülkede azalýþ görülürken, 16 ülkede artýþ olduðunu belirterek, deðer bazýnda bakýldýðýnda en yüksek artýþýn 736 milyon dolar ile Hollanda'ya gerçekleþtirildiðini dile getirdi.

AB'ye ihracatta ilk sýrada Almanya'nýn yer aldýðýný aktaran Gültepe, "En büyük partnerimiz Almanya'ya ihracatýmýz yüzde 3,7 azalarak 15,3 milyar dolar oldu. Almanya'yý 9,4 milyar dolarla Ýtalya, 7,4 milyar dolarla Ýspanya, 7,2 milyar dolarla Fransa ve 6,4 milyar dolarla Hollanda takip ediyor." deðerlendirmesinde bulundu.

ÝHRACATI DEÐER BAZINDA EN FAZLA ARTAN SEKTÖR ÇELÝK OLDU

Mustafa Gültepe, bu yýl itibarýyla Türkiye'nin AB ülkelerine gerçekleþtirdiði ihracatta sektörel bazda belirgin artýþlar ve düþüþler gözlemlediklerini söyledi.

Ýhracatý deðer bazýnda en fazla artan sektörün 1,2 milyar dolar artýþla çelik olduðunu kaydeden Gültepe, "Çelik bu yýl 9 ayda 5,1 milyar dolar ihracata ulaþtý. Bunun dýþýnda kimyevi maddeler, otomotiv ve fýndýk ve mamulleri sektöründe önemli artýþlar yaþandý." ifadesini kullandý.

Gültepe, AB'ye en fazla ihracat gerçekleþtirilen sektörün ise 18 milyar dolar ile otomotiv olduðuna iþaret ederek, "Otomotivi 10 milyar dolarla kimyevi maddeler, 8,4 milyar dolarla hazýr giyim ve konfeksiyon, 5,5 milyar dolarla elektrik ve elektronik ve 5,1 milyar dolar ile çelik sektörleri takip etti." dedi.

Bazý sektörlerde dikkati çeken düþüþler yaþandýðýnýn altýný çizen Gültepe, "Zeytin ve zeytinyaðý sektörü ihracatý, yüzde 39,5 oranýnda büyük bir gerileme ile 226,7 milyon dolara düþtü. Deri ve deri mamulleri sektörü 555,2 milyon dolardan 476,5 milyon dolara gerilerken, hazýr giyim ve konfeksiyon sektörü ise 8,9 milyar dolardan 8,4 milyar dolara düþtü." þeklinde konuþtu.

  • Türkiye ihracat
  • Türkiye
  • türkiye yýllýk ihracat