Türkiye'ye 4 üs birden! Anlaþmalar imzalandý
ABONE OL

Pil Batarya Üreticileri ve Tedarikçileri Derneði (PÝLDER) Baþkaný Kadem Usta, yakýn zamanda Türkiye'de kurulmasý planlanan 4 batarya üretim tesisi için anlaþmalarýn imzalandýðýný belirterek, "Ülkemizin 2030 yýlýna kadar 80 gigavatsaat üretim kapasitesini aþacaðýný öngörüyoruz." dedi.

Usta ve PÝLDER üyeleri, gazetecilere Türkiye'nin batarya piyasasýndaki geliþmeleri deðerlendirdi.

Cep telefonlarýndan elektrikli araçlar ve enerji depolama sistemlerine kadar farklý tip ve kapasitede üretilen bataryalarýn küresel hacminin gelecek 10 yýlda ciddi büyüme göstereceðini vurgulayan Usta, batarya teknolojilerinin, sürdürülebilir enerji geçiþinin kritik parçasý haline geldiðini anlattý.

Pil ve batarya endüstrisinin son derece dinamik bir sektör olarak hýzla büyüdüðünü aktaran Usta, "Ülkemizdeki artan talebin yaný sýra G7 ülkelerinin 2030'a kadar ulaþmayý hedeflediði 1500 gigavatsaatlik yeni küresel enerji depolama hedefi de sektörümüz için önemli bir fýrsat sunuyor. Bu alanda küresel pazarda daha etkin bir konuma gelerek ülkemiz ekonomisine büyük katký saðlayabiliriz, bu yüzden de batarya ve pil teknolojilerinde üretim üssü olma vizyonuyla hareket ediyoruz." ifadelerini kullandý.

Türkiye'deki batarya üretim ekosisteminde önemli geliþmeler gözlemlediklerini dile getiren Usta, "2 hücre üretim tesisi halihazýrda aktif faaliyet gösteriyor. Yatýrým aþamasýnda olan gigavatsaat üzeri kapasiteli 4 yeni tesisle bu sayý daha da artacak. Ülkemizin 2030 yýlýna kadar 80 gigavatsaat üretim kapasitesini aþacaðýný öngörüyoruz." diye konuþtu.

Kadem Usta, ayrýca batarya sektöründe yatýrýmlarýn artmasý için eksik mevzuatlarýn tamamlanmasý ve süreçlerin kýsalmasý gerektiðini belirterek, sektörde teþviklerin artmasýný beklediðini söyledi.

- TÜRKÝYE'NÝN BATARYA TALEBÝNÝN 2030'A KADAR 10 MÝLYAR DOLARI AÞMASI BEKLENÝYOR

Türkiye'nin 2022'de 573 milyon dolar üzerindeki lityum-iyon pil ve batarya ithalatýnýn, 2023'te 1,06 milyar dolara yükseldiðine dikkati çeken Usta, Enerji Piyasasý Düzenleme Kurumunun depolamalý enerji üretim lisanslarý ve elektrikli araç üretimleriyle Türkiye'nin lityum-iyon pil ve batarya talebinin 2030'a kadar 10 milyar dolarý aþmasýný beklediklerini kaydetti.

Usta, bu potansiyelin, Türkiye'nin hücre ve batarya üretim tesislerinin ve kapasitelerinin artmasýný zorunlu kýldýðýna iþaret ederek, þöyle devam etti:

"Türkiye, 2022 yýlýnda 10,5 milyon dolar olan pil ihracatýný 2023 yýlýnda 39,7 milyon dolara çýkararak 4 katýna çýkardý. Þu anda faal durumda çalýþan yaklaþýk 100 tesiste lityum-iyon batarya üretimi yapýlýyor. Ülkemizin lityum-iyon pil potansiyelini deðerlendirirken tüm bu verileri göz önünde bulundurmamýz gerekiyor."

- KÜRESEL BATARYA PÝYASASININ 2030'DA 9 TERAVATSAATE ULAÞMASI ÖNGÖRÜLÜYOR

Enerjide "oyun deðiþtiren" olarak kabul edilen ve özellikle "yenilenebilir enerji" sektörünün büyümesini destekleyecek batarya teknolojilerinin, dünyada üzerinde en çok yatýrým ve AR-GE yapýlan alanlar arasýnda yer aldýðýný bildiren Usta, dünya genelinde batarya üretim kapasitesinin halihazýrda 2,6 teravatsaat seviyesinde bulunduðunu bildirdi.

Usta, "2030'a gelindiðinde ise bu rakamýn büyük bir sýçrama yaparak 9 teravatsaate ulaþmasý bekleniyor. Ülkemiz için de geçerli olan bu talep artýþý bu alandaki ihtiyacýn yerli üretimle karþýlanmasý gerekliliðini ortaya koyuyor." dedi.

- KÜRESEL BATARYA PÝYASASI 2. BATARYA TEKNOLOJÝLERÝ ZÝRVESÝ'NDE MASAYA YATIRILACAK

PÝLDER'in batarya alanýnda yenilikçi fikirleri paylaþmak, en son teknolojik geliþmeleri ve uluslararasý perspektifleri Türkiye'ye taþýmak amacýyla 25-26 Eylül'de Gebze'deki Biliþim Vadisinde 2. Batarya Teknolojileri Zirvesi'ni düzenleyeceði bilgisini veren Usta, zirvede Türkiye dahil 12 ülkeden ve tamamý sektörün "kalbinden gelen" katýlýmcýlarla 2 gün boyunca enerji gündeminin ele alýnacaðýný ifade etti.

Usta, ayrýca "enerjide oyun deðiþtiren" olarak nitelenen depolama teknolojilerinin gerçekçi bir bakýþ açýsýyla ve tüm hatlarýyla konuþulmasýný hedefledikleri zirvenin, Türkiye'de batarya ekosisteminin en saðlýklý biçimde oluþmasýna büyük katký saðlayacaðýna inandýklarýný sözlerine ekledi.