Anadolu Ajansýnýn (AA) Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlýðý himayesinde, "Ortak Gelecek, Ortak Hedefler" temasý ile düzenlediði Ýstanbul Energy Forum'un "Dirençli Bir Gelecek için Zorluklar ve Fýrsatlar" baþlýklý Bakanlar Oturumu, Bakan Alparslan Bayraktar moderatörlüðünde gerçekleþtirildi.
Bayraktar, enerji piyasasýnýn sürdürülebilirlik, jeopolitik çatýþmalar, tedarik sorunlarý gibi enerji pazarýnýn karþýsýndaki tehditler ve pek çok baþka zorlukla karþý karþýya olduðunu belirterek, "Yeniden inovasyon ihtiyacý kendini gösteriyor. Altyapýmýzý ve yükselen teknolojileri dikkatli deðerlendirmemiz gereken bir durum söz konusu. Ayný zamanda mevcut sermaye durumu altyapý yatýrýmlarýný zorlaþtýrýyor. Enerji piyasalarý zorlu bir dönemden geçiyor ama ortak geleceðimiz için ortak hedefler belirleyerek bu zorluklarý aþabileceðimizi düþünüyorum." dedi.
"ENERJÝ ZORLUKLARI, SINIRLARI AÞAN BÝR DURUM"Petrol ve gazýn devam eden rolünün göz ardý edilmemesi gerektiðini, tedarik zincirlerine odaklanarak ekonomik kalkýnmaya ve enerji güvenliðine destek verilmesi gerektiðini vurgulayan Bayraktar, "Enerji zorluklarý, sýnýrlarý aþan bir durum ve burada da ülkelerimiz için inovatif yaklaþýmlar, yatýrýmlar ve ortaklýklarla ancak daha dirençli, daha güvenli bir enerji geleceði tesis edebiliriz. Ancak bu sayede dengeli ve hakkaniyetli bir enerji dönüþümünü tamamlayabiliriz." ifadelerini kullandý.
"ENERJÝ TÝCARETÝNÝ DESTEKLEMEK ÝÇÝN ADIMLAR ATMAMIZ GEREKÝYOR"Oturumda konuþan Gürcistan Baþbakan Yardýmcýsý, Ekonomi ve Sürdürülebilir Kalkýnma Bakaný Levan Davitashvili, bölgesel dayanýþma ve iþbirliklerinin enerji güvenliðini tesis etmek için önemli olduðuna dikkati çekti.
Sýnýr tanýmayan bir enerji altyapýsýnýn kurulmasý gerektiðini dile getiren Davitashvili, "Ayný zamanda yenilenebilir enerji sektörüne yatýrým yapmayý da unutmamamýz, enerji ticaretini desteklemek için adýmlar atmamýz gerekiyor. Mevzuatýmýzý gerekli þekillerde düzenleyerek ülkeler arasý enerji ticaretini kolaylaþtýrmaya çalýþýyoruz. Enerji güvenliðinin saðlanmasý, her ülkenin ekonomisinin sürdürülebilir þekilde kalkýnabilmesi için çok önemli bir koþul." diye konuþtu.
"ENERJÝ GÜVENLÝÐÝ, ULUSAL GÜVENLÝK MESELESÝ"
Macaristan Dýþiþleri ve Ticaret Bakaný Peter Szijjarto, etkinliðin düzenlenmesinde emeði geçenlere teþekkür etti.
Güvenli enerji tedarikini ulusal güvenlik meselesi olarak gördüklerini belirten Szijjarto, "Enerjiyi güvenli þekilde tedarik etmek, baðýmsýzlýk koþuludur. Ayný zamanda fiziksel bir boyuta da sahip olan enerji tedariki, ideoloji ve siyasetten etkilenmemeli. Basýn toplantýlarýyla ve demeçlerle evlerinizi ýsýtamazsýnýz." dedi.
Szijjarto, Macaristan'ýn enerji portföyünü çeþitlendirmenin en büyük önceliklerinden olduðunu dile getirerek, konuþmasýný þöyle sürdürdü:
"Birisi bunu yapmanýzýn önüne geçiyorsa, siyasi veya ekonomik motivasyonlarý vardýr. Bunun da doðurduðu baþlýca sonuçlar olur. Enerji tedarikini ve güvenliðini tehlikeye atmak ve yaptýrýmlarla bunun önüne geçmek, bir ülkenin baðýmsýzlýðýný tehlikeye atmaktýr. Bu adýmlarý desteklemiyoruz ve akýl dýþý buluyoruz. ABD yönetimi gazý yaptýrým listelerine ekledi tekrar. Bu da Orta ve Doðu Avrupa ülkelerinin güvenli þekilde enerji tedarik edebilme yetisini tehlikeye attý. Bu nedenle enerjimizi güvenli þekilde tedarik edebilmek için koþullara ayak uydurmalý ve iþbirliði yapmalýyýz. Bu açýdan Macaristan, Türkiye, Bulgaristan ve Sýrbistan'a son derece minnettar çünkü bu ülkeler sayesinde güvenli enerji tedarik edebiliyoruz. Ülkemizin, gelecekteki enerji tedarikini saðlamak için iþbirliðinin gerekli olduðunu düþünüyoruz. Güvenilir ortaklarýmýzdan henüz vazgeçmeye hazýr deðiliz."
"BÖLGEMÝZDE ÝÞBÝRLÝÐÝ YAPMAK ZORUNDAYIZ"Azerbaycan Enerji Bakaný Parviz Shahbazov da enerji sektöründe farklý projeler geliþtirmeye devam ettiklerini ve Azerbaycan'ýn enerjide bölgesel ve uluslararasý iþbirliðinin ne kadar önemli olduðunu çok iyi bildiðini söyledi.
Bu adýmlarý atarken iklim deðiþikliðiyle de mücadele edilmesi gerektiðinin altýný çizen Shahbazov, "Enerji güvenliði için doðal gazýn da çok önemli olduðunu vurgulamak isterim. Biz de bunu tesis edebilmek için bölgemizde iþbirliði yapmak zorundayýz." dedi.
"BÖLGEMÝZ VE ÝÞBÝRLÝÐÝMÝZ AÇISINDAN ÝSTANBUL ENERGY FORUM MÜKEMMEL BÝR ÖRNEK"
Özbekistan Enerji Bakaný Jurabek Mirzamahmudov ise Ýstanbul Energy Forum'a geniþ bir katýlým olduðunu ve harika bir organizasyon gerçekleþtirildiðini belirterek, Türkiye'de 22 yýlda yapýlanlarýn çok etkileyici olduðunu, kendilerinin de çok þey öðrenip Özbekistan'da uyguladýklarýný söyledi.
Özellikle Türkiye ve Türk þirketlere reformlarýný destekledikleri için teþekkür eden Mirzamahmudov, "2019'da reformlara baþladýk. O dönemde Türk þirketler, enerji üretiminde bize yatýrým yapan ilk þirketlerdi. Enerjideki düzenlemelerin yapýlmasýnda çok þey öðrendik." diye konuþtu.
Mirzamahmudov, Özbekistan'ýn enerji sektöründe çeþitli ülkelerle iþbirlikleri olduðunu dile getirerek, komþu ülkelerle yaptýklarý ortak projelerle ilgili detaylarý katýlýmcýlarla paylaþtý.
"BULGARÝSTAN ÝÇÝN TÜRKÝYE STRATEJÝK BÝR ORTAK"Bulgaristan Enerji Bakaný Vladimir Malinov da Ýstanbul Energy Forum'da olduðu için çok mutlu olduðunu belirterek, enerjinin, ekonominin bel kemiði olduðunu vurguladý.
Enerjinin, ekonominin rekabetçiliði açýsýndan da çok önemli olduðuna iþaret eden Malinov, "Enerji ulusal güvenliðe de çok büyük katký saðlýyor. Enerjinin bütçeye uygun, güvenilir, öngörülebilir olmasý lazým. Ortak çözümler bulabilir, kararlar alabilir, yatýrýmlar yapabilir, finansal riski paylaþabiliriz. Avrupa zorluk çekecek, yenilenebilir enerji talebi artacak. Bu açýdan Bulgaristan için Türkiye stratejik bir ortak. Ortak giriþimlerimiz var. Bölgemiz ve iþbirliðimiz açýsýndan böyle bir forum da mükemmel bir örnek. Bunlar ülkelerimize refah getirmek için büyük bir þans." þeklinde konuþtu.
"TÜRKÝYE, AZERBAYCAN VE BULGARÝSTAN 2022'DE BÝZÝ KURTARDI"
Moldova Enerji Bakaný Victor Parlicov da Moldova'nýn enerji kaynaklarýnýn yüzde 75'inin ithal olduðunu belirterek, enerjiyi kötüye kullanmanýn kabul edilemez olduðunu söyledi.
Ukrayna-Rusya Savaþý ile Moldova için çok þeyin deðiþtiðini kaydeden Parlicov, "Enerjide ülkeler arasý iþbirliði gerekiyor. Siyasi iþbirliði ve açýklýk gerekiyor. Bunun rolü çok büyük. O yüzden Azerbaycan, Bulgaristan ve Türkiye'ye bu fýrsatý verdiðiniz için çok teþekkür ederim. 2022'de alternatiflerimiz azken, büyük ölçüde bizi kurtardýnýz." diye konuþtu.
Parlicov, Ukrayna'da 1 Ocak'tan sonrasý için enerji transiti konusunda durumun belirsiz olduðunu ve bu nedenle enerji koridorlarý konusunda baský oluþtuðunu dile getirerek, "Daha çok iþbirliðimiz olmalý." dedi.
"AVRUPA'DA BU KONUDA HALA YETERLÝ PRAGMATÝK DÜÞÜNCE YOK"Sýrbistan Enerji ve Maden Bakaný Dubravka Djedovic Handanovic, güvenli enerji arzýný saðlayacak politikalarýn üretilmesinin önemine iþaret etti.
Enerji sektörüne yönelik yaptýrýmlara dikkati çeken Handanovic, "Vatandaþlarýmýzýn bu kýþ iki yýl önce yaþadýðýmýz sorunlarla karþýlaþmamasýný saðlamamýz gerekiyor. Bana öyle geliyor ki Avrupa'da bu konuda hala yeterli pragmatik düþünce yok. Gaz kaynaklarýmýzý ilk kez gerçekten çeþitlendirmeyi baþardýk çünkü çeþitlendirmek için fiziksel olanaklara ihtiyacýnýz var. Bunu Bulgaristan ve Azerbaycan'la iþbirliði yaparak baþardýk." diye konuþtu.
Libya Petrol ve Gaz Bakaný Khalifa Abdulsadek, komþu ülkeler ve Avrupa'daki arz güvenliðini desteklemek için nasýl daha fazla gaz kaynaðý oluþturabilecekleri konusuna odaklandýklarýný söyledi.
Abdulsadek, Libya'nýn petrol ve gaz ülkesi olduðunu vurgulayarak, "Önümüzdeki 3 ila 5 yýl içerisinde üretimimizi 2 milyon varile çýkarmak gibi iddialý bir hedefimiz var. Þu anda yaklaþýk 1,35 milyon seviyesindeyiz. Bu yýlýn sonunda muhtemelen 1,4 milyon varil olacak. Önümüzdeki yýl 1,6 milyon varili hedefliyoruz. 2028'in sonuna kadar da 2 milyon varil hedefliyoruz." bilgisini paylaþtý.
Son 10 yýlda zor zamanlar geçiren ülkesinin þimdi yeniden istikrar kazandýðýný ve yeni kalkýnma projeleri geliþtirdiklerini anlatan Abdulsadek, "Doðal gaza ihtiyacýmýz var. Enerji üretmek ve enerji güvenliðini desteklemek için kilit bir oyuncu." ifadelerini kullandý.