Türkiye'nin baþarýsýný takdir etti: Ülkeye 18 milyar dolarlýk finansman daha gelecek
ABONE OL

Türkiye Sýnai Kalkýnma Bankasýnýn (TSKB) ilkini düzenlediði TSKB Kalkýnma Günü'nde konuþan Lopez, büyüme açýsýndan Türkiye'nin son 20 yýlýna bakýldýðýnda önemli adýmlar atýldýðýný söyledi.

Türkiye'nin bu dönemde yüzde 5,4 ortalama bir büyüme saðlandýðýna dikkati çeken Lopez, halihazýrda sunulan tüm fonlara (mevcut 17 milyar dolar) ek olarak Türkiye'ye 18 milyar dolarlýk bir finansman geleceðini kaydetti.

"Üç ana baþlýktan bahsedebiliriz. Bunlarýn ilki büyümedir ve büyüme olmadan kalkýnma olmaz. Öncelikle büyümeyi saðlamamýz gerekiyor." diyen Lopez þöyle devam etti:

"Ýkinci baþlýk, iþin sosyal boyutu, kapsayýcýlýk. Büyümenin sadece belli bir kesim için deðil, toplumdaki tüm kesimler için geçerli olmasýný saðlamalýyýz. Üçüncüsü de sürdürülebilirlik; yeþil büyüme dediðimiz kavramý besleyecek olan sürdürülebilirlik boyutu. Türkiye'de 26 yýllýk süre zarfýnda kiþi baþýna düþen milli gelir 4 katýna çýktý. Yani reel olarak 4 katýna çýktýðýný söyleyebiliriz 20-30 yýl içerisinde. Bu baþarýnýn muhakkak takdir edilmesi gerekli. Son 20-25 yýldaki baþarýnýn önümüzdeki 20 yýlda da devam etmesini saðlamamýz gerekiyor. Bunun üzerine koyulmasý gerekiyor. Yüksek enflasyon ortamýnda yatýrýmlarýn daha verimli, üretken sektörlere akmasý çok kolay deðildir. En iyi sektörün ne olduðunu kestirmek çok mümkün olmayabilir her zaman."

"YATIRIMLARIN EKONOMÝYÝ VERÝMLÝ VE ETKÝLÝ HALE GETÝRECEK SEKTÖRLERE AKMASI GEREK"

Lopez, yatýrýmlarýn kendini koruyabilecek sektörlere kaydýðýný belirterek, ekonomi içerisinde büyümeyi saðlamak için yatýrýmlarýn ekonomiyi verimli ve etkili hale getirecek sektörlere akmasý gerektiðini hatýrlattý. Kýsa vadede bununla ilgili sýkýntýlar olabildiðini belirten Lopez, "Bir, iki yýldan bahsetmiyorum ama önümüzdeki döneme baktýðýmýzda belli bir süre sonra enflasyonun etkisi azalacak. Bununla ilgili olarak da sabýrlý olmak gerekiyor." dedi.

Büyüme baðlamýnda biraz daha uzun vadeli bir ufukta deðerlendirilmesi gereken bir hususun ise üretkenlik ve verimlilik olduðunun altýný çizen Lopez, "Küresel piyasalarda rekabetçi olabilmek için ayný girdiler, ayný iþ gücü, ayný sermaye unsurlarýyla daha fazla ve daha düþük maliyetle üretim yapabilmeniz gerekir." dedi.

Lopez, Türkiye'de verimlilik faktörüne bakýldýðýnda son 10 yýlda bunun bir miktar azaldýðýný vurgulayarak, enerji geçiþ stratejisinin önemli olduðuna dile getirdi.

Kýsa süre öncesine kadar pek çok ülkede büyümeden bahsedildiðini anlatan Lopez, sözlerini þöyle sürdürdü:

"Bir taraftan iklim deðiþikliðiyle ilgili hususlara vurgu yapýlýyordu. Süreci birlikte yürütmek mümkün. Büyüme için çalýþmalar yürütürken enerji geçiþiyle ilgili çalýþmalarý da yürütmek ve baþarýlý olmak mümkün. Ýspanya son yýllarda yenilenebilen enerjiye, özellikle güneþ ve rüzgar enerjisine, büyük aðýrlýk verdi. Þu anda Ýspanya'da elektrik fiyatý Avrupa'nýn kuzeyindeki birçok ülkeden yüzde 40 daha ucuz. Yani sabahleyin 3 saat kadar bir süreyle düþük bir pik var. Neredeyse sýfýr. Çünkü bir arz fazlasý var. Pik saatleri farklý. "Elektrik fiyatlarýnýn düþmesi tüketiciler için iyidir' diye açýklanabilecek bir þey deðil. Sonuçta bu sebepten yatýrýmlarýný þekillendiren firmalar var. Enerji açýsýndan baktýðýmýzda Türkiye, lider ülkelerden biri. Elektrik üretim kapasitesinin bugün Türkiye'de yaklaþýk 105 bin megavat olduðunu söyleyebiliriz."

"Dünya Bankasý tarafýndan dünyadaki ilk yeþil fonlardan birini Türkiye'de devreye aldýk." diyen Lopez þunlarý kaydetti:

"Üretim mühendisliði alanýnda deðiþiklikler yapacak olan firmalara aktarýlacak bu fonlar. Burada tabii ki kalkýnma bankalarý güneþ panellerinin daha fazla kullanýlmasýna destek verecek. Sadece güneþ enerjisi santralleri oluþturulmasýndan bahsetmiyorum. Ayný zamanda çatý güneþ enerjisi santrallerinin oluþturulmasýndan da bahsediyorum. Biz ülkelerin tutarlý hareket etmesini bekliyoruz. Burada uyum önemli. Ülkeler arasýnda kutuplaþmalarý deðil uyumu teþvik etmek istiyoruz, zorluklara uyum saðlama yetilerinin artýrýlmasýný istiyoruz. Türkiye'de bir güçlenme söz konusu uyum açýsýndan ve bu baðlamda enflasyonla alakalý Türkiye'de birtakým zorluklar yaþandý. Son yýllarda ise Türkiye kiþi baþýna düþen milli geliri artýrdý."

Lopez, ülkelerin zenginleþtikçe tarým sektörünün ekonomideki aðýrlýðýnýn düþtüðünü, hizmet ve sanayi sektörünün payýnýn da arttýðýný belirtti.

Son 10 yýlda Türkiye'deki istihdamýn yüzde 10 civarýnda artarken tarým sektöründe yüzde 9 civarýnda azaldýðýný kaydeden Lopez, "Endüstri, sanayi ve hizmet sektöründe iþ gücü niteliði artarken, istihdam artarken tarým sektöründe bunlarýn azaldýðýný görüyoruz." diye konuþtu.

  • Dünya Bankasý Türkiye Ülke Direktörü Humberto Lopez
  • Dünya Bankasý
  • türkiye