Türkiye'ye 1 milyar dolarlýk üretim üssü! Yýlda 150 bin araç üretilecek
ABONE OL

Bakan Kacýr, Çinli BYD firmasýnýn Türkiye'ye yatýrým kararýný deðerlendirdi. Kacýr, Türkiye'nin Çinli otomobil devi BYD'nin en önemli üretim üstlerinden biri olacaðýnýn söyledi.

Kacýr, Türksat Gölbaþý Kampüsü'nde Türksat 6A'nýn fýrlatýlmasý nedeniyle düzenlenen törende basýn mensuplarýna açýklamada bulundu.

Türkiye'nin görüntüleme uydularýnda önemli kazanýmlar saðlayýp, tecrübe biriktirdiðine iþaret eden Kacýr, bu tecrübeyi Türksat 6A ile birlikte haberleþme uydularýna taþýdýklarýný söyledi.

Bakan Kacýr, uydu geliþtirme alanýnda kabiliyetlerini bir üst sýnýfa taþýyacak tecrübeyi Türksat 6A ile birlikte kazandýklarýný aktardý. Uydunun hem ticari hem de stratejik yönüyle önemli bir kazaným olduðuna dikkati çeken Kacýr, "Ýnanýyorum ki Türksat 6A, Türkiye'nin küresel uzay ekonomisinden daha fazla pay almasýna da imkan saðlayacak." diye konuþtu. Kacýr, yýllýk 600 milyar dolarý aþmýþ bir küresel uzay ekonomisinden bahsettiklerini anýmsatarak, Türkiye'nin kendi haberleþme uydusunu geliþtirebilen ve üretebilen bir ülke olarak gelecek dönemde bir uydu ihracatçýsý olacaðýný vurguladý.

Türksat 6A'nýn, Türkiye'nin bugüne dek geliþtirdiði, ürettiði en yüksek deðere sahip teknolojik ürün olduðunu belirten Kacýr, uydunun, bu yönüyle Türkiye'nin kalkýnma hedeflerine eriþim konusunda da çok önemli katký sunacaðýný bildirdi.

Kacýr, bu projeyle birlikte yerlilik oranýnýn yüzde 80'in üzerinde olduðu bir milli haberleþme uydusu üretmiþ olduklarýna iþaret ederek, "23 farklý çeþitte 84 ekipmaný yerli olarak üreterek yüzde 80'in üzerinde yerlilik düzeyine eriþtik. Bugüne dek Türksat 6A projesinin geliþtirme ve üretim aþamalarýnda 396 çevresel ve fonksiyonel test baþarýyla tamamlandý." ifadesini kullandý.

Türkiye'nin uydu geliþtirebilecek insan kaynaðýný da yetiþtirdiðini kaydeden Kacýr, ülkenin kendi uydularýný kendi imkanlarýyla test edebilecek bir altyapýya sahip olduðunu dile getirdi.

Mehmet Fatih Kacýr, bu altyapýnýn da çok önemli bir kazaným olduðuna dikkati çekerek, "Çünkü bu altyapý sizde olmazsa bu testleri yurt dýþýnda gerçekleþtirmek zorunda kalacaksýnýz. O vakit baþka ülkelere baðýmlý olacaksýnýz ve çoðu zaman sýrada beklemek zorunda olacaksýnýz. Ýþte bütün bu kabiliyetler, inþallah önümüzdeki dönemde Milli Teknoloji Hamlesi ve Milli Uzay Programý hedeflerimiz doðrultusunda, Türkiye'nin yüksek teknolojiyi rekabetçi þekilde dünyaya ihraç edebilen bir ülke olmasýna önemli katkýlar saðlayacak." deðerlendirmesinde bulundu.

"TÜRKÝYE YATIRIMCILAR ÝÇÝN DOÐRU ADRES"

Çinli elektrikli araç üreticisi BYD firmasýyla gerçekleþtirilen yatýrým anlaþmasýna iliþkin de bilgi veren Kacýr, Türkiye'nin yüksek teknoloji alanýnda merkez olmasýný önemli bir hedef olarak gördüklerini belirtti.

Çok büyük küresel markalarýn arasýnda milli bir marka ortaya çýkarmanýn kolay iþ olmadýðýný ifade eden Kacýr, Türkiye'nin otomobili TOGG'un doðuþtan akýllý ve elektrikli araç olarak tasarlanmasýnýn, milli bir marka ortaya çýkarabilme imkaný saðladýðýný anlattý.

Küresel bir þampiyonun Türkiye'ye gelerek, adým atmasýný arzu ettiklerini vurgulayan Kacýr, sözlerini þöyle sürdürdü:

"Geçtiðimiz yýl aralýk ayýnda Shenzhen'e ziyaretimde, bu alanda lider BYD markasýnýn baþkan ve ekibiyle bir araya gelmiþtik ve onlarý Türkiye'de yatýrýma davet etmiþtik. Türkiye nitelikli insan kaynaðýyla önemli bir yatýrým adresidir. Türkiye, sahip olduðu coðrafi konumla ve bu coðrafi konum ve altyapý yatýrýmlarý sayesinde ayný zamanda Gümrük Birliði ve 23 farklý ülkeyle imzalamýþ olduðumuz serbest ticaret anlaþmalarý sayesinde yatýrýmcýlara sunduðu ihracat fýrsatlarýyla aslýnda yatýrýmcýlar için en doðru adrestir. Türkiye'nin bu fýrsatlarýný yatýrýmcý dostu yaklaþýmlarla bütünleþtirerek ülkeye küresel yatýrým çekme hedefi doðrultusunda gayretlerimizi sürdürdük ve nihayetinde Sayýn Cumhurbaþkanýmýzýn huzurunda BYD baþkanýyla bir anlaþma imzaladýk. Türkiye'de baþlangýçta yýllýk 150 bin araç üretim kapasitesi hedeflenen ama araç üretiminin yanýnda AR-GE merkezi kurulmasýný da amaçlayan bir yatýrým planýný gerçekleþtirmek için hep birlikte gayret edeceðiz. Ýnþallah bu yatýrým gerçekleþtiðinde yaklaþýk 5 bine eriþen bir doðrudan istihdam ortaya çýkmýþ olacak ve bunun birkaç misli de dolaylý istihdam Türkiye'de gerçekleþtirilmiþ olacak. Bunun yanýnda inþallah Türkiye, dünyanýn en büyük elektrikli otomobil üreticisi BYD'nin en önemli üretim üstlerinden biri olacak ve burada üretilen araçlar ve teknolojiler büyük ölçüde Avrupa pazarlarýna ve diðer ihracat pazarlarýna sunuluyor olacak."

Bakan Kacýr, geçen yýl 3 milyon 100 bine yakýn araç üreten, elektrikli araç ve yeþil teknolojilerde küresel lider olan bir markanýn Türkiye'yi tercih etmiþ olmasýnýn, kendileri için çok anlamlý olduðunu belirterek, hem otomotiv alanýnda hem diðer sektörlerde yeni markalarýn yatýrým için Türkiye'yi tercih etmeye devam edeceðini kaydetti.

  • elektrikli otomobil üreticisi
  • Çinli BYD
  • Türkiye yatýrým