Türkiye'nin SÝHA ve ÝHA'larý omuz kabarttý: 8 ülkenin olduðu masaya damga vurduk
ABONE OL

Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcý, katýldýðý uluslararasý bir organizasyonda Türkiye'nin özellikle ÝHA, SÝHA ve uydu alanýndaki çalýþmalarýnýn gündem olduðunu belirtti. Gezeravcý, çok üst düzey bir yetkilinin, 8 ülkenin astronotunun hazýr bulunduðu bir masada, herkesle görüþürken, en uzun konuþtuðu konunun Türkiye'nin, ÝHA ve SÝHA'larla kendi uçaðýný üretmesi olduðunu söyledi.

TÜRKÝYE'NÝN SÝHA-ÝHA'LARI VE UZAY ATAÐI ULUSLARARASI TOPLANTILARIN GÜNDEMÝNDE

Gezeravcý, AA muhabirine, TEKNOFEST etkinliklerine katýldýðý Adana'da çalýþmalarýna iliþkin bilgi verdi.

TEKNOFEST'e baþlangýcýndan itibaren halkýn büyük ilgi gösterdiðine dikkati çeken Gezeravcý, etkinliðin öznesinde gençlerin olduðunu, katýlýmcýlarýn müstesna bir faaliyet alanýnda ilham alacaklarý hikayeler dinlediklerini ve keyifle vakit geçirdiklerini söyledi.

Alper Gezeravcý, uzay misyonu öncesinde Adana Ýncirlik Hava Üssü'nde F-16 pilotu olarak görev yaptýðýný hatýrlatarak, "Döndükten sonra da 1 yýlýn üzerinde uçamadýðým dönem sebebiyle bütün tazeleme uçuþlarýmý burada Adana'da Ýncirlik Hava Üssü'nde gerçekleþtirdim. Mayýstan itibaren tekrardan uçuþa geri döndüm. Ancak burada 10. TEKNOFEST'te normal görev icra ettiðim F-16 uçaðýmla alanda hazýr bulunan sevgili misafirlerimizin de üzerlerinde bir gösteri uçuþu yapma imkaným oldu. Bu tabii ki harika bir duygu. Buradaki uçuþum memleketin çocuklarýnýn, devletinin gücünün olduðu her alanda hizmet etme imkanýnýn bulunduðunu görmelerine vesile oldu." diye konuþtu.

- TÜRKÝYE'YÝ ÝTALYA'DA TEMSÝL EDECEKLER

Hollanda'da geçen hafta katýldýðý etkinliklere iliþkin de bilgi veren Gezeravcý, bunlardan birinin, halihazýrda dünyada göreve devam eden bütün astronotlar ve emekli astronotlarýn çatýsý altýnda toplandýðý bir organizasyon kapsamýnda, Avrupa Uzay Ajansýnýn teknoloji merkezinde düzenlenen kongre olduðunu anlattý.

Gezeravcý, kongrede, dünyada mevcut durumda uzaya iliþkin güncel bütün geliþmelerin masaya yatýrýldýðýný ve ülkeler ile organizasyonlar arasýnda uzay görevlerinde geleceðe yönelik iþbirliði planlamalarýnýn konuþulduðunu dile getirdi.

Söz konusu kongreden TEKNOFEST'e katýlmak üzere ayrýlarak Türkiye'ye döndüðünü belirten Gezeravcý, þunlarý kaydetti:

"Bu uluslararasý organizasyon kapsamýnda katýldýðýmýz etkinliklerden birinde çok üst düzey bir yetkilinin, 8 ülkenin astronotunun hazýr bulunduðu bir masada, teker teker hepimizle görüþürken, en uzun konuþtuðu konu, ülkemizin son 10 yýlda ÝHA ve SÝHA'larla kendi uçaðýný üretmesi, kendi uydusunu fýrlatmasý ve teknoloji çalýþmalarý oldu. Bu durum, bu ülkenin bir vatandaþý olarak orada müthiþ derecede omuzlarýmý kabarttý. Allah daha nice böyle mutluluklarý yaþamayý nasip etsin. Önümüzdeki hafta Axiom-3 ekibiyle birlikte Ýtalya'da farklý þehirlerde yine görev sonrasý farklý konferans ve toplantýlar vesilesiyle faaliyette olacaðýz. Onun bitiminde de Milano'da baþlayacak Uluslararasý Astronomi ve Uzay Bilimleri Kongresi'ne katýlarak ülkemizi temsil edeceðiz."

Bayraktar AKINCI'dan TOLUN IIR ile tam isabet

Bayraktar TB3 SÝHA'dan bir ilk

Baykar'ýn Kýzýlelma sonrasý projesi belli oldu