Türkiye'nin oyun teknolojisinde 10 yýlda 5 unicorn çýkartmasý bekleniyor
ABONE OL

Kasapoðlu, Finlandiya'nýn baþkenti Helsinki'de düzenlenen Avrupa'nýn en önemli teknoloji ve startup etkinliklerinden Slush'ta, AA muhabirinin sorularýný yanýtladý.

Entertech Ýstanbul Teknokent'in, Ýstanbul Üniversitesi ve Ýstanbul Üniversitesi-Cerrahpaþa gibi 2 AR-GE üniversitesinin paydaþ olduðu tek teknokent olduðunu anlatan Kasapoðlu, "Tabii bu kadar geniþ bir çatý altýnda yer almak bize birçok avantaj saðlýyor. Bunlarýn baþýnda üniversitemizdeki beþeri sermayeye eriþim avantajýmýz var. Üniversitemizde 100 bine yakýn öðrencimiz var, 6 bin tane akademisyenimiz var, milyonlarca mezunumuz var. Bu deðerlere eriþim avantajýmýz var." ifadelerini kullandý.

Üniversitede üretilen bilimsel ve akademik bilgiyi kullandýklarýný bildiren Kasapoðlu, üniversitenin patentlerine, tezlerine, projelerine ve laboratuvarlarýna eriþim imkanýna sahip olduklarýný söyledi.

- "ÞUBAT 2025'TE LONDRA'DA OFÝS AÇACAÐIZ"

Muhammed Kasapoðlu, Entertech Ýstanbul Teknokent'in; 150'nin üzerinde AR-GE firmasý ve 1500'ün üzerinde AR-GE mühendisine ev sahipliði yaptýðýný belirterek, "5 yýllýk bir stratejik plan hazýrladýk. Bu plan kapsamýnda teknokentimizi nasýl cazip hale getirebiliriz? Dedik ki 'bugün Türkiye'de muafiyetler olmasa giriþimciler niye Entertech Ýstanbul Teknokent'e gelsin?' 3 önemli konu tespit ettik. Bunlardan birincisi, uluslararasýlaþtýrma. Yani eðer giriþimcilerimizi yurt dýþýna açabilirsek, onlara yurt dýþýndan müþteri ve yatýrýmcý bulabilirsek, oradaki finansa eriþimi saðlayabilirsek daha cazip hale gelebiliriz." diye konuþtu.

Entertech Ýstanbul Teknokent olarak giriþimcileri küresel sahneye taþýma amacýyla Amsterdam'daki ofisin ardýndan Þubat 2025'te Londra'da ofis açacaklarýný bildiren Kasapoðlu, Slush 2024'e 4 adet oyun giriþimi getirdiklerini dile getirdi.

- "DÜNYAYI 3-4 GÝRÝÞÝMCÝ YÖNETÝYOR"

Entertech Ýstanbul Teknokent Genel Müdürü Kasapoðlu, "dünyayý 3-4 giriþimcinin yönettiðini" söyleyerek, þunlarý kaydetti:

"Dolayýsýyla giriþimcilik ekosistemi çok önemli. Yakýn zamanda giriþimlere yatýrým yapmak için bir fon kuruyoruz. Bu fonla kendi giriþimlerimizi fonlamayý planlýyoruz. Çünkü fon çok önemli. Giriþimci, fon neredeyse oraya gidiyor. Fon yurt dýþýnda ise yurt dýþýna gidiyor. Dolayýsýyla bizim kendi güçlü fonlarýmýzýn olmasý lazým.

5 yýlda 25 tane giriþime yatýrým yapmayý hedefliyoruz. Ayrýca Sanayi ve Teknoloji Bakanlýðýndan oyun kümelenmesiyle projemizle ilgili destek alacaðýz. Kümelenmede YTÜ Yýldýz Teknopark, ODTÜ Teknokent, StartGate Tekmer, Biruni Teknopark, Biliþim Vadisi gibi 50'ye yakýn paydaþ var. Dolayýsýyla amacýmýz, oyun alanýndaki firmalarý ve stüdyolarý kümelendirmek ve rekabet öncesi iþ birliði yapmak. Bu amaçla çalýþýyoruz."

Türkiye'nin oyun teknolojisi ekosisteminin çok hýzlý büyüdüðünü vurgulayan Kasapoðlu, "Þu anda Türkiye'de 7 unicorn var. Bunlardan 2'si oyun alanýnda. Benim tahminim, önümüzdeki 10 yýl içinde oyun teknolojisinde en az 5 unicorn daha çýkartýrýz." dedi.

"Unicorn" ifadesi, genellikle giriþim sermayesiyle büyüyen ve deðeri 1 milyar dolarýn üzerine çýkan þirketler için kullanýlýyor.