Türkiye'nin Teknoloji ihracatýnda rekor artýþ: 10 milyar dolara yaklaþtý! Bakan Kacýr 2025 hedefini açýkladý
ABONE OL

AA muhabirinin TÜÝK ve 2025 Yýlý Cumhurbaþkanlýðý Yýllýk Programý'ndan derlediði verilere göre, Türkiye'nin imalat sanayisinde orta yüksek ve yüksek teknolojili ürün ihracatý 10 yýlda 100 milyar dolara dayandý.

Türkiye'nin orta yüksek ve yüksek teknolojili ürün ihracatý 2013'te 53,1 milyar dolar iken 2017'de 60,1 milyar dolar seviyesini gördü. Söz konusu ürünlerin ihracatý 2021'de 77,4 milyar dolar bandýna çýkarken, 2022'de 88,7 milyar dolar oldu. Orta yüksek ve yüksek teknolojili ürünlerin ihracatý geçen yýl 97,3 milyar dolar olarak kayýtlara geçti.

Bu yýlýn ocak-eylül döneminde ise orta yüksek ve yüksek teknolojili ürünlerin ihracatý 73,4 milyar dolar seviyesinde gerçekleþti.

ÖNCELÝKLÝ SEKTÖRLER VE BEÞERÝ SERMAYE DESTEKLENECEK

Bakan Kacýr, söz konusu verilere iliþkin AA muhabirine yaptýðý deðerlendirmede, son 22 yýlda rekabetçi üretime yönelik imalat sanayisinde yatýrýmý, üretimi, istihdamý ve ihracatý artýracak politikalara öncelik verdiklerini anlattý.

Milli geliri son 22 yýlda 238 milyar dolardan 1,1 trilyon dolara çýkardýklarýný vurgulayan Kacýr, 2002'de dünyanýn en büyük 18. ekonomisi olan Türkiye'nin, her yýl ortalama yüzde 5,4 büyüyerek bugün satýn alma gücüne göre dünyanýn en büyük 11. ekonomisi haline geldiðini söyledi.

Kacýr, imalat sanayisi sektörlerinin istihdam, üretim, ticaret, katma deðer ve teknoloji düzeylerinin arttýðýna dikkati çekerek, kimya, ilaç-týbbi cihaz, makine, elektrikli teçhizat, otomotiv, elektronik ve raylý sistem araçlarýnýn öncelikli sektörler olacaðýný kaydetti.

Teknoloji, yenilik, ürün kalitesi ve verimlilik saðlanarak yüksek katma deðerli üretimi artýracaklarýnýn altýný çizen Kacýr, yüksek teknoloji ve verimliliðe dayalý yatýrýmlarla istihdam, üretim ve ihracatý artýracaklarýný, beþeri sermayeyi bu doðrultuda güçlendireceklerini bildirdi.

2025'TE HEDEF 117,1 MÝLYAR DOLAR

Kacýr, yüksek katma deðerli üretimi hedefleyen sanayi politikasýyla yapýsal dönüþümü hýzlandýracaklarýný ifade ederek, Türkiye'nin orta ve yüksek teknolojili ürün ihracatýnýn imalat sanayi ihracatý içindeki payýný da artýrmayý hedeflediklerini dile getirdi.

Türkiye'nin yüksek teknoloji ürün ihracatýnýn 10 milyar dolara yaklaþtýðýna dikkati çeken Kacýr, þöyle devam etti:

"Orta yüksek ve yüksek teknolojili ürün ihracatýmýz geçen yýl rekora imza atarak 97,3 milyar dolar oldu, bu yýl ise 9 ayda 73,4 milyar dolar seviyesinde. Ýhracatýmýzý artýrmak için program ve desteklerimizi kararlýlýkla sürdürüyoruz. Gelecek yýl orta-yüksek ve yüksek teknolojili ürünlerin imalat sanayi ihracatýndaki payýnýn yüzde 44'e yaklaþmasýný bekliyoruz. Cumhurbaþkanlýðý Yýllýk Programý'nda da belirlediðimiz üzere, söz konusu ihracatýn 2024'te yaklaþýk 104 milyar dolar olarak gerçekleþmesini, 2025'te de 117,1 milyar dolara çýkmasýný hedefliyoruz."

YENÝ TEÞVÝK PROGRAMLARI YOLDA

Kacýr, sayýlarýný 191'den 362'ye yükselttikleri OSB'ler ve kurduklarý 45 endüstri bölgesiyle Türkiye'yi küresel üretim üssü haline getirdiklerinin altýný çizerek, 104 teknoparkta 11 bine yakýn firmanýn, teknoloji geliþtirme çalýþmalarý yürüttüðünü aktardý.

Katma deðerli üretim, yeþil ve dijital dönüþüm odaklý olarak imalat sanayinin dönüþümü için yeni enstrümanlarý devreye aldýklarýný belirten Kacýr, "Yarýdan fazlasýný havacýlýk ve savunma sanayiinin oluþturduðu yýllýk yüksek teknolojili ürün ihracatýmýz 9,1 milyar dolarý aþtý. Yüksek teknoloji yatýrýmlarý için AR-GE'den seri üretime, uçtan uca, bütüncül bir destek mekanizmasý kuran 'Teknoloji Odaklý Sanayi Hamlesi Programý' ile bugüne kadar 102 milyar liralýk yatýrýmý harekete geçirdik. 'Yatýrým Taahhüdü Karþýlýðý Avans Kredisi' (YTAK) programýmýzla yüksek teknoloji yatýrýmlarýna cazip koþullarda ve uzun vadeli finansman saðlýyoruz." deðerlendirmesini yaptý.

Türkiye'yi yeni teknoloji yatýrýmlarýnýn adresi kýlacak, tarihin en büyük ölçekli teþvik programý HIT-30 Yüksek Teknoloji Yatýrým Programý'ný ilan ettiklerine dikkati çeken Kacýr, "Programla, yatýrýmcýlarýmýza proje bazlý yatýrým teþviklerinin yanýnda pazar geliþtirme destekleri, cazip koþullarda finansman ve uygun yatýrým alanlarý sunuyoruz. Ekonomimizin lokomotif sektörlerinin sürdürülebilirlik ve verimlilik odaklý dönüþümünü destekleyecek yeni projeleri devreye alýyoruz. Sanayicilerimizin ikiz dönüþüm ihtiyaçlarý doðrultusunda yeni teþvik enstrümanlarýný devreye almayý sürdüreceðiz." diye konuþtu.

Mehmet Fatih Kacýr, imalat sanayisi özelinde büyük veri, nesnelerin interneti, endüstriyel robot teknolojileri, akýllý sensör teknolojileri, yapay zekaya dayalý siber fiziksel akýllý fabrika sistem ve bileþenleri, siber güvenlik, akýllý ve esnek otomasyon sistemleri ve sanal/artýrýlmýþ gerçeklik olmak üzere 8 dijital teknoloji alanýný proje teklif çaðrýsý kapsamýna aldýklarýný sözlerine ekledi.

  • bakan kacýr
  • türkiye ihracat
  • sanayi ve teknoloji