Türkiye'nin baþarýsý uluslararasý arenada bir kez daha kabul gördü
ABONE OL

Ticaret Bakaný Ömer Bolat, uluslararasý kredi derecelendirme kuruluþu Fitch Ratings'in Türkiye'nin kredi notunu "B+"dan "BB-"ye yükseltmesiyle ilgili, "Bu deðerlendirme, Türkiye ekonomisinin makroekonomik göstergelerinde yaþanan iyileþmelerin uluslararasý arenada da kabul gördüðünü bir kez daha göstermektedir." ifadesini kullandý.

Bolat, Fitch'in deðerlendirmesine iliþkin sosyal medya hesabýndan açýklama yaptý.

Hükümetin uyguladýðý maliye, para ve ticaret politikalarýnýn baþarýlý sonuçlarýnýn uluslararasý platformda da takdir görmeye devam ettiðini belirten Bolat, þunlarý kaydetti:

"Uluslararasý kredi derecelendirme kuruluþu Fitch, Türkiye'nin kredi notunu 'B+'dan 'BB-'ye yükseltti. Bu deðerlendirme, Türkiye ekonomisinin makroekonomik göstergelerinde yaþanan iyileþmelerin uluslararasý arenada da kabul gördüðünü bir kez daha göstermektedir."

- "OLUMLU GELÝÞMELER, ÜLKENÝN SÜRDÜRÜLEBÝLÝR BÜYÜME POTANSÝYELÝNÝ ORTAYA KOYUYOR"

Bolat, özellikle enflasyondaki düþüþün, milli gelirdeki artýþýn, dýþ ticaret ve cari iþlemler açýðýndaki iyileþmelerin, finansal istikrarý saðlama yönündeki kararlý adýmlarýn, döviz rezervlerindeki artýþýn ve toplumsal refahýn adil daðýlýmý için sarf ettikleri çabalarýn ekonomideki dengelenme ve istikrar sürecini güçlendirdiðini vurguladý.

Bu olumlu geliþmelerin, ülkenin sürdürülebilir büyüme potansiyelini ortaya koyarken uluslararasý güvenilirliðini de pekiþtirdiðine dikkati çeken Bolat, Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan baþta olmak üzere, baþarýya katký saðlayan Cumhurbaþkaný Yardýmcýsý Cevdet Yýlmaz'a, Hazine ve Maliye Bakaný Mehmet Þimþek'e, tüm bakanlara ve emek veren tüm kurumlara teþekkür etti.

FÝTCH, TÜRKÝYE'NÝN KREDÝ NOTUNU YÜKSELTÝ

Uluslararasý kredi derecelendirme kuruluþu Fitch Ratings, Türkiye'nin kredi notunu "B+"dan "BB-"ye yükseltirken, not görünümünü duraðana çevirdi.

Fitch Ratings, Türkiye ekonomisine iliþkin deðerlendirmesini açýkladý. Kredi derecelendirme kuruluþundan yapýlan açýklamada, Türkiye'nin uzun vadeli döviz cinsinden kredi notunun "B+"dan "BB-"ye yükseltildiði, not görünümünün ise "duraðan" olarak belirlendiði aktarýldý.

Açýklamada, pozitif reel faiz oranlarýnýn, düþük cari hesap açýklarý ve döviz korumalý mevduatlardaki kademeli düþüþün, muhtemelen dýþ tamponlardaki iyileþmenin kalýcýlýðýný destekleyeceði belirtilerek, rezervlerin bu yýl sonunda 158 milyar dolara, 2025 sonunda 165 milyar dolara çýkmasýnýn öngörüldüðü belirtildi.

Parasal sýkýlaþtýrmanýn, yetkililerin enflasyonu düþürme stratejisi için önemli olan liranýn gerçek deðer kazanmasýna yol açtýðý kaydedilen açýklamada, "Fitch, sýký bir parasal politika duruþunun öngörülen mali konsolidasyon ve ihtiyatlý asgari ücret ayarlamalarýyla birleþtirilmesinin enflasyonda önemli bir düþüþü destekleyeceðine ve iyileþtirilmiþ dýþ likidite tamponlarýnýn, düþük cari açýklarýn ve azaltýlmýþ dolarizasyonun sürdürülmesine yardýmcý olacaðýna dair daha fazla güven duyuyor." deðerlendirmesinde bulunuldu.

Açýklamada, enflasyonun bu yýlý yüzde 43'te tamamlamasýnýn beklendiði, 2025 sonunda da yüzde 21'e düþeceðinin öngörüldüðü belirtilerek, cari açýðýn bu yýl Gayrisafi Yurt Ýçi Hasýlanýn (GSYH) yüzde 1,9'una gerilemesinin ve 2025-2026'da ortalama yüzde 1,7 olmasýnýn tahmin edildiði kaydedildi.

Mevcut ekonomik programýn siyasi liderlikten destek almaya devam ettiðine iþaret edilen açýklamada, ancak politika geri dönüþleri riskinin hala mevcut olduðuna iþaret edildi.

- "TÜRKÝYE EKONOMÝSÝNÝN BU YIL YÜZDE 3,5 BÜYÜMESÝ BEKLENÝYOR"

Açýklamada, Türkiye ekonomisinin bu yýl yüzde 3,5, 2025'te de yüzde 2,8 büyümesini beklendiði, Avrupa Birliði'nde öngörülen kademeli toparlanmanýn net ihracatý destekleyeceði bildirildi.

Fitch Ratings, geçen yýl eylülde Türkiye'nin kredi notunu "B" olarak teyit ederken, not görünümünü 2 yýlýn ardýndan "negatif"ten "duraðan"a çevirmiþti.

Kredi derecelendirme kuruluþu, bu sene mart ayýnda da ülkenin kredi notunu "B"den "B+"ya yükseltirken, not görünümünü "duraðan"dan "pozitif"e çýkarmýþtý.