Türkiye'nin jeopolitik önemine dikkati çektiler: Asya devinden ticaret hacminin büyüyeceði sinyali
ABONE OL

CSO Ada Ankara Tarihi Salon'da Güney Kore'nin Milli Günü dolayýsýyla düzenlenen etkinliðe, Bakan Bayraktar, Güney Kore'nin Ankara Büyükelçisi Jeong Yeondoo, yabancý misyon temsilcileri ve birçok davetli katýldý.

Bayraktar, burada yaptýðý konuþmada, iki ülkenin geçmiþi uzun yýllara dayanan dost iki ülke olduðunu, Türkiye'nin, 1949'da Kore'yi baðýmsýz bir devlet olarak tanýdýðýný hatýrlattý.

Türkler için 1 trilyon dolarlýk fýrsat

1950-1953'te yaþanan Kore Savaþý'nýn iki uzak ülke arasýndaki iliþkileri yakýnlaþtýrdýðýný belirten Bayraktar, Birleþmiþ Milletlerin (BM) çaðrýsý üzerine Kore'ye giden Türk askerinin dillere destan mücadelesinin hem iki ülke hem de iki halk arasýnda kopmasý mümkün olmayan özel bir bað oluþturduðunu, Türk askerinin, Kore Savaþý'ndaki baþarýlarýyla tüm müttefik ordularýnýn da saygýsýný kazandýðýný söyledi.

Kore Savaþý'nda þehit olan 462 Türk askerinin, Güney Kore'nin Busan kentinde bulunan BM Kore Anýtsal Mezarlýðý'nda yattýðýný belirten Bayraktar, iki ülke arasýndaki iliþkilerin 2012'de stratejik ortaklýk seviyesine yükseldiðini dile getirdi.

GÜNEY KORE ÞÝRKETLERÝNÝN TERCÝHÝ TÜRKÝYE OLDU

Ýki ülkenin birçok uluslararasý teþkilatta iþbirliði içinde olduðunu dile getiren Bayraktar, Güney Kore'nin global þirketlerinin de aralarýnda bulunduðu 200'ün üstünde Koreli firmanýn Türkiye'de yaklaþýk 450 milyon dolarlýk yatýrýmý olduðunu, Kore firmalarýnýn Türkiye'nin jeostratejik konumundan faydalanarak Türk ortaklarýyla yaptýklarý yatýrýmlarý geliþtirmelerinin her iki ülke açýsýndan da yararlý olacaðýný vurguladý.

Bayraktar, Türkiye'nin enerji alanýnda uluslararasý iþbirliði imkanlarýnýn geliþtirilmesine büyük önem verdiðini anlatarak, þunlarý kaydetti:

"Bu çerçevede, Güney Kore'yle baþta yenilenebilir ve nükleer olmak üzere enerji alanýndaki iþbirliðinin somut ortaklýklara dönüþmesi temennimizdir. Bu yýl içerisinde yapmayý arzu ettiðimiz Karma Ekonomik Komisyon toplantýsý, ekonomi ve enerji alanýndaki iliþkileri bütüncül bir þekilde ele alma fýrsatý oluþturacaktýr.

Bölgesel gerilim ve krizlerden doðrudan etkilenen iki ülke olarak Türkiye ve Kore'nin, küresel barýþ ve istikrarýn korunmasý ile kalkýnmanýn saðlanmasý konusunda daha yakýn ve güçlü ortaklýklar geliþtirebilecekleri bir zemin mevcuttur. Bu baðlamda Kore'yle iliþkilerimizi, Yeniden Asya Giriþimimiz kapsamýnda önümüzdeki dönemde de halklarýmýzýn karþýlýklý menfaati temelinde ilerletme arzumuzu vurgulamak isterim."

TÝCARET HACMÝ 10 MÝLYAR DOLARI AÞTI

Jeong, Türkiye'de göreve baþladýðýndan bu yana iki ülke arasýndaki ortak tarihi kültürden gelen kardeþlik baðlarýnýn gücünden derinden etkilendiðini söyledi.

Göreve gelir gelmez Türkiye mesajý: Baþkan Erdoðan ile çalýþmaya devam edeceðim

Türkiye'nin Kore Savaþý'na asker göndermesine deðinen Jeong, "Onlarýn cesareti, Kore'nin özgürlüðünü ve demokrasisini güvence altýna almaya yardýmcý oldu. Bu gece bu fedakarlýðý onurlandýrýyoruz." dedi.

Jeong, Türkiye'nin canlý genç nüfusu ve güçlü sanayi altyapýsý ile ekonomilerinin birbirini tamamladýðý belirterek, bunun sinerjik ve tarihsel açýdan önemli bir ortaklýk sunduðunu kaydetti.

"Ýkili ticaret hacmimiz 10 milyar dolarý aþmýþ olup, gelecekte bunun daha da büyümesini bekliyoruz." diyen Jeong, bölgede içler acýsý durumlara þahit olduklarýný belirterek "Umarým bölgedeki tansiyon düþer ve barýþ bir an önce hakim olur." dedi.

TÜRKÝYE'NÝN JEOPOLÝTÝK ÖNEMÝNE DÝKKATÝ ÇEKTÝ

Jeong, þunlarý ifade etti:

"Türkiye'nin jeopolitik önemi gözler önüne alýndýðýnda iþbirliðimiz küresel zorluklarý ele almak için hayati öneme sahiptir. Birlikte, gelecek nesiller için barýþý, refahý ve ortak ilerlemeyi teþvik etmeye devam edeceðiz. Kore ve Türkiye arasýndaki dostluðun her geçen gün daha da güçlenmesini dilerim."

3,5 trilyon dolarlýk büyük fýrsat

Dünya devinden Türkiye sinyali