Türkiye’nin dinamikleri iyi Moody’s’un kararı maksatlı
ABONE OL

Maliye Bakanı Naci Ağbal, Türkiye’de tüm ekonomik dinamiklerin yerinde olduğunu ve Moody’s’un not indirim sebebini gerekçeleriyle anlatması gerektiğini söyledi. Ağbal katıldığı bir TV programında “Yapısal reformlar devam ediyor, büyümeyi yukarıya çekecek tedbirler alınıyor, faiz, enflasyon göstergeleri iyi... Dolayısıyla Moody’s’in almış olduğu kararının kendi içinde bir rasyonalitesi yok” dedi.

BU ACELE NEDEN

Ağbal şu bilgileri verdi: “Türkiye’nin mevcut ekonomik temelleri sağlamken, geleceğe ilişkin beklentilerde herhangi bir şekilde ciddi bir riske işaret etmezken, Türkiye ekonomisinin olumlu taraflarını ortaya koyup bu notu tutma imkanı varken, bütün bunların yapılmayıp belirsiz birtakım faktörler üzerinden Türkiye’nin notunun indirilmesi maksatlı görüyorum. Moody’s’i apar topar açıklama yapmaya zorlayan faktörler nedir. Raporda ‘darbe girişimi sonrasında oluşan kırılganlıklar hızlı bir şekilde bertaraf edilmiştir, dolayısıyla ekonomide darbe girişimi kaynaklı riskler ortadan kalkmıştır’ ifadeleri yer alıyor. Peki, Moody’s olarak birinci açıklamayı size kimse zorla yaptırmadıysa, ikinci açıklamayı yapmak için bu kadar niye acele davranıyorsun? Normalde bir kredi derecelendirme şirketinin böyle bir açıklamanın zamanlamasının ne manaya geleceği konusunda rasyonel düşünmesi beklenir. O zaman soru şurada: Moody’s’i böyle bir açıklamayı apar topar yapmaya zorlayan bizim bilmediğimiz faktörler nedir? O zaman Moody’s’in süratle kamuoyunu aydınlatması lazım.”

ASGARİ ÜCRET 1.300 TL

Asgari ücret konusunda yapılan düzenlemeyle ilgili açıklama yapan Ağbal “Hükümet olarak yapmış olduğumuz düzenlemeyle asgari ücrette evli olmaya bağlı olarak, çocuk sahibi olmaya bağlı olarak aslında asgari ücret zaten bin 387 liraya kadar çıkmıştı. Şimdi şöyle söylüyoruz: Hükümet olarak bizim verdiğimiz söz hiçbir şekilde hiç kimsenin maaşı net bin 300 liranın altına düşmeyecek” dedi.