Türkiye'ye gelen yabancý plakalý araçlar için önemli uyarý! Ceza yiyebilirsiniz
ABONE OL

Bakanlýktan yapýlan yazýlý açýklamada, baþta Avrupa olmak üzere dünyanýn çeþitli ülkelerinden gelecek Türk vatandaþlarý ve diðer ülke vatandaþlarýnýn kara gümrük kapýlarýnda bekletilmeksizin iþlemlerinin yapýlmasý için gerekli tedbirlerin alýndýðý belirtildi.

Yabancý taþýtlarý ile ülkeye gelen vatandaþlarýn maðduriyet yaþamamalarý için dikkat etmeleri gereken hususlarýn hatýrlatýldýðý açýklamada, þunlar kaydedildi:

"Size ve taþýtýnýza ait bilgileri seyahatiniz öncesinde Bakanlýðýmýzýn internet sayfasýnda yer alan (www.ticaret.gov.tr) 'e-Ýþlemler' menüsünden veya 'e-Devlet Kapýsý' üzerinden (https://www. turkiye.gov.tr/gtb-tasit-on-beyan) ulaþýlabilen Taþýt Ön Beyan Uygulamasýna cep telefonu, tablet ya da bilgisayar vasýtasýyla kolaylýkla girebilirsiniz. Uygulamaya girdiðiniz bilgiler, sistemlerimize otomatik olarak aktarýlacaðýndan gümrük memurunun bilgileri kontrol ederek onaylamasý ile kayýt iþleminiz kýsa bir sürede tamamlanacaktýr. Ülkemize giriþ yapacaðýnýz tarihten geriye doðru son 1 yýl içinde en az 185 gün yurt dýþýnda bulunduðunuzdan emin olunuz. Bu durumun e-Devlet üzerinden sorgulanmasý mümkündür. Ülkemize giriþ esnasýnda taþýtý getiren kiþinin ehliyetinin, pasaportunun veya pasaport yerine geçen kimlik belgesinin ibraz edilmesi gerekiyor."

- "TAÞITIN HAK SAHÝBÝ OLMAYAN KÝÞÝLERCE KULLANILMASI DURUMUNDA CEZA UYGULANIR"

Açýklamada, yabancý pasaportla giriþ yapýlmasý durumunda oturum izni hariç en fazla 90 gün süre verildiðine iþaret edilerek, "Türk vatandaþý, çifte vatandaþ veya mavi kart sahibi kiþilerin ise bu durumlarýna uygun kimlik veya pasaportlarý ile giriþ yapmalarý halinde taþýtlarýna 730 gün süre verilir." ifadesi kullanýldý.

Ülkeye giriþte taþýta ait Türkiye'de geçerli sigorta poliçesi ile taþýt ruhsatýnýn ibrazýnýn zorunlu olduðunun vurgulandýðý açýklamada, yurt dýþýndan emekli olanlara saðlanan kolaylýklardan yararlanmak için konsolosluk veya elçilik onaylý Türkçe tercümeli emeklilik belgesinin de vatandaþlarýn yanýnda olmasý gerektiði aktarýldý.

Vatandaþlarýn baþkasý adýna kayýtlý bir taþýt ile gelmeleri durumunda geçerli bir vekaletname ibraz edilmesi gerektiðinin altý çizilerek þunlar kaydedildi:

"Verilen süre içerisinde taþýtýn Türkiye'de býrakýlarak yurt dýþýna çýkýþ yapýlmak istenilmesi halinde taþýtýn gümrük idaresine teslim edilmesi veya taþýtýn baþka birisi tarafýndan kullanýlmayacaðýný belirten taahhütnamenin verilmesi gerekiyor. Aksi taktirde idari para cezasý uygulanýr. Bu taahhütname en yakýn gümrük idaresine müracaat edilerek veya e-Devlet üzerinde yer alan 'Yurt Dýþýna Taþýtsýz Çýkýþlarda Taahhütname Verme ve Kaldýrma' hizmeti kullanýlarak verilebilir.

Geçici olarak ithal edilen taþýt hak sahibinin Türkiye'de bulunmasý þartýyla, bu kiþinin ikamet yeri Türkiye Gümrük Bölgesi dýþýnda bulunan eþi, annesi, babasý ve çocuklarý tarafýndan kullanýlabilir. Ülkemize getirildikten sonra taþýtýn hak sahibi olmayan kiþilerce kullanýlmasý veya süresi içesinde yurt dýþýna çýkarýlmamasý durumunda cezai müeyyide ile karþýlaþacaðýnýzý unutmayýnýz."