Ülke ekonomisine ''enerji'' verecek! Türkiye önce yurt dýþýndan alýyordu þimdi kendisi üretiyor
ABONE OL

Þahin, AA muhabirine yaptýðý açýklamada, Türkiye'nin 9,2 milyon arýlý kovan sayýsýyla dünyada 3.,115 bin ton bal üretimiyle de Çin'den sonra 2. sýrada yer aldýðýný söyledi.

Türkiye'nin, bal üretimini destekleyecek flora çeþitliliðiyle Avrupa'da 1. sýrada olduðunu ifade eden Þahin, ülkede 4 bin 319'u endemik olmak üzere 13 bin 414 bitki türü bulunduðunu dile getirdi.

Þahin, dünya genelinde saðlanan baþarýyý temellendirmek, sürekliliði saðlamak ve ihracatý arttýrmak için tüm arý ürünlerine bir standart getirilmesinin önemli olduðuna iþaret ederek, "Bu kapsamda uluslararasý standardizasyon örgütü olan ISO'nun arý ürünleri çalýþmalarýna 34 ülkeyle 2019'dan itibaren katký ve katýlým saðlýyoruz. Bu zaman zarfýnda çam, geven, kestane, pamuk, ayçiçeði ve narenciye gibi bal çeþitleri üzerinde çalýþma baþlattýk. Ýlk adým olarak TSE onayýyla çam balýnda bir standart getirdik. Ardýndan lavanta ve meþe balý üzerinde çalýþýlýyor." diye konuþtu.

Söz konusu bal türleriyle ilgili çalýþmalarý TAGEM ile yürüttüklerini kaydeden Þahin, bal konusunda dünyayla yarýþabilmek için artýk bilimsel kimliðin ortaya konulmasýnýn elzem olduðunu belirtti.

Ziya Þahin, arý ürünleri ihracatýnda da önemli bir noktaya gelindiðini vurgulayarak, "Türkiye'de geçen yýl 9 bin 389 ton bal ihraç edildi. Bu ihracattan 32 milyon dolar gelir elde edildi. Yaklaþýk 20 ülkeye ihracat yapýlýrken, baþý Almanya, ABD, Ýspanya, Suudi Arabistan, Birleþik Arap Emirlikleri ve Japonya çekiyor." ifadesini kullandý.

- "BÝR KÝLOGRAM BALIN MALÝYETÝ 216 LÝRA"

Balýn kalitesi üzerinden pek çok spekülasyon yapýldýðýný dile getiren Þahin, baldaki sahtecilik ve uygunsuzluk konusunda baþta merdiven altý üretim yapanlar olmak üzere buna dahil olan her kesimle mücadelenin çok önemli olduðunu vurguladý.

Þahin, sahteciliðin tespiti için ballarýn da kayýt sistemine dahil edilmesi gerektiðine iþaret ederek, kovan ve arýcýlarýn yanýnda üretilen balý da kayýt altýna alarak, kimin ne ürettiðinin bilinebileceðini aktardý.

Arýcýlýðýn son yýllardaki fiyat artýþlarýndan da ciddi þekilde etkilendiðini belirten Þahin, þunlarý kaydetti:

"Arýcýlýk tarla bitkilerindeki gibi sabit yerde yapýlan bir üretim faaliyeti deðil. Her gezginci arýcýmýz yýlda 5-6 konaklama bölgesi deðiþtirerek, yýlda ortalama 20 bin kilometre yol kat ediyor. Son yýllardaki akaryakýt, besleme, sarf malzeme, makine/ekipman ve iþçilik benzeri giderler bir anda yükseldi. Geçen yýlki bal maliyetine güncel enflasyon eklendiðinde, bir kilogram bal maliyeti 216 lira olmaktadýr. Arýcýlarýn elinden tutulmalý, desteklenmeli."

- "ÇÝN VE BREZÝLYA'NIN TÜRKÝYE'DEN PROPOLÝS TALEBÝ VAR"

Þahin, son yýllarda birliklerin kurulmasýyla arýcýlarýn, balýn yanýnda, propolis, bal mumu, arý sütü, polen, arý zehri gibi ürünlerin de üretimini yaptýklarýna iþaret ederek, "Balýn dýþýnda Türkiye'de yaklaþýk 7 bin ton bal mumu, 4 ton arý sütü, 400 ton polen, 10 ton arý ekmeði, 10 ton propolis, 600 bin ana arý üretimi yapýlýyor. 2020 yýlýna kadar propolisi yurt dýþýndan ithal ederken þu an için bu ürünlerde ihracatçý konumdayýz. Özellikle Çin ve Brezilya'nýn Türkiye'den propolis talebi var." diye konuþtu.

Þahin, bal dýþýndaki ince iþçilik gerektiren arý ürünlerindeki üretimi arttýrmak için özellikle kadýn çiftçilere ve giriþimcilere daha fazla destek verilmesi gerektiðini sözlerine ekledi.

  • arý ürünleri
  • propolis ihracatý
  • yurt dýþý pazarlama