Türkiye'ye eþsiz fýrsat! 336 milyar dolarlýk kaynak hatýrlatýldý
ABONE OL

Uluslararasý Finans Kurumu (IFC) Ekonomi ve Özel Sektörün Geliþtirilmesinden Sorumlu Baþkan Yardýmcýsý Susan M. Lund, Türkiye'nin, enerji sepetinde yenilenebilir kaynaklarýn payýný artýrma hedefinin önemine dikkati çekerek, "Yeþil dönüþüm, Türkiye'ye önemli miktarda yatýrým için eþsiz bir fýrsat sunuyor." dedi.

Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn baþkanlýðýnda 28 Eylül'de düzenlenecek Yatýrým Danýþma Konseyi için Ýstanbul'da bulunan Lund, AA muhabirine, toplantýnýn odak noktasýný Türkiye'nin yatýrým ortamý, özellikle de ihracata yönelik sektörlerde daha fazla doðrudan yabancý yatýrým çekmeye yönelik stratejilerin oluþturacaðýný söyledi.

Lund ayrýca Hazine ve Maliye Bakanlýðýnýn yüksek enflasyon ve ekonomideki dalgalanmalara karþý uyguladýðý tedbirlere atýfta bulunarak, "Son dönemde alýnan ekonomik istikrar tedbirleriyle birlikte, imalat, iklim giriþimleri, KOBÝ finansmaný ve dijital altyapý gibi kritik alanlarda angajmanýmýzý arttýrmak için yeni fýrsatlar ortaya çýktý." diye konuþtu.

Teknoloji transferleri, inovasyon teþviki ve iþ ortamýnýn modernleþtirilmesi gibi konularýn da toplantýda tartýþýlacaðýný belirten Lund, "Ekonomik yönetiþimin geliþtirilmesi ve ticaret engellerinin aþýlmasý, Türkiye'nin küresel deðer zincirlerine daha fazla entegre olmasý için elzemdir. Ayrýca, özel sermaye seferberliði yoluyla Türkiye'nin iddialý yenilenebilir enerji hedeflerini ve kentsel altyapý projelerini desteklemenin yollarýný tartýþmayý amaçlýyoruz." ifadesini kullandý.

- YENÝLENEBÝLÝR ENERJÝYE 2022 VE 2023'TE 336 MÝLYAR DOLARLIK YATIRIM

Türkiye'nin, enerji sepetinde yenilenebilir enerji kaynaklarýnýn payýný artýrma konusundaki hedefine de deðinen Lund, þunlarý kaydetti:

"Yeþil dönüþüm, Türkiye'ye önemli miktarda yatýrým için eþsiz bir fýrsat sunuyor. Geliþmekte olan piyasalarda yenilenebilir enerjiye 2022 ve 2023'te 336 milyar dolarlýk sýfýrdan yatýrým projeleri açýklandý. Mýsýr, Fas, Þili ve Hindistan gibi diðer ülkeler de önemli miktarda doðrudan yabancý yatýrým çekti. Bu tür finansmaný çekebilmek için Türkiye'nin elveriþli bir makroekonomik ortama ve iþ yapmayý kolaylaþtýran etkin düzenleyici çerçeveye ihtiyacý var. Türkiye'de büyük ilerlemeler kaydedilmiþ olmakla birlikte yönetiþim, kurumsal güçlendirme ve iþ ortamýnýn modernizasyonu konusunda daha fazla iyileþtirmeye ihtiyaç duyuluyor.

Örneðin, Türkiye'nin mevcut tarife garantisi programý, vade, tarife mekanizmalarý ve taraflar arasýndaki risk daðýlýmý açýsýndan uluslararasý bankacýlýk standartlarýný karþýlamadýðý için yatýrýmcý ilgisi sýnýrlanýyor. Türkiye bu hususlarý iyileþtirebilirse, hem dünyanýn farklý yerlerinden daha fazla geliþtiriciyi çekecek hem de finans kuruluþlarýnýn yeni projeler için daha iyi finansman koþullarý sunmasýna olanak tanýyacak ve nihayetinde ülkenin yenilenebilir yatýrýmlarý hýzlandýrma potansiyelini ortaya çýkaracaktýr."

Türkiye'nin IFC'nin faaliyet gösterdiði en büyük geliþmekte olan pazarlardan biri olduðunu anlatan Lund, "Nispeten genç ve canlý bir iþgücüne ve birçok sektörde dünya standartlarýnda þirketlere sahip. Ýmalat, elektrikli araçlar, teknoloji ve saðlýk gibi çeþitli sektörlerde önemli bir potansiyel sunuyor. Ayrýca, hýzlý kentleþme göz önüne alýndýðýnda, altyapý sektörlerinde de umut verici fýrsatlar bulunuyor." dedi.

Lund, aðustos 2024 itibariyle, Türkiye'nin 5,2 milyar dolarlýk portföyü ile IFC'in küresel olarak en büyük üçüncü ülke pozisyonunu temsil ettiðini vurgulayarak, kurumun portföyünde deprem sonrasý toparlanmayý, iklim giriþimlerini ve enerji sektörü de dahil olmak üzere altyapýyý desteklemek amacýyla finans kuruluþlarýna yapýlan büyük yatýrýmlarýn yer aldýðýný belirtti.

Kurumun stratejisinin Türkiye'nin Orta Vadeli Planý (OVP) ile tamamen uyumlu olduðunun altýný çizen Lund, finansmana eriþimin iyileþtirilmesine, reel sektörde rekabet gücünün ve istihdamýn artýrýlmasýna, toplumsal cinsiyet uçurumunun azaltýlmasýna, iklim deðiþikliðiyle mücadeleye, sürdürülebilir altyapýya yatýrým yapýlmasýna ve ihracat ve ticaretin geliþtirilmesine odaklandýklarýný belirtti.

- ÖZEL SEKTÖR ÝÇÝN DAHA ELVERÝÞLÝ ÝÞ ORTAMININ OLUÞTURULMASI GEREKÝYOR

IFC gibi uluslararasý finans kuruluþlarýnýn Türkiye'nin büyük ölçekli enerji projelerinin finansmaný için alabileceði role deðinen Lund, sözlerini þöyle sürdürdü:

"Proje boyunca, baþlangýçtan finansal yapýlandýrmaya, uygulamaya ve denetime kadar hizmet sunmak için þirketlerle ortaklýk kurabiliriz. Projelerin fizibilitesine uygun olarak, proje geliþtiricileri için piyasada mevcut olandan daha uzun vadelerde uzun vadeli borç finansmaný saðlayabiliriz. Gelecek vaat eden bazý þirketlere yatýrým yapýyoruz. IFC, yarý öz sermaye ve risk paylaþýmý olanaklarý gibi borcun ötesinde geniþ bir ürün yelpazesi sunabiliyor. Ayrýca, ortak yatýrýmcýlarý harekete geçiriyor ve projelerin tamamen finanse edilmesini saðlamak için garantileri kolaylaþtýrabiliyoruz."

Lund, ayrýca Türkiye'ye gelen doðrudan yabancý yatýrýmlarýn 2016'da 19,3 milyar dolardan 2023'te 10,6 milyar dolara düþtüðünü belirterek, doðrudan yabancý yatýrýmlarýn GSYH'ye oranýnýn yüzde 1,0-1,5 seviyesinde sabit kalýrken, bunun Meksika, Brezilya, Peru ve Malezya gibi üst-orta gelir grubundaki diðer ülkelerde ise yüzde 2-3!ü seviyesinde olduðunu aktardý.

Türkiye'nin doðrudan yabancý yatýrýmlarýnýn yeniden canlandýrýlmasýnýn, özel sektör için daha elveriþli iþ ortamýnýn oluþturulmasýný gerektirdiðini belirten Lund, konuþmasýný þöyle tamamladý:

"Bu, düzenleyici yükleri azaltýrken makroekonomik istikrara öncelik vermeye ve sürdürmeye devam etmeyi içeriyor. Dünya Bankasý Grubu, doðrudan yabancý yatýrým çekmek için hükümetlerle çalýþma konusunda kapsamlý bir küresel deneyime sahip. IFC, yatýrýmýn önündeki belirli darboðazlarý ve engelleri ele almak için hükümete danýþmanlýk hizmetleri sunarak yatýrým ortamýný iyileþtirmeye odaklanýyor. Örneðin IFC, otomotiv sektörüne yönelik bir pilot tedarikçi geliþtirme programý için Sanayi ve Teknoloji Bakanlýðý ile iþ birliði yapýyor."

Times Meydaný'na Türkiye damgasý

Bakan Þimþek: Potansiyeli yüksek

Bakan Þimþek ABD'de açýkladý: Programa hem içeriden hem dýþardan yoðun ilgi var

  • yeþil dönüþüm
  • Türkiye yatýrým
  • yenilenebilir enerji