Senegal Cumhurbaþkaný Beþir Cuma Fay, Senegal ve Türkiye arasýndaki iþbirliðinin geliþtirilmesi gerektiðini belirtti. Fay yakýn dönemde Senegal'de petrol ve doðal gaz keþfedildiðini anýmsatarak Türk yatýrýmcýlara davette bulundu.
Dýþ Ekonomik Ýliþkiler Kurulu (DEÝK) tarafýndan düzenlenen Türkiye-Senegal Ýþ Forumu, Senegal Cumhurbaþkaný Beþir Cuma Fay, Cumhurbaþkaný Yardýmcýsý Cevdet Yýlmaz, Sanayi ve Teknoloji Bakaný Mehmet Fatih Kacýr, DEÝK Baþkaný Nail Olpak, Senegal Ulusal Ýþverenler Konseyi (CNP) Baþkaný Baidy Agne, Senegal Yatýrým Ajansý (APIX) Baþkaný Bakary Bathily ile Türk ve Senegalli iþ insanlarýnýn katýlýmýyla Ýstanbul'da düzenlendi.
Senegal Cumhurbaþkaný Fay, burada yaptýðý konuþmada, forumun iki ülke arasýndaki iþbirliðini kuvvetlendirmek için son derece önemli bir vesile olduðunu, Türkiye'nin Senegal'de 1964'te büyükelçiliðini açmasýndan beri her daim kuvvetli bir iþbirliði çerçevesi olduðunu söyledi.
Fay, Türkiye ve Senegal arasýnda altyapý, saðlýk, savunma, tarým, su hizmetleri, eðitim, enerji, petrol, spor, turizm, ekonomi ve ticaret alanlarýnda önemli mesafe katedildiðini, iki ülke arasýnda dinamik bir iþ birliði olduðunu dile getirdi.
Senegal'de Türk þirketleri tarafýndan baþarýlý ve yüksek kaliteli altyapý projeleri gerçekleþtirildiðini belirten Fay, þunlarý kaydetti:
"Söz konusu iþbirliðimizi daha da çeþitlendirmek gerektiðini düþünüyorum. Farklý sektörlere de bu iþbirliðini yaymak gerekli. Çünkü farklý sektörlerde de Senegal son derece önemli fýrsatlar sunmakta. Senegal gerçekten çok önemli avantaj sunuyor. Bir kere istikrarlý bir ülkemiz var. Senegal'in çok kuvvetli bir demokrasi geleneði var ve yönetiþim sistemimiz her gün daha þeffaf hale geliyor. Bu baðlamda da çok daha istikrarlý ve güvenilir bir iþ ortamý oluþuyor ülkemizde. Senegal'in coðrafi pozisyonu çok önemli. Batý Afrika'nýn ucunda yer alýyoruz. Bu baðlamda Senegal son derece misafirperver ve Batý Afrika'da yaklaþýk 300 milyondan oluþan bir piyasaya girmek için adeta bir kapý vazifesi görüyor. 2050'de Batý Afrika'nýn nüfusu 300 milyondan muhtemelen 1 milyara ulaþacak."
Senegal Cumhurbaþkaný Fay, Senegal'in bütün yatýrýmcýlara eþsiz fýrsatlar sunduðunu, bunun da ötesinde ülkenin son derece verimli topraklara sahip olduðunu ifade etti.
Yakýn dönemde Senegal'de petrol ve doðal gaz keþfedildiðini anýmsatan Fay, "Ülkemizde yeraltý zenginliklerimiz çok önemli. Çok genç ve dinamik bir ülkeyiz. Türk yatýrýmcýlarý, bütün projelerinde, Senegal'i de dikkate almaya davet ediyorum. Sizin katkýlarýnýzla Senegal'in kapasitesini artýrabilir ve ciddi bir teknoloji transferi gerçekleþtirebiliriz. Türkiye endüstriyel dinamizmiyle bilinen bir ülke, müthiþ bir teknoloji uzmanlýðýna sahip. Çok canlý yatýrýmcý aðý var Türkiye'de ve Türk yatýrýmcýlar bizim dönüþümümüzde bize son derece deðerli bir destek sunuyor." diye konuþtu.
Fay, Senegal'in Türk yatýrýmcýlara sunduðu bu avantajlardan faydalanacaðýný ve bu baðlamda Senegal olarak önlerinde iki tane öncelikli hedef olduðuna iþaret etti.
Bu baðlamda 2050 Senegal vizyonunu açýkladýklarýna dikkati çeken Fay, þöyle konuþtu:
"Bu bir Ulusal Dönüþüm Planý, dönüþüm programýmýz bizim kalkýnma yolculuðunu daha da hýzlandýracak. Bunun hayata geçmesi için öncelikle Stratejik 10 Yýllýk Master Plan hazýrladýk. Bu 2025'ten 2034'e kadar uzanacak. Bunun üstüne ayný zamanda 2025-2029 yýllarýný kapsayan 5 yýllýk program üzerinde çalýþýyoruz. Bütün bu programlarda farklý projeler var. Bu iki aksiyon planý özel sektörlere son derece deðerli ve kamu-özel sektör iþbirliði imkanlarý sunuyor. Öncelikle tarým ve gýda endüstrisi ve mevcut doðal kaynaklarýmýzýn dönüþtürülmesi. Tarým ve gýda endüstrisi Senegal'de çok büyük bir büyüme potansiyeline sahip. Tarým endüstrisinin geliþimi, Senegal hükümeti açýsýndan bir öncelik. Buradaki amaç elbette bizim ithalata olan baðýmlýlýðýmýzý azaltmak. Mevcut ürünlerimizi iþlemek ve bu baðlamda tabii ki daha fazla katma deðer geliþtirmek. Türk þirketleri kesinlikle bu baðlamda deðerli uzmanlýklarýyla Senegal'in tarým deðer zincirinin geliþimine önemli katkýlarda bulunabilir. Ýkincisi imalat sektörü, tekstil sektörü özellikle Senegal'de son derece önemli. Senegal bu baðlamda hýzlý bir sanayileþme ivmesi gerçekleþtirmeye çalýþýyor. Ülkemizin farklý noktalarýnda özel ekonomik bölgeler ve organize sanayi bölgeleri oluþturuyoruz. Bizim tekstil endüstrisi ve imalat sektörü baðlamýndaki amacýmýz özel sektöre de yabancý yatýrýmcýlara fýrsatlar sunmak."
Cumhurbaþkaný Fay, üçüncü baþlýk olarak Senegal'in son derece iddialý bir altyapý modernizasyon programý baþlattýðýný dile getirdi.
Bu programýn bütün çabalarýnýn temelini oluþturduðunu kaydeden Fay, "Bu baðlamda biz müreffeh bir Senegal inþa etmek istiyoruz ve bu noktada Türk yatýrýmcýlar dünya çapýnda bilinen uzmanlýklarýyla, özellikle inþaat alanýndaki kamu projeleri alanýndaki deneyimleriyle bizim bu konudaki çabalarýmýzla çok deðerli bir katkýda bulunabilir. Dördüncü alanýmýz da enerji. Enerji stratejisi çerçevesinde Senegal'de mevcut enerji kaynaklarýný dönüþtürmeye ve özellikle yenilenebilir enerji kaynaklarýmýzý iþlemeye çalýþýyoruz. Türkiye, keza enerji ve yenilenebilir enerjide son derece kuvvetli bir deneyime sahip. Bu baðlamda Senegal'in enerji dönüþümünde özellikle güneþ, hidroelektrik ve rüzgar kaynaklarýný deðerlendirmesinde önemli bir katkýsý olabilir." þeklinde konuþtu.
Fay, bir baþka alanýn da turizm olduðunu ve Senegal'in bu baðlamda uluslararasý misafirleri aðýrlama kapasitesini artýrmaya çalýþtýðýný söyledi.
Senegal'in bölgenin önemli turistik destinasyonu haline getirmeye hedeflediklerinin altýný çizen Fay, konuþmasýný þöyle tamamladý:
"Bizim buradaki amacýmýz size destek olmak ve Senegal'in yatýrým ofisi APIX, her zaman siz deðerli Türk yatýrýmcýlarý gerekli desteði vermek için hazýrdýr. Senegal olarak biz son derece geniþ bir teþvik programýna sahibiz. APIX ile temasa geçtiðinizde bu konuda hükümetimizin sunabileceði farklý teþviklere dair bilgi edinebilirsiniz. Senegalli ve Türk yatýrýmcýlar, sizleri aramýzdaki iþbirliðini güçlendirmeye davet ediyorum. Sadece ortak ürünler üretmenin, ortak hizmetler geliþtirmenin ötesinde yeni inisiyatifler geliþtirmek son derece önemli ülkelerimiz arasýnda. Sizler yatýrýmcýlar olarak çok önemli bir rol oynuyorsunuz Senegal ve Türkiye arasýndaki iþbirliðini güçlendirmede. Sizlerin katkýlarýyla iki ülke için faydalý yeni bir çerçeveye ulaþabiliriz. Eminim ki güçlerinizi birleþtirdiðinizde bunu gerçekleþtireceksiniz. Yaþasýn Türkiye - Senegal iþbirliði ve dostluðu."
Türkiye-Senegal Ýþ Forumu kapsamýnda iþbirliði anlaþmalarý da gerçekleþtirildi.
Senegal Tarým, Gýda Egemenliði ve Hayvancýlýk Bakanlýðý ile Çalýk Enerji, Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi Geliþtirme ve Destekleme Ýdaresi Baþkanlýðý ile Senegal Küçük ve Orta Ölçekli Ýþletmeleri Kalkýnma ve Denetleme Ajansý, DEÝK ile Senegal Yatýrým Ajansý, DEÝK ve Senegal Yatýrýmcýlar Derneði, DEÝK ve Senegal Türkiye Ýþbirliðini Güçlendirenler Derneði arasýnda iþbirliði anlaþmalarý imzalandý.
Açýlýþ konuþmalarý ve iþbirliði anlaþmalarýnýn ardýndan forum kapsamýnda ikili iþ görüþmeleri gerçekleþtirilecek.