Türkleri ülkesine davet etti: Çok önemli bir kapý açacak
ABONE OL

DEÝK Genel Merkezi'nde düzenlenen Türkiye-Tunus Yatýrým ve Ýþ Forumu'nda konuþan Olpak, ticaret ve yatýrýmlarda son dönemde Kovid-19 öncesi ve sonrasýnýn konuþulduðunu söyledi.

Dýþ Ekonomik Ýliþkiler Kurulu (DEÝK) Baþkaný Nail Olpak,, "Türkiye-Tunus ikili iliþkileri içerisinde salgýn öncesindeki ikili ticareti, salgýndan sonra yüzde 50 civarýnda arttý ama iþ dünyasý için biz bu artýþý yeterli görmeyiz." diye konuþtu.

Tunus'un Türkçe'ye önem verdiðini ve bundan memnuniyet duyduklarýný belirten Olpak, "Tunus'un birçok lisesinde Türkçe dilinin öðretilmesinden kendi adýmýza mutluluk duyuyoruz. Buradan da eðitime gelmek istiyorum. DEÝK'in içerisinde eðitim konseyimiz var. Tunuslu kardeþlerimizi yükseköðretimlerinde daha fazla Türkiye'de aðýrlamak isteriz." görüþlerini kaydetti.

Olpak, saðlýk konusunda Türkiye'nin birçok ülkeye örnek olabilecek seviyeye geldiðini belirterek, "Hem saðlýk alanýnda nasýl ortak yatýrýmlar yapabiliriz hem de saðlýk turizminden nasýl faydalanabiliriz diye düþünüyoruz." dedi.

Networkün çok önemli olduðunu dile getiren Olpak, günümüz dünyasýnda DEÝK'in tüm dünyaya yayýlmýþ 152 iþ konseyi olduðunu söyledi.

Olpak, bunlardan birinin de 1990'dan beri faaliyet gösteren DEÝK Tunus Ýþ Konseyi olduðunu dile getirdi.

- "TÜRKÝYE-TUNUS ARASINDA SERBEST TÝCARET ANLAÞMASI VAR"

Tunus Ticaret ve Ýhracatý Geliþtirme Bakaný Gülsüm Bin Receb de Türkiye ve Tunus'un Akdeniz havzasý çevresinde ortak paydalarýnýn bulunduðunu, hem coðrafi hem diðer alanlarda ortak paydalardan yararlanarak bunu geliþtirme arzusunda olduklarýný söyledi.

Forumun çok önemli bir dönemde yapýldýðýný kaydeden Receb, "Burada önemli olan, ekonomik iliþkilerimizin daha da geliþmesi için yapýlmasý gereken bir atýlým olduðunu düþünüyorum." þeklinde konuþtu.

Receb, Tunus'ta özel sektör ve kamunun önem verdiði toplantýya, en önemli kuruluþlarýn temsilcilerinin katýldýðýný aktardý.

Türkiye'nin hizmetler sektöründe ne denli iyi olduðunu bildiklerini belirten Receb, sonraki toplantýnýn Tunus'ta gerçekleþtirmesini teklif etti.

Türkiye-Tunus arasýnda Serbest Ticaret Anlaþmasý (STA) olduðunu anýmsatan Receb, sözlerini þöyle sürdürdü:

"Tunus-Türkiye iliþkileri son yýllarda, özellikle serbest ticaret anlaþmasýnýn tamamen yürürlüðe girmesinden sonra büyük ivme kazandý. 2023 yýlýnda 1,5 milyar dolarlýk bir ticaret hacmine ulaþmýþ bulunmaktayýz. Siyasi iradenin destekleriyle daha da artýrmayý düþünmekteyiz ve iki ülke arasýndaki STA'nýn da yürürlüðe girmesiyle artacaðýndan eminiz. Tunus Akdeniz Havzasý'nda yer alan bir ülke. Bu yatýrýmcýlar için, ekonominin daha da geliþmesi için önemli bir avantaj teþkil ettiðini belirtmek isterim."

Tunus Sanayi Ticaret ve El Sanatlarý Birliði (UTICA) Baþkaný Semir Mecul de "Tunus'ta yatýrým yapan Türk firmalarýna bize duyduklarý güvenden dolayý çok teþekkür ederim. Yatýrým ve ortaklýk alanlarýndaki ikili iliþkilerin güç açýsýndan çok önemli bir olgu olduðunu düþünüyorum." dedi.

Ticari iliþkilerle yetinmemek üzere Türkiye'ye geldiklerini vurgulayan Mecul, yatýrým alanlarýnýn özellikle, tarým, tekstil, saðlýk, yenilenebilir enerji, yeþil hidrojen ve dijitalleþme olduðunu söyledi.

Mecul, "Özellikle Tunus'a yapýlan yatýrým Afrika'nýn genelindeki yatýrýmlarýnýza çok önemli bir kapý açacaðýný sizlere ifade etmek istiyorum." þeklinde konuþtu.

DEÝK/Türkiye-Tunus Ýþ Konseyi Baþkaný Kadir Mete Geçer de Tunus'un Türkiye'nin kardeþ ülkesi olduðunun altýný çizdi.

Geçer, "Tunus Kuzey Afrika'da bulunan jeopolitik olarak çevresinde büyük ve yeraltý zenginliði olan ülkelere yakýn, ikili anlaþmalarla hem Avrupa'da hem de Afrika'da hem kendisi hem de ciddi bir potansiyel barýndýran turizm, tarým, maden, sanayi gibi birçok alanda özellikle Türk yatýrýmcýlara fýrsat sunan bir ülke." diye konuþtu.

  • Tunus Yatýrým
  • Türk Firmalarý
  • Afrika Yatýrýmlarý