Türkiye Elektrik Sanayi Birliði (TESAB) ve Büyük Elektrik Sistemleri Uluslararasý Konseyi (CIGRE) Türkiye Ulusal Komitesi Baþkanlýðý görevini de yürüten Alagöz, AA muhabirine, Türkiye'nin rüzgar haritasýnýn Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlýðýnca çýkarýldýðýný ve rüzgar potansiyelinin ciddi þekilde deðerlendirildiðini söyledi.
Türkiye'nin güneþ enerjisi potansiyelini de deðerlendirdiðini anlatan Alagöz, þöyle devam etti:
"Bu çalýþmalarý transfer edilen teknolojik ürünlerle deðil, ülkemizde üretilen ekipmanlarla üretmek için gayret ediyoruz. Elektrik üretiminde rüzgar türbinleri yüzde 10 gibi ciddi bir pay aldýlar. Hak ettikleri yerdeler, sektörü de bu anlamda tebrik ediyorum. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlýðý olarak biz de yerli üretimin önünü açmak için Sanayi ve Teknoloji Bakanlýðý ile iþ birliði yaparak yerli rüzgar türbini üretmeyle ilgili çalýþmalarý yürütüyoruz. Güneþ konusunda ise Türkiye 8 bin megavatlara ulaþtý. Bu da kapasitemizin altýnda ancak kapasitemizi tam kullanma yönünde hýzla ilerliyoruz. Güneþ sektöründe de rüzgar sektöründe de yabancý ekipmanlarla büyüyen bir sektör yerine milli üretilmiþ, teknolojik ürünler kullanan bir sektör istiyoruz. Bizim bütün gayretimiz, milli enerji politikamýzýn da çerçevesi bunun etrafýnda kuruldu. Dolayýsýyla bu çalýþmalarýn ana özeti budur: Yerli üretim, yerli mühendislik, yerli teknik adamlýk ve yerli liderlik."
Ýzzet Alagöz, yüzde 100'e yakýn yerlilik oranýna sahip rüzgar türbini üretim çalýþmalarýna da deðindi.
Yerli türbin tasarýmýyla ilgili çalýþmalarýn uzun süredir devam ettiðini aktaran Alagöz, "Türkiye türbinin tamamýný üretmiyor ama ekipman bazýnda parça parça belli bir yerlilik oranýna ulaþmýþtý. Biz bu yerlilik oranýný artýrarak türbin üretme noktasýnda Sanayi ve Teknoloji Bakanlýðý ile onlar da ASELSAN ile iþ birliði yaptýlar. ASELSAN, EÜAÞ adýna türbin üretecek. Türbin üretim ekipmanlarýnýn tek tek tasarlanarak, ülkemizde geliþtirilerek üretilmesi için bu çalýþmayý yapýyoruz." ifadelerini kullandý.
Alagöz, kamu olarak yerli türbin üretimine önderlik yaptýklarýný dile getirdi.
Ar-Ge, üretim ve tasarýmla ilgili kamunun liderliðini yerine getirdiklerini bildiren Alagöz, "Peki ne zaman göreceðiz? Ar-Ge çalýþma süreleri her ne kadar önceden konulsa da içinde daha geliþmeye dönük alanlarý gördüðümüzde süreler esnek þekilde deðiþebilir. Bizim þu anda planladýðýmýz, 2023 yýlýnda ilk (rüzgar) türbini sahada görmek üzerinedir. Yüzde 100 yerli dersem yanlýþ olur, yerlilik oraný artýrýlmýþ ilk türbinimiz 2023 yýlýnda Türkiye semalarýnda elektrik üretmeye baþlayacak." diye konuþtu.