Türkiye'nin uzun dönemli yenilenebilir enerji planlarý Londra'da yatýrýmcýlarla paylaþýldý
ABONE OL

Cumhurbaþkanlýðý Yatýrým Ofisi'nin, Türkiye'nin yenilenebilir enerji piyasasýna iliþkin son geliþmeleri ve fýrsatlarý yatýrýmcýlarla paylaþacaðý, Ýngiltere, Fransa, Hollanda ve Almanya'yý kapsayan özel turunun ilk toplantýsý Londra'da düzenlendi.

Toplantýda, Türkiye'nin 2035'e yönelik yenilenebilir enerjide kapasite artýþ hedefleri ve temiz enerji dönüþüm planlarýnýn yaný sýra yatýrýmcýlara sunulan fýrsatlar ve tarife garanti modellerine iliþkin bilgilendirme yapýldý.

Türkiye'nin Londra Büyükelçisi Osman Koray Ertaþ, toplantýda yaptýðý konuþmada, küresel çapta iklim deðiþikliði nedeniyle yaþanan zorluklarýn arttýðýný ve Türkiye'nin de bu zorluklarý ciddiye alarak dönüþüm planlarýný gerçekleþtirdiðini söyledi.

Türkiye'nin 2053 net sýfýr emisyon hedefine yönelik adýmlar attýðýný dile getiren Ertaþ, ülkenin, enerji geleceðinde yenilenebilir enerji kapasitesinin artýrýlmasý, verimlilik, nükleer enerji, yeni teknolojilerin geliþtirilmesi ve kritik minerallere yatýrým olmak üzere 5 ana alana odaklanacaðýný anlattý.

Ertaþ, Türkiye'nin yeþil dönüþüme odaklý bir yolda ilerlediðine iþaret ederek, "Yeþil enerji yatýrýmlarýný desteklemeye hazýrýz." dedi.

Cumhurbaþkanlýðý Yatýrým Ofisi Baþkan Yardýmcýsý Zeynel Kýlýnç da Londra'daki organizasyonun bu özel turun ilk duraðý olduðunu belirterek, Ýngiltere'nin yenilenebilir enerji sektöründe önemli bir oyuncu olduðunu kaydetti.

Bu kapsamda yatýrýmcýlara Türkiye'nin yenilenebilir enerji alanýnda sunduðu fýrsatlarý, yatýrým hedefleri ve yaklaþan Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanlarý (YEKA) yarýþmalarý hakkýnda bilgi veren Kýlýnç, "Türkiye'de yenilenebilir enerjideki yatýrým ortamý yatýrýmcýlarý desteklemeye devam ediyor." dedi.

Kýlýnç, Türkiye'nin temiz enerji dönüþümündeki planlarýnýn 2053 net sýfýr hedefiyle uyumlu þekilde ilerlediðini sözlerine ekledi.

- TÜRKÝYE'NÝN YENÝLENEBÝLÝR ENERJÝ HEDEFLERÝ

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakaný Alparslan Bayraktar, Türkiye'nin uzun vadeli enerji stratejisinin 5 temel alana odaklandýðýný belirterek, "Yenilenebilir enerji kapasitemizi artýrmak, ekonomi genelinde enerji verimliliðini geliþtirmek, nükleer enerji üretimini geniþletmek, hidrojen, batarya depolama, karbon yakalama, kullaným ve depolama gibi yeni teknolojileri kullanmak ve ayrýca enerji geleceðimiz için kritik madenler ve nadir toprak elementlerine yatýrým yapmak. 2035 için yenilenebilir enerji programýmýzda çok iddialý hedefler belirledik. Rüzgar ve güneþte mevcut kurulu kapasitemizi 30 gigavattan 120 gigavata çýkarmayý hedefliyoruz. Bu alana en az 80 milyar dolar yatýrým getirmemiz gerekiyor." ifadelerini kullanmýþtý.