Tarým ve Orman Bakanlýðýnca hazýrlanan Su Kurullarýnýn Görevleri ile Çalýþma Usul ve Esaslarý Hakkýnda Yönetmelik Resmi Gazete'de yayýmlanarak yürürlüðe girdi.
Buna göre, Ulusal Su Kurulu, Bakanlýk bünyesinde Tarým ve Orman Bakaný baþkanlýðýnda görev yapacak.
Kurul, kentlerde ve kýrsalda su-gýda-enerji-ekosistem iliþkisini temel alan su arzýna iliþkin kýsa ve uzun vadeli plan, politika ve stratejileri oluþturacak. Su kaynaklarýnýn sürdürülebilir yönetimine iliþkin alýnacak tedbirlere ve uygulanacak politikalara yönelik önerilerde bulunacak.
Su kaynaklarýnýn kalitesinin ve miktarýnýn korunmasýna iliþkin planlarýn uygulanmasýnda karþýlaþýlan sorunlarýn çözümüne yönelik kararlar alacak. Ulusal su planý ile havza ölçekli yönetim, su verimliliði ile içme ve kullanma suyu güvenliði planlarýný karara baðlayacak. Su kaynaklarýnýn korunmasý ve iyileþtirilmesine iliþkin planlarda belirlenen tedbirlerin önceliklendirilmesi ve uygulanmasý için kamu kaynaklarýnýn etkin ve verimli kullanýlmasýna yönelik kararlar verecek.
Kurul, yýlda en az iki kez baþkan ve en az 12 üyenin katýlýmýyla toplanacak ve üye tam sayýsýnýn salt çoðunluðuyla karar alacak.
- HER HAVZAYA AYRI SU KURULU
Her havza için ayrý bir su kurulu kurulacak. Havza su kurullarý, görev alanýna giren havza için Bakanlýkça hazýrlanacak havza ölçekli yönetim planlarý ile ilgili çalýþmalara katkýda bulunacak, plan uygulamalarýný takip edecek. Havza su kurullarý yýlda en az bir defa toplanacak.
Ýl su kurullarý da vali baþkanlýðýnda yýlda en az bir kez toplanacak. Kurullar, havza ölçekli yönetim, içme ve kullanma suyu havzasý koruma, su verimliliði ile içme ve kullanma suyu güvenliði planlarý için gerekli katkýlarý saðlayacak.
Öte yandan Bakanlýðýn, Havza Yönetimi Merkez Kurulu, Havza Yönetim Heyetleri ve Ýl Su Yönetimi Koordinasyon Kurullarýnýn Teþekkülü, Görevleri, Çalýþma Usul ve Esaslarýna Dair Tebliðin Yürürlükten Kaldýrýlmasýna Dair Teblið'i de Resmi Gazete'de yayýmlanarak yürürlüðe girdi.