Alaþehir ilçesinde toplam 40 megavatlýk iki santralle üretimine devam eden Maspo Enerji, sayýlarý hýzla artan jeotermal santrallerde enerji verimliliðini artýrmak ve dýþa baðýmlýlýðý azaltmak üzere çalýþma baþlattý.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlýðýnýn bu yýl Türkiye'nin ilk jeotermal Ar-Ge merkezi olarak ilan ettiði merkezde yerlileþtirme ve verim artýrma projeleri yürütülüyor.
Þirketin genel müdürü Murat Solmaz, AA muhabirine, Türkiye'nin jeotermal enerji bakýmýndan dünyanýn en zengin ülkelerinden biri olduðunu belirterek, sektörün bu alandaki potansiyeli iyi kullandýðýný, 2010 yýlýnda sonra yapýlan yatýrýmlarla Türkiye'nin bin 600 megavat jeotermal enerji kapasitesine sahip olduðunu söyledi.
Solmaz, Türkiye'nin jeotermal enerjide kurulu gücüyle dünyada 4. sýrada yer aldýðýný hatýrlatarak, "Dünya jeotermaline yön verebilmemiz için mutlaka bu alanda araþtýrmalar yapmamýz gerekiyor. Biz Ar-Ge merkezi kurmadan önce de sondaj kuyularýmýzý kazarken riskleri azaltmak için araþtýrma çalýþmalarý yapýyorduk. Tesisleri kurduðumuzda enerji verimliliðini artýrma noktasýnda da çalýþmalarýmýz vardý. Bu çalýþmalarý bir disiplin altýna almakla ilgili karar aldýk. Bunun için de Ar-Ge merkezimizi kurduk." dedi.
Ar-Ge merkezi ile ülkeye enerji üretmenin yanýnda aralarýnda mühendislerin de bulunduðu 20 teknik personelle üniversitelerle iþ birliði halinde projeler geliþtirdiklerini dile getiren Solmaz, özellikle sektörde ithalatla temin edilen makine ve teçhizatlarý yeri olanaklarla geliþtirmeye odaklandýklarýný ifade etti.
Solmaz, Ar-Ge merkezindeki çalýþmalarýný 3 temel baþlýk altýnda topladýklarýný dile getirerek, þunlarý kaydetti:
"Ýlk olarak Türk sanayisinin geliþebilmesi için jeotermal konusunda ihtiyaç duyulan ekipmanlarýn Türkiye'de üretilmesini amaçlýyoruz. Ýkinci amacýmýz ise enerji verimliliðini artýracak alet ve teçhizatlarýn oluþturulmasý ve modernize edilmesi. Enerji verimliðini biz iki yönlü düþünüyoruz, biri ürettiðimiz enerjinin maksimum seviyelere çýkarýlmasý diðeri ise iç tüketimimizi daha aþaðýlara çekmek. Her iki konuda da çalýþmalarýmýz ve projelerimiz devam ediyor. Bunlarla ilgili birkaç proje üzerinde çalýþýyoruz. 3. amacýmýz ise daha uzun vadeli, elde edilen jeotermal akýþkanýn içeriðiyle alakalý. Bu içeriðin depolanmasý, ekonomiye kazandýrýlmasý ya da bertaraf edilmesi noktasýnda."
Jeotermal enerjinin çevreci bir enerji türü olmasýna raðmen çevresel kaygýlarla birlikte anýldýðýna iþaret eden Solmaz, "Çevresel konularla alakalý olarak, jeotermal akýþkanýn ihtiva ettiði elementleri araþtýrýyoruz. Seviyeleri dünya standardýnýn üzerinde fazla olan bir element gördüðümüz zaman bunlarýn depolanmasý, ekonomiye kazandýrýlmasý ya da bertarafý ile ilgili kimya mühendisi arkadaþlarýmýzla yürüttüðümüz projeler var." diye konuþtu.