Türkiye'nin bölgedeki ikinci ortaðý!  Anlaþma müzakereleri hýzlandýrýlacak
ABONE OL

Türkiye-Cezayir Ýþ ve Yatýrým Forumu, Ticaret Bakaný Ömer Bolat, Cezayir'in Ankara Büyükelçisi Ammar Bellani, Cezayir-Türk Ýþ ve Yatýrým Forumu Baþkaný Mohammed Ýbrir, Uluslararasý Ýþ Forumu (IBF) Baþkaný Erol Yarar ve davetlilerin katýlýmýyla Ýstanbul'da gerçekleþtirildi.

Bakan Bolat, bir uçak dolusu, tam 175 Cezayirli iþ insanýný Türkiye'de aðýrlamaktan büyük memnuniyet duyduklarýný söyledi.

Türkiye ve Cezayir'in iki dost, kardeþ ülke olduklarýný belirten Bolat, Türkiye'nin Afrika'ya açýlan kapýsýnýn Cezayir olduðunu vurguladý.

Cezayir için de Türkiye'nin Avrasya coðrafyasýna açýlan çok önemli bir kapý olduðuna iþaret eden Bolat, "Köklü tarihi iliþkilerimiz, sosyal-kültürel iliþkilerimiz, güçlü ekonomik baðlarýmýz ve ortak inancýmýz bizleri birbirimize daha çok baðlamaktadýr. Sayýn Cumhurbaþkaný'mýz Recep Tayyip Erdoðan'ýn geçen yýl kasým ayýnda Cezayir'e yaptýðý tarihi ziyarette çok sayýda anlaþmalara imzalar atýlmýþtý. Ýki ülke arasýnda yüksek düzeyde stratejik konsey toplantýlarýnýn kurulmasý da 2021 yýlýnda kararlaþtýrýlmýþtý." diye konuþtu.

Geçen temmuz ayýnda Cezayir Cumhurbaþkaný Abdülmecid Tebbun'un, 9 bakanla Türkiye'ye ziyaret gerçekleþtirdiðini anýmsatan Bolat, haziran ayýnda da Cumhurbaþkaný Yardýmcýsý Cevdet Yýlmaz, Aile ve Sosyal Politikalar Bakaný ve Ticaret Bakanlýðý olarak 55. Uluslararasý Cezayir Fuarý'na misafir ülke temsilcileri olarak güçlü bir heyetle katýldýklarýný belirtti.

Bakan Bolat, Cezayir Türkiye Karma Parlamento Komisyonu 12. Dönem Toplantýsý'nýn mayýs ayýnda Ankara'da yapýldýðýna da deðinerek, þunlarý söyledi:

"Ýki ülke liderleri ve hükümetleri arasýnda çok büyük bir yakýnlýk var ve bu yakýn iliþkilerimiz devam etmektedir. Bütün bunlarý Türkiye-Cezayir yatýrýmlarý, ticareti ve karþýlýklý ekonomik iliþkileri daha fazla güçlensin diye yapýyoruz. Burada açýlýþ konuþmalarý bittikten sonra Türk ve Cezayir iþ insanlarý olarak ikili iþ görüþmeleri, B2B görüþmeleri yapacaksýnýz. Bu ay pazartesi gününden itibaren baþlayacak olan Uluslararasý Ýþ Forumu'nun IBF Kongresi ve salý günü baþlayacak olan MÜSÝAD Uluslararasý Expo fuarýnda bir arada olacaksýnýz."

- "CEZAYÝR AFRÝKA'DAKÝ ÝKÝNCÝ BÜYÜK DIÞ TÝCARET ORTAÐIMIZ"

Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn önderliðinde 22 yýldan bu yana Türkiye Cumhuriyeti olarak ekonomide çok büyük atýmlar ve baþarýlar kaydettiklerini anlatan Bakan Bolat, milli gelirin 5 katý artýþla 230 milyar dolardan 1,2 trilyon dolara yükseldiðini, bu yýlýn ilk yarýsý itibarýyla kiþi baþýna milli gelirin 22 yýlda 3 bin 600 dolardan 13 bin 300 dolara çýktýðýný ve bu yýl sonunda 14 bin 500-15 bin dolar civarýnda kiþi baþýna milli gelire ulaþýlacaklarýný vurguladý.

Bolat, mal ihracatýnýn 7,5 kat artýþla 36 milyar dolardan 262 milyar dolara, hizmetler ihracatýnýn 7,5 katý artýþla 14 milyar dolardan 112 milyar dolara yükseldiðine iþaret ederek, þu bilgileri paylaþtý:

"Bugün Türkiye 340 milyar dolar mal ithalatý, 260 milyar dolar mal ihracatý ile 600 milyar dolar civarýnda bir toplam dýþ ticarete sahiptir. Milli gelirimizin yaklaþýk yüzde 50'sini oluþturmaktýr. 2002'ye kadar 14 milyar dolar yabancý doðrudan yatýrým gelmiþken Türkiye'ye, bu rakam son 22 yýlda 269 milyar dolarý aþmýþtýr. Bunlarý nasýl yaptýk? Reformlarla, doðru politikalarla, siyasi ve ekonomik istikrarý koruyarak, yurt içi ve yurt dýþý yatýrýmlarý üretimi, istihdamý, ihracatý arttýrmaya çalýþarak baþardýk."

Bu dönemde Afrika ile iliþkilere çok önem verdiklerine dikkati çeken Bolat, "ABD ve Güney Amerika ile iliþkiler, Yeniden Asya giriþimi, Ýslam dünyasýyla ekonomik iþbirliði ve Uzak Ülkeler Stratejisi gibi program ve stratejiler uyguladýk. Afrika ile dýþ ticaretimiz ise 7 kat artarak yaklaþýk 5 milyar dolardan 35 milyar dolara ulaþtý." diye konuþtu.

Bakan Bolat, Cezayir'in Afrika'daki ikinci büyük dýþ ticaret ortaðý olduðunu ve ilk sýrada Mýsýr'ýn yer aldýðýný söyledi.

Ancak Cezayir'in, Türk yatýrýmlarý için Afrika'da birinci ülke olduðuna iþaret eden Bolat, þunlarý kaydetti:

"1500 Türk firmasý 6 milyar dolarlýk yatýrýmlarla Cezayir'de yatýrým, üretim, istihdam ve ihracat peþinde koþmaktadýrlar. Bunu yaparken de Türkiye'nin ticarette köprü rolünü oynamaktadýrlar. Müteahhitlik bir baþka baþarý hikayesidir. Türkiye'nin dünyada 2002'ye kadar 50 milyar dolarlýk müteahhitlik hizmetleri varken, son 22 yýlda buna 472 milyar dolar daha ilave oldu ve 522 milyar dolarlara yükseldi. 137 ülkede 12 bin 330 proje yapan müteahhitler, Afrika'da en büyük müteahhitlik hizmetlerini Cezayir'de gerçekleþtirdi. Bu þekilde Cezayir'in kalkýnmasýnda, altyapý ve üst yapý yatýrýmlarýnýn tamamlanmasýnda Türk müteahhitleri çok büyük bir rol oynadýlar."

Bakan Bolat, 23 ülke ile serbest ticaret anlaþmasý ve 4 ülke ile tercihli ticaret anlaþmasý yaptýklarýný belirtti. Cezayir'le tercihli ticaret anlaþmasý çalýþmalarýna deðinen Bakan Bolat, "Cezayir'le de geçen yýl tercihli ticaret anlaþmasý yapma kararý aldýk ve müzakereler baþladý. Cezayir'de iki ay kadar önce devlet baþkanlýðý seçimleri baþarýyla gerçekleþtirildi. Sayýn Abdülmecid Tebbun yeniden büyük bir destekle Cezayir halký tarafýndan seçildi. Kendisini yürekten kutluyor ve baþarýlar diliyoruz. Cezayir hükümeti yeniden oluþturuldu ve göreve baþladý. Ýnþallah Cezayirli Dýþ Ticaret Bakanýmýzla beraber tercihli ticaret anlaþmasý müzakerelerini hýzlandýracaðýz. Bu ticaret diplomasileri, dünyayla maksimum ekonomik iþ birliði çabalarýmýz ve yurt dýþý iliþkilerde kazan-kazan ilkemiz ile, birlikte geliþmek, birlikte güçlenmek, büyümek hedefleri doðrultusunda hýzlý adýmlarla yol alýyoruz."

- "ÝSLAM ÜLKELERÝYLE DIÞ TÝCARETÝMÝZ 22 YILDA TAM 11 KAT YÜKSELDÝ"

Ýslam Ýþbirliði Teþkilatý üyesi ülkelerle de ticareti geliþtirmek adýna çok büyük bir yol aldýklarýný anlatan Ticaret Bakaný Bolat, 2002'de Türkiye'nin dýþ ticareti içinde Ýslam ülkelerinin payýnýn sadece yüzde 11 olduðunu ve bugün bu payýn yüzde 26'ya yükseldiðini vurguladý.

Bolat, hedefin yüzde 30'u kýsa sürede baþarmak olduðunu belirterek, "Ýslam ülkeleriyle dýþ ticaretimiz 22 yýlda tam 11 kat yükseldi ve 2023'te 130 milyar dolara çýktý. Bunu inþallah daha da yükselteceðiz. Cezayir 50 milyona yakýn nüfusu, eðitimli ve genç iþ gücü, Avrupa'ya yakýnlýðý ve serbest ticaret anlaþmasý olmasý ile büyük bir kalkýnma ve ekonomik büyüme yoluna ilerlemektedir. Biz de Cezayir hükümetinin dýþ yatýrýmlarý teþvik etmesi, petrol ve doðal gaz dýþý ürünlerle ihracatýný çeþitlendirme çabalarýný memnuniyetle karþýlýyoruz. Türkiye 1500 firmasýyla hidrokarbon, petrol ve doðal gaz dýþýnda Cezayir'de yapýlan yatýrýmlardan birinci sýradadýr. Biz de Türkiye-Cezayir ticaretinin geliþmesi anlamýnda memnuniyet duyuyoruz." ifadelerini kullandý.

Cezayir'in 2024 ve 2025'te ortalama yýllýk yüzde 4 ekonomik büyüme hedeflediðini ve bunu baþarma yolunda ilerlediðini anlatan Bolat, þunlarý söyledi:

"Þirketler arasýnda, iþ insanlarý arasýnda, yatýrým, müteahhitlik, ticaret, finans, hizmetler sektöründe, taþýmacýlýk sektöründe yapýlabilecek birçok fýrsat bulunmaktadýr. Bugünkü Cezayir Türkiye Yatýrým ve Ýþ Forumu, bu konuda çok önemli bir köprü rolü oynayacaktýr. Cezayir-Türk Ýþ ve Yatýrým Forumu Baþkaný Mohammed Ýbrir'e ve ekibine, destekleyen tüm güzide kuruluþlarýmýza çok teþekkürler ediyoruz. 175 kiþilik güçlü bir kafileyle ülkemize geldiðiniz için sizlere de ayrýca teþekkürlerimizi sunuyoruz. Bu minvalde þunu ifade etmek isterim ki, Cezayir'in en büyük dýþ yatýrýmýnda Adana'da Sonatrach doðal gaz þirketiyle Türk inþaat þirketi arasýndaki 1,5 milyar dolarlýk petrokimya yatýrýmý olacaktý. Aþaðý yukarý bütün pürüzler oradan kaldýrýlmýþtýr. Bu yatýrýmla Türkiye Cezayir arasýnda hem enerji ticareti hem de toplam dýþ ticaretimizde önemli artýþlar gerçekleþecektir."

- "UCM'NÝN SOYKIRIMININ BAÞ MÝMARLARI OLAN KÝÞÝLERÝ TUTUKLAMA KARARI ÇOK ÖNEMLÝ BÝR ADIM"

Ticaret Bakaný Bolat, Uluslararasý Ceza Mahkemesi'nin (UCM) birkaç gün önce Ýsrail'in yaptýðý soykýrýmýn baþ mimarlarý olan kiþileri tutuklama kararý almasýnýn ve suçlu ilan etmesinin çok önemli bir adým olduðuna deðindi.

Bu kararýn, Filistin'de, Gazze'de, Batý Þeria'da, Lübnan'daki vahþi katliam ve soykýrýmýn son bulmasý noktasýnda cesaret verici olduðunu vurgulayan Bolat, "Suçlularýn cezasýz kalmayacaðý ve adaletin ahirete kalmadan bu dünyada da tecelli edeceði noktasýnda yüreklere su serpmiþtir. Uluslararasý Ceza Mahkemesi Heyetini yürekten tebrik ediyoruz. Türkiye Cumhuriyeti olarak, devam eden vahþi katliam saldýrýlarýnýn son olmasý noktasýnda dünyanýn þahitliðinde çok büyük gayretler gösterdik. Baþta Cumhurbaþkanýmýz, Dýþiþlerimiz, Hükümetimiz ve Ticaret Bakanlýðý olarak bütün baskýlarý ve mekanizmalarý kullandýk. Uluslararasý diplomaside ve ikili temaslarda bir an önce kalýcý ateþkesin saðlanmasý için gerekenleri yaptýk. Birleþmiþ Milletler'de karar tasarýlarýnýn kabul edilmesine öncülük ettik. Cezayir halký ve hükümeti de gerçekten elinden geleni yaptý. Filistin davasýna sahip çýkma noktasýnda bütün Müslüman alemi olarak bundan sonra da bütün gücümüzle mücadele edeceðiz." ifadelerini kullandý.

Bolat, Ýsrail'e ihracat ve ithalatý 6 ay önce durdurma kararý aldýklarýný ve bu kararýn uygulandýðýný anýmsattý. Filistin ekonomisinin ayakta kalmasý için Filistin'in istediði ticaret noktasýnda da destek verdiklerini belirten Bolat, Gazze baþta olmak üzere 85 bin ton gýda, saðlýk, hijyen yardýmlarý konusunda da öncülük ettiklerini ve etmeye devam edeceklerini vurguladý.

Ýslam Ýþbirliði Teþkilatý zirve toplantýsýnýn geçen hafta Riyad'da gerçekleþtiðini anýmsatan Bakan Bolat, sözlerini söyle tamamladý:

"Tüm Müslüman alemi olarak, güç birliði ve iþbirliði içinde Ýsrail'in Filistin'i ilhak etme çabalarýna, Gazze ve Batý Þeria'daki zorbalýk ve soykýrýma karþý mücadeleyi her zamankinden daha güçlü bir þekilde desteklemeye ve sürdürmeye kararlýyýz. Bu vesileyle Türkiye ve Cezayir dýþ ticaretine büyük ivme katacak ve geçen yýl 6,3 milyar dolar olan dýþ ticaretimizi kýsa vadede 7, orta vadede 10 milyar dolara çýkarma hedefi konusunda bizlere büyük bir ivme ve güç verecek Türkiye-Cezayir Ýþ ve Yatýrým Forumu'nun hayýrlý, bereketli, verimli olmasýný yüce Allah'tan niyaz ediyorum"