Bakan Bayraktar, A Haber'de katýldýðý programda, Türkiye'nin enerji gündemine iliþkin deðerlendirmelerde bulundu.
Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn Körfez turu kapsamýnda resmi ziyarette bulunduðu Birleþik Arap Emirlikleri (BAE) ile enerjide iþbirliðinin ele alýndýðýný anýmsatan Bayraktar, Suudi Arabistan ve Katar'ýn da Türkiye ile enerji projeleri geliþtirmek istediklerini söyledi.
Bayraktar, son iki aydýr BAE ile gerçekleþtirilmesi muhtemel enerji projelerine yoðun olarak odaklanýldýðýný belirterek, "BAE ile toplamda 50,7 milyar dolarlýk anlaþma seti bulunuyor. Bunun 29,7 milyar dolarý enerji projeleri. Enerji projelerinde de aðýrlýklý olan kýsým yenilenebilir enerji, rüzgar, güneþ, deniz üstü rüzgar enerjisi projeleri, doðal gaz ile hidrojen ve yeþil amonyak üretiminin olduðu bir proje setimiz var." diye konuþtu.
Körfez ülkelerinin Türkiye'de özellikle yenilenebilir enerji alanýna ilgi gösterdiðini vurgulayan Bayraktar, "Türkiye'de yatýrým yapan þirketler ülkemizi bildiði için o anlamda da Suudi Arabistan'la önemli bir enerji iþbirliði gerçekleþtirmeyi hedefliyoruz. Maddi olarak miktarý netleþmedi. 4-5 bin megavatlýk yenilenebilir enerji projesine ilgi duyduklarýný görüyoruz. Biz gerek elektrikte, gerek doðal gazda çevre ülkelerde bölgesel iþbirliðini geliþtirmek istiyoruz. Orada da BAE ve Suudi Arabistan'ýn istekleri ve talepleri olduðunu gördük." deðerlendirmesini yaptý.
- YENÝLENEBÝLÝR ENERJÝDE 5 BÝN MEGAVAT YATIRIM HEDEFÝ
Bayraktar, Türkiye'nin 2035 yýlýna kadar her yýl 3 bin 500 megavat güneþ, 1500 megavat rüzgar enerjisi yatýrýmý hedefi olduðuna dikkati çekerek, "Sürekli elektrik üretebilecek bir santral düþünüldüðünde yaklaþýk yeni 6 Atatürk Barajý devreye almýþ olacaðýz bu projeleri hayata geçirdiðimizde." ifadesini kullandý.
Ýklim deðiþikliðiyle mücadele, dýþa baðýmlýlýðýn azaltýlmasý ve arz güvenliði için nükleerin Türkiye'nin enerji sepetinin içinde yer almasý gerektiðini dile getiren Bayraktar, "Akkuyu, 27 Nisan'da yakýtýn sahaya gelmesiyle nükleer tesis statüsü kazandý. Ýnþallah, 2024 yýlýnda ilk elektriði bu sahadan, ilk reaktörden üretmek istiyoruz. Böylece, takip eden yýllarda da diðer reaktörlerin devreye girmesi suretiyle yaklaþýk 4 reaktörle Türkiye'nin elektrik talebinin yüzde 10'u Akkuyu'dan karþýlanmýþ olacak." diye konuþtu.
Yeni nükleer enerji projelerine iliþkin ise Bayraktar, þunlarý kaydetti:
"Trakya projesi için aðýrlýklý olarak Çin Halk Cumhuriyeti ve ilgili þirketlerle görüþüyoruz. Müzakerelerimiz önemli bir olgunluk seviyesine ulaþmýþ durumda. Bir diðer proje Sinop'ta da Rosatom ile yýllardýr devam eden çalýþmalarýmýz var. Güney Kore de bu konuyla alakalý olan tecrübelerini ülkemize yansýtmak istiyor. Onlarla da görüþmelerimiz devam ediyor. Bunlarý da önümüzdeki aylarda neticelendirmek ve bu konuda sahada fiili çalýþmalara baþlamayý hedefliyoruz."
Bakan Bayraktar, ayrýca küçük modüler reaktörler konusunda da ABD ve Ýngiltere ile iþbirliði konusunun deðerlendirildiðini söyledi.
Türkiye'nin 2053'te karbon nötr olma hedefine de deðinen Bayraktar, "Kaynakta ve teknolojide net ihracatçý bir Türkiye hedefimiz var." dedi.