Kacýr, Ýstanbul Havalimaný'nda düzenlenen Türkiye Tech Visa Programý Tanýtým Töreni'nin ardýndan gazetecilerin gündeme iliþkin sorularýný yanýtladý.
Ýstanbul Havalimaný'nýn 316 noktayý, 128 ülkeyi birbirine baðlayan ve bu yönüyle bütün dünyada en fazla sayýda noktayý birbiriyle iliþkilendiren havaalaný olma niteliði taþýdýðýný belirten Kacýr, "Ýstanbul'umuzun ve Türkiye'mizin, teknoloji giriþimciliðinin ve nitelikli insan kaynaðýnýn buluþma adresi olmasý hüviyetini güçlendirecek bir adým atmýþ oluyoruz." ifadelerini kullandý.
Kacýr, Türkiye Tech Visa Programý ile teknolojik giriþimlerin Türkiye'ye merkezlerini taþýmasýný ve teknolojik geliþtirme yolculuklarýna Türkiye'de devam etmesini saðlamayý amaçladýklarýný dile getirerek, "Türkiye son 22 yýlda Cumhurbaþkanýmýzýn liderliðinde kurduðumuz muazzam bir AR-GE ve inovasyon ekosistemi inþa etti." diye konuþtu.
Teknoparklarýn sayýsýný 2'den 104'e çýkardýklarýný anýmsatan Kacýr, teknoparklarda bugün 10 bin 800'den fazla teknoloji giriþiminin AR-GE ve yenilik odaklý çalýþmalarýný sürdürdüðünü aktardý.
Kacýr, Türkiye'nin 1600'den fazla AR-GE ve tasarým merkezi olduðunu, araþtýrma geliþtirme insan kaynaðýný 29 binden 270 binin üzerine bu dönemde yükselttiklerini kaydetti.
Bakan Kacýr, Türkiye'nin milyar dolar deðeri aþan teknoloji giriþimlerine sahip olduðunu hatýrlatarak, "Hedefimiz 2030 yýlýna dek Türkiye'den 100 bin teknoloji giriþiminin doðmasý ve bunlarýn en az 100'ünün milyar dolar deðeri aþmasý. Bunu yapabilmek adýna Türkiye'yi dünya çapýnda bir çekim merkezini haline dönüþtürmemiz çok kýymetli." deðerlendirmesini yaptý.
Geçen aylarda Atatürk Havalimaný'nda Terminal Ýstanbul projesinin tanýtýmýný gerçekleþtirdiklerini belirten Kacýr, "Dünyanýn en büyük teknoparkýný Atatürk Havalimaný'nda kuruyoruz, inþa ediyoruz. Önümüzdeki dönemde Terminal Ýstanbul'un da devreye girmesiyle birlikte hem Ýstanbul'un hem Türkiye'nin teknolojik giriþimciliðinde küresel bir merkez olma iddiasý daha da güçlenmiþ olacak." dedi.
Kacýr, Türkiye Tech Visa Programý ile teknoloji giriþimlerine ve teknoloji giriþimlerinde istihdam edilen nitelikli insan kaynaðýna hýzlandýrýlmýþ prosedürlerle Türkiye'de çalýþma ve ikamet izinleri sunacaklarýný kaydederek, "Teknopark imkanlarýmýzdan etkin þekilde yararlanmalarýný saðlayacaðýz ve böylelikle önümüzdeki dönemde Türkiye'nin küresel rekabette öne çýkmasýna hizmet edeceðiz." diye konuþtu.
- "CHERY ÝLE HENÜZ BÝR YATIRIM ANLAÞMASI YAPILMADI"
Türkiye'nin dünyanýn 6-7 kýtasýyla çok etkin þekilde etkileþimi olan bir ülke olduðunu ifade eden Bakan Kacýr, "Medeniyet tarihimiz boyunca güçlü iliþkiler içinde olduðumuz dost ve kardeþ coðrafyalarýmýzdan gerek en büyük ticaret partnerlerimiz olan Avrupa ülkelerinden, Balkan ülkelerinden ve gerekse dünyanýn çok farklý merkezlerinden nitelikli insan kaynaðý çekme iddiamýz var." ifadelerini kullandý.
Kacýr, Türkiye'nin en güçlü yönünün altyapýsý ve ekosistemi olduðuna dikkati çekerek, þunlarý kaydetti:
"Bu ekosistem dünyada pek çok ülkede yok. Özellikle küresel düzeyde yükselen yabancý düþmanlýðý ve Ýslamofobi'nin de önümüzdeki dönemde Türkiye'nin nitelikli insan kaynaðý ve teknoloji giriþimleri için cazibe merkezi olma iddiasýný güçlendirmekte olduðunu gözlemliyoruz. Müslüman teknoloji giriþimcilerinin, araþtýrmacýlarýn dünyanýn farklý coðrafyalarýnda karþý karþýya kaldýklarý ayrýmcýlýk uygulamalarý Türkiye'nin onlar için aslýnda teknoloji giriþimciliðini ve bilimsel araþtýrma yolculuðunu sürdürecekleri adreslerden biri olmasýný da beraberinde getirecektir diye deðerlendiriyoruz. Teknoloji giriþimciliðinde dünyanýn tüm coðrafyalarýndan nitelikli beþeri sermayeyi ve teknolojik giriþimcilerini Türkiye'ye çekmek adýna ayný kararlýlýkla hareket ediyor olacaðýz."
Chery ile henüz bir yatýrým anlaþmasýnýn yapýlmadýðýný belirten Kacýr, "Hem onlarla hem baþka markalarla görüþmelerimiz sürüyor. BYD, dünyanýn en büyük elektrikli araç üreticisidir. Malumunuz temmuz ayýnda Cumhurbaþkanýmýzýn huzurunda bir yatýrým anlaþmasý imzalamýþtýk. O yatýrým anlaþmasýnda öngörülen süreç gerçeðe dönüþüyor. Kendileri hýzla yatýrýmý gerçekleþtirmek için çalýþmalarýný sürdürüyorlar. Biz de kendilerine her konuda etkin þekilde yardýmcý olmaya, yatýrým anlaþmasýnda öngördüðümüz þekilde bu yatýrýmýn 2 yýl gibi bir zaman içerisinde çok hýzlý bir þekilde gerçekleþmesini saðlamaya gayret ediyoruz. Malumunuz bu yatýrýmlar sadece üretim yatýrýmlarý deðil, ayný zamanda AR-GE ve inovasyon yatýrýmlarý olarak planlanýyor." deðerlendirmesini yaptý.
- "TÜRKÝYE TEKNOLOJÝ GELÝÞTÝRMENÝN, AR-GE'NÝN, ÝNOVASYONUN VE KATMA DEÐERLÝ ÜRETÝMÝN MERKEZÝ"
Kacýr, küresel yatýrýmcýlara Türkiye'nin sadece bir pazar olmadýðý mesajýný verdiklerini dile getirerek, "Türkiye sadece bir üretim merkezi de deðildir. Türkiye teknoloji geliþtirmenin, AR-GE'nin, inovasyonun ve katma deðerli üretimin merkezidir. Özellikle küresel yatýrýmcýlarý da tüm bu hedeflerimizi kuþatacak planlarla Türkiye'de görmek istiyoruz. Biz de kendilerine davetlerimizi bu anlayýþla yapýyoruz." ifadelerini kullandý.
Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn geçen ay HÝT-30 Programý'ný dünyaya ilan ettiðini aktaran Kacýr, þöyle devam etti:
"2030 yýlýna dek 30 milyar dolarlýk bir yüksek teknoloji yatýrým programýný hayata geçireceðiz. Çipten bataryaya, güneþ hücresinden rüzgar türbinlerine, AR-GE merkezlerine, elektrikli araçlara ve önümüzdeki dönemde hiper ölçekli veri merkezi gibi alanlara Türkiye'nin yatýrým çekmesini hýzlandýracak adýmlar atacaðýz. Ama ifade ettiðim gibi bu yatýrýmlarýn hiçbiri sadece bir üretim yatýrýmý olarak kurgulanmýyor. Türkiye AR-GE'nin ve yeniliðin merkezi olma iddiasýný bu yatýrýmlarla sürdürecek."
Kacýr, Türkiye Tech Visa Programý ile en önemli tekliflerinin onlarý Türkiye'nin teknoloji giriþimciliði ekosistemine dahil etmek olduðunu ifade ederek, "TÜBÝTAK programlarýndan, KOSGEB programlarýndan, teknopark uygulamalarýmýzdan yararlanmalarýný saðlamak. Ayný zamanda hem bireysel olarak hem de çalýþanlarý için etkin ve hýzlý þekilde çalýþma ve ikamet izinleri sunmayý arzu ediyoruz. Kurduðumuz giriþim sermayesi yatýrým fonlarýndan yararlanma imkanýný onlara sunuyoruz ki son dönemde en önemli çalýþma alanlarýmýzdan biri bu oldu." dedi.
- "GÝRÝÞÝM SERMAYESÝ YATIRIM FONLARINI TÜRKÝYE'DE ÖLÇEKLENDÝRDÝK"
HÝT-30 Programý'nýn muazzam bir ilgi uyandýrdýðýný aktaran Kacýr, gelecek haftalarda Cumhurbaþkaný Erdoðan'ýn riyasetinde bir uluslararasý yatýrým konferansý da gerçekleþtireceklerini söyledi.
Kacýr, "Özellikle HÝT-30 Programý ile birlikte yüksek teknoloji yatýrýmlarýnýn Türkiye'de gerçekleþmesine yönelik ilgi çok yükseldi. Biz de çok sýký görüþmeler içindeyiz. Muhtemelen bu yýl sonuna kadar biz birkaç hiper ölçekli yatýrýmý daha duyurmuþ olacaðýz." diye konuþtu.
Giriþim sermayesi yatýrým fonlarýný Türkiye'de ölçeklendirdiklerini kaydeden Kacýr, bu fonlara eriþim imkaný, ayný zamanda da Türkiye'de yaþama kolaylýðýný saðlayacak þekilde saðlýk hizmetlerinden de etkin þekilde yararlanma olanaðý sunduklarýný belirtti.
Coðrafyanýn, ülkenin tüm imkanlarýný nitelikli insan kaynaðý için ve dünyanýn en baþarýlý teknolojik giriþimcileri için seferber ettiklerini ifade eden Kacýr, sözlerini þöyle tamamladý:
"Bu bir rekabet. Dünyanýn en zengin, en geliþmiþ ülkelerinde de benzer davet programlarý var. Biz bu programlarý da inceledik. Onlarýn sunduðu imkanlar, fýrsatlar da bizim sunduðumuz imkanlar ve fýrsatlar arasýnda gerçekçi bir mukayese yaptýk. Ýnanýyoruz ki biz þu anda teknoloji giriþimleri için en öncelikli adres haline geleceðiz. Türkiye bu imkana, bu olanaða sahiptir. Biz de bu imkan ve fýrsatlarý giriþimciler için harekete geçirmek adýna Türkiye Tech Visa Programý paydaþlarýmýzla birlikte kurgulamýþ ve hayata geçirmiþ olduk."