Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakaný Faruk Özlü, Bakanlýk’ta gerçekleþtirilen Model Fabrika Ýmza Töreninde yaptýðý konuþmada, Bakanlýk olarak KOBÝ’lerin küresel rekabet koþullarýna uyum saðlamasýný ve bu yarýþta geri kalmamasýný öncelikli meselelerden biri olarak gördüklerini belirterek, “Bunun için KOBÝ’lerimizi, Ar-Ge ve inovasyona yönlendirecek programlar, destekler hazýrladýk. Çünkü emek yoðun üretimin, yerini teknoloji yoðun üretime býraktýðý bu yeni dönemde, Ar-Ge ve inovasyon var olmanýn ön koþulu olarak görülmektedir. Bizim kültürümüzün, ekonomi dünyasýna sunduðu çok önemli bir söz var: Alýn teri kutsaldýr. Bu söz; iþ barýþýnýn, çalýþanlarýn memnuniyetinin ve geliþmenin anahtarýdýr. Ancak deðiþen ve dönüþen dünyanýn gerçeklerine gözlerimizi kapatamayýz. Bu yeni dünya düzeninde akýl teri de, alýn teri kadar kutsaldýr. Çünkü amansýz küresel rekabette bizi öne geçirecek, ileriye taþýyacak olan ekonomik çýktýlar; akýl teriyle harmanlanmýþ alýn teri ile mümkündür. Ýþte o akýl bize bir yandan teknoloji ile donatýlmýþ iþletmeleri dayatýrken, diðer yandan verimliliði þart koþmaktadýr. Biz bugün, bunun gereðini yapmak için önemli bir adým atmak üzere bir araya geldik” ifadelerini kullandý.
“Türkiye’nin ilk Model Fabrikasýný kuruyoruz”
“Türkiye’nin ilk Model Fabrikasýný kuruyoruz” diyen Özlü, “Bugüne kadar, ekonomide yapýlan hamleler, hep açýlan fabrikalar ile sembolize edildi. Kurulan her yeni fabrika, yeni bir ekonomik atýlým olarak sunuldu, umut oldu.Bu doðruydu. Ama sonrasýnda; o fabrikalarýn nasýl çalýþtýðý, ne kadar verimli olduðu konusuyla pek ilgilenemedik. Ýþte biz bugün yeni bir sayfa açýyoruz. Fabrikalarda verimlilik dönüþümünü saðlayacak ilk merkezi kuruyoruz. Model fabrika olarak adlandýrýlan bu yapýyý, “fabrikalarýn fabrikasý” olarak da görüyoruz. Bugün ayný zamanda, bugüne kadar açýlmýþ bütün fabrikalarýn dönüþümü düðmesine de basýyoruz. Bu dönüþüm bir verimlilik dönüþümü, ayný zamanda bir yalýn dönüþüm ve en önemlisi bir dijital dönüþümdür. Çünkü nicelik tek baþýna bir anlam ifade etmez. O niceliðin içini nitelikle doldurmamýz gerekiyor. Artýk, üretimin bütün aþamalarýnda, nicelik kýsmýnýn önemi azalmýþ, nitelik önem kazanmýþtýr. Bundan sonra üzerinde durmamýz gereken husus, her aþamada üretimin niteliðini artýrmak olmalýdýr. Biz, bu model fabrikayla kaynaklarýn, zamanýn ve en önemlisi umudun israf edilmesinin önüne geçiyoruz. Bu yüzden; dünyada son yýllarda sanayileþmiþ ülkelerde uygulanan ve çok baþarýlý örnekleri bulunan bu modeli, iþletmelerimizin verimliliðini artýrmak için hayata geçiriyoruz. Model fabrika, iþletmelerimizin yeni sanayi devrimine geçiþinde, önemli bir role sahip olacak. Model fabrika, Türkiye’de kurulacak ilk uygulamalý yetkinlik ve dönüþüm merkezi olmasý itibarýyla, ülkemiz sanayisinin geliþimine çok önemli katkýlar saðlayacak. Model Fabrikayla; sanayimizin verimlilik esaslarýna uygun olarak geliþmesinin önünü açacaðýz. Verimlilik konusunda aksayan yönlerin, model fabrikada iyileþtirilmesi yapýlacak” deðerlendirmesinde bulundu.
“Model fabrikalar, 4. Sanayi Devriminin öngördüðü dijital dönüþümü gerçekleþtirmenin önemli birer aracý olacaktýr”
Model fabrikada, iþçilere meslek edindirme kursu veya klasik iþbaþý eðitimleri verilmeyeceðinin altýný çizen Bakan Özlü, þöyle konuþtu:
“Özel bir eðitim metodu uygulanacak. Bu metodla; mühendislerin ve yöneticilerin, düþünme tarzlarýný verimlilik odaklý bir þekilde deðiþtireceðiz. Burada tercih ettiðimiz yöntem; yaparak öðrenme ve öðrendiðini uygulayarak dönüþtürme yöntemidir. Yaparak öðrenmeye odaklanan model fabrikalar, gerçek bir üretim ortamýnda, katýlýmcýlara öðrenirken hata yapma özgürlüðü ve esnekliði saðlamaktadýr. Böylece üretimle ilgili fýrsatlar ve sorunlar fark edilecektir. Çözüm olanaklarýnýn daha kolay tespit edilmesi saðlanacaktýr. Yalýn dönüþüm, dijital dönüþüm, ürün geliþtirme, enerji verimliliði gibi konularda, iþletme çalýþanlarýnýn bilgi ve becerilerini artýracaðýz. Model fabrikalar, 4. Sanayi Devriminin öngördüðü dijital dönüþümü gerçekleþtirmenin önemli birer aracý olacaktýr. Bu merkezlerin baþarýsý için; kamu kurumlarýnýn, Sanayi ve Ticaret Odalarýnýn, Organize Sanayi Bölgelerinin, üniversitelerin ve özel sektör kuruluþlarýnýn iþbirliði gerekmektedir. Türkiye’nin ilk model fabrikasýna, Ankara birinci Organize Sanayi Bölgesi ev sahipliði yapacaktýr. Baþkentimiz Ankara, verimliliðin ve sanayideki dönüþümün de baþkenti olacaktýr. Bu nedenle, Ankara’da oluþturulan bu iþbirliði modelinin, diðer illerimizde kurulacak model fabrikalar için de örnek olmasýný diliyorum.”
“Attýðýmýz bu imza Türkiye’nin sanayisinin çýtasýnýn yükselmesine konulan bir tuðla olacaktýr”
Verdikleri desteklerle, iþletmeleri ortak bir hedefe doðru yönlendirmeye çalýþtýklarýný vurgulayan Özlü, “O hedef; iþletmelerimizin, Ar-Ge ve inovasyonun önemini özümsemiþ, çaðý yakalayan yapýlar haline gelmesidir. Ar-Ge ve inovasyon, sadece yeni ürünleri içermez. Mevcut iþleyiþin, verimli hale getirilmesi de bu sürecin önemli bir parçasýdýr. Bu nedenle; Ýþletmelerimizin verimlilik ilkesini kurum kültürü haline getirmesi þarttýr. Bilim, teknoloji ve nitelikli insan gücünün uyumlu birlikteliði ile hedefimize ulaþabiliriz. Zamanda, enerjide ve kaynak kullanýmýnda bu ilkeyle oluþturulacak bir yöntem tarzý, bize sýçrama yaptýracaktýr. Ýnanýyorum ki; attýðýmýz bu imza Türkiye’nin sanayisinin çýtasýnýn yükselmesine konulan bir tuðla olacaktýr” þeklinde konuþtu
“Ýlerleyen dönemlerde endüstri 4.0 çalýþmalarýyla beraber ülkemizin sanayisine yol gösterecek bir çalýþma"
ASO Baþkaný Nurettin Özdebir ise imza töreninde yaptýðý konuþmada, “Ülkemizin en önemli sorunlarýndan cari açýk, iþsizlik gibi birçok sorumuzun temelinde teknoloji yetersizliðimiz, teknoloji orta tuzaðýnda olmamýz ve bunun yanýnda belki en az onun kadar önemli olan verimsiz çalýþmamýz yatmakta. OECD ortalamasý büyük iþletmelerle KOBÝ’lerin arasýndaki verim farkýnýn 1.8 kat olduðu söylemekte, TÜÝK verilerine göre bizde bu oran 5.1. ülkemizdeki iþletmelerin yüzde 99.8’i KOBÝ olduðuna göre çok ciddi bir verimlilik sorunumuz olduðu meydanda. Bakanlýðýnýzýn öngörüsüyle Türkiye’deki verimliliði arttýrmak açýsýndan böyle bir çalýþmanýn yapýlmýþ olmasýný duyar duymaz biz bu çalýþmalarýn içerisine katýldýk. En baþýndan beri bu iþi takip ediyoruz. Ülkemizde çýðýr açacak bu onurlu görevi ASO ve 1. Organize Sanayi Bölgesine bahþettiniz. Elimizden geldiði kadar en iyisini yapmaya çalýþýyoruz. Projenin bütçesi 15-16 milyon lira civarýnda olsa da en az bir o kadar biz ASO ve 1. OSB olarak bu iþe artý yatýrým yapýyoruz. Ýlerleyen dönemlerde endüstri 4.0 çalýþmalarýyla beraber ülkemizin sanayisine yol gösterecek bir çalýþma. Sanayicilerimiz, KOBÝ’lerimiz açýsýndan müthiþ bir fýrsat olacak. Görerek öðrenmeyi uygulayarak öðrenmeyi bizzat yaþayarak öðrenmenin yolunu açmýþ olacaðýz” ifadelerini kullandý.
Ýmza törenine Bakan Özlü’nün yaný sýra Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlýðý Verimlilik Genel Müdürü Anýl Yýlmaz, Ankara Sanayi Odasý (ASO) Baþkaný Nurettin Özdebir, ASO 1. Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Baþkaný Nedim Durukan ve Birleþmiþ Milletler Kalkýnma Programý (UNDP) Türkiye Direktörü Claudio Tomasi de katýldý.
Konuþmalarýn ardýndan Türkiye’nin ilk Model Fabrikasý için imzalar atýldý.
Model Fabrikada pilot uygulama yýl sonunda baþlayacak
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlýðý tarafýndan Birleþmiþ Milletler Kalkýnma Programý’nýn (UNDP) teknik iþbirliðiyle yürütülen Model Fabrika Projesi ASO’nun uygulama ortaðý olarak katýlmasýyla Türkiye’nin ilk Model Fabrikasý olacak. Ankara’da ASO 1. Organize Sanayi Bölgesinde kurulmasýna baþlanan Model Fabrika için tahsis edilen binanýn tasarým çalýþmasý tamamlandý. Tadilat ve donatým faaliyetlerinin tamamlanmasýyla 2017 yýlý sonunda eðit-dönüþ pilot programý baþlatýlacak. 2018 yýlý içinde ilk grup firmanýn verimlilik ve rekabet gücünü artýracak yalýn ve dijital dönüþümlerinin gerçekleþmesi hedefleniyor. Kamu ve özel sektör ortak finansmaný ile hayata geçecek merkezin ilk yatýrým maliyeti 15 milyon TL olacak